Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το συνέδριο "Don’t fix it" φανέρωσε την αδράνεια της ΕΠΟ!!

Στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου Don’t fix it που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών πιστοποιήθηκε ότι η ΕΠΟ τελούσε εν πλήρη αδράνεια στο θέμα της πρόληψης και της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των «στημένων αγώνων».

Ο “integrity officer” Γ. Ντζούφρας έκανε την παρθενική του εμφάνιση (παρότι είναι σ’ αυτή τη θέση από το 2011) ανακοινώνοντας σειρά από δράσεις που θα αναλάβει εφεξής η ομοσπονδία. Όμως δεχόμενος σχετικά ερωτήματα δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ποια είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν διοργανωθεί από το 2011 έως σήμερα και πώς αποδεικνύεται η «άριστη» όπως τη χαρακτήρισε σχέση του με τις κρατικές αρχές (δικαστικές και κυβερνητικές), όταν η θέση του είναι παντελώς άγνωστη στους εισαγγελείς που χειρίζονται τις υποθέσεις των χειραγωγημένων αγώνων.

Μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα εξής:

Αντονι Χίγκινς (Πρόεδρος του Σκωτσέζικου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών): Πρόκειται για ένα έγκλημα στον αθλητισμό. Είναι πρόβλημα για τους στημένους αγώνες, όταν οι παίκτες δεν πληρώνονται και δεν τηρούνται οι όροι των συμβολαίων, να το δουν οι υπεύθυνοι. Είναι εύκολο να τους προσεγγίσουν κάποιοι και να τους ζητήσουν να χειραγωγήσουν ματς Γραμμές τηλεφωνικές δεν έχει αποτελεσματικότητα. Επιμένουμε όμως και θέλουμε να το βελτιώσουμε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόβλημα ότι οι ίδιοι οι παίκτες τζογάρουν και τα «κοράκια» του στοιχήματος παρακολουθούν αυτούς που χάνουν και τους προσεγγίζουν για να στήσουν αγώνες.
Γιάννης Ντζούφρας (INTEGRITY OFFICER ΕΠΟ): Είναι διττή η φύση του εγκλήματος των στημένων αγώνων, η αποκόμιση οικονομικού οφέλους ή η αποκόμιση βαθμολογικού οφέλους ή και τα δύο. Η ΕΠΟ θα αναλάβει δράση σύντομα για εκπαίδευση διαιτητών, προπονητών και παικτών. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.
Πάντα στα στημένα υπάρχει ένας εμπλεκόμενος είτε διαιτητής είτε ποδοσφαιριστής.
Είναι σαφές ότι είναι εξίσου παράνομο να στήνεται μία παράμετρος του αγώνα ακόμα και αν δεν καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.
Σπύρος Νεοφυτίδης (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ- ΜΕΛΟΣ ΔΣ FIFPro ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΜΕΑ): Οι πιο ευάλωτοι είναι ποδοσφαιριστές από 25 και πάνω που κάνουν οικογένειες. Εμείς αυτό που καταφέραμε φέτος στην Κύπρο είναι να περάσουμε στον Κανονισμό μηνιαίο έλεγχο των μισθών που δίνουν οι ομάδες στους ποδοσφαιριστές. Μέχρι τώρα γινόταν 3μηνίαιος έλεγχος, τώρα κάθε μήνα, όποια ομάδα δεν είναι συνεπής θα τις αφαιρούνται δύο βαθμοί και όποια στο τρίμηνο έξι βαθμοί.

Επίσης μίλησαν ο Στέλιος Σφακιανάκης ως εκπρόσωπος του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλου, η ΓΓΑ Κούλα Γιαννακίδου, ο Π. Κοσμίδης (γράφείο Τύπου Super League), ο Γ. ΧΑΛΥΒΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α’ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ), ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΣΑΠ) και ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΣΑΠ).

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι Δ. Καλύβας και Γ. Τσαχειλίδης (ΚΕΔ/ΕΠΟ), Καραμάνης (ΟΔΠΕ), Στρ. Σωπήλης (ΠΑΕ Παναθηναϊκός), Τ. Αλεξόπουλος (επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου).
Πηγή: soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: