Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Από το γήπεδο στα ...θρανία!!

Θυμάμαι κάπου εκεί στα μέσα του περασμένου Μάη, όταν ο Γιάννης Αναστασίου παρουσιάστηκε από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τότε είχε ψελλίσει σε ένα "πηγαδάκι" μια από τις επιθυμίες του... "Θέλω να μιλάμε ελληνικά στην προπόνηση. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Μιλάς στη γλώσσα της χώρας που βρίσκεσαι" είχε πει μεταξύ άλλων ο 40χρονος τεχνικός. Γράφει ο Νίκος Τζουάννης Και λίγους μήνες μετά η επιθυμία του αρχίζει να γίνεται πράξη.
Οι ξένοι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο (Ρούτερ, Φος), έχουν αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες μαθήματα ελληνικών και αγγλικών (οι ισπανόφωνοι). Και πηγαίνουν στα μαθήματα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Γιατί και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται, πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις κάποια πράγματα από τη χώρα που ζεις... Μάλιστα ο Αναστασίου δίνει πρώτος το παράδειγμα, αφού κάθεται στα ...θρανία μαζί με τους παίκτες του και μαθαίνει ισπανικά.
Έκανε εντύπωση η είδηση, όμως στην ποδοσφαιρική Ευρώπη είναι πλέον κάτι συνηθισμένο... Στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία και στη Γερμανία οι σύλλογοι φροντίζουν οι παίκτες τους να κάνουν μαθήματα ξένων γλωσσών, ώστε να προσαρμοστούν γρηγορότερα στο νέο περιβάλλον. Και το πιο σημαντικό. Για να συνεννοούνται με τους συμπαίκτες και τους προπονητές τους.
Σίγουρα η γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι παγκόσμια, ωστόσο χρειάζεται και η επικοινωνία σε μια ομάδα... Θα θυμίσω απλά την περίπτωση του Γιοχέι Καζιγιάμα, ο οποίος φόρεσε για λίγους μήνες τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Ιάπωνας ήρθε στη χώρα μας γνωρίζοντας μονάχα πως να λέει... γεια στα αγγλικά και ...άπταιστα τη μητρική του. Δεν μιλούσε καμία ξένη γλώσσα και πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τη μοναξιά που αισθανόταν στην ομάδα. Όσο και αν οι Πράσινοι έκαναν προσπάθεια (υπήρχε μεταφραστής) και ο ίδιος πάλεψε να μάθει λίγα αγγλικά και ελληνικά, η έλλειψη επικοινωνίας ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα...
Ο Αναστασίου έχει ζήσει πολλά χρόνια μακριά από τη χώρα μας και σιγά σιγά φέρνει στο Τριφύλλι τα ...καλά από όσα έμαθε στο εξωτερικό. Αν μη τι άλλο, είναι μια κίνηση ξεχωριστή, η οποία θα βοηθήσει τους ξένους του Τριφυλλιού και στο φινάλε την ίδια την ομάδα...
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: