Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ποιός θα πει “όχι” στον Γιαννακόπουλο;

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την επικείμενη πρόταση του ιδιοκτήτη της “πράσινης” ΚΑΕ για την απόκτηση της αντίστοιχης ΠΑΕ και γιατί δεν μπορεί να μην γίνει αποδεκτή...  
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του να ασχοληθεί με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με έναν ισχυρό συμπαίκτη. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι πιθανότατα αυτός ο ισχυρός συμπαίκτης είναι κινεζικής προέλευσης. Μικρή σημασία έχει λέω εγώ, αν είναι Κινέζος, Γιαπωνέζος ή Εσκιμώος

Δηλαδή για να είμαστε και λίγο σοβαροί, θα μπει μπροστά η οικογένεια Γιαννακόπουλων για την απόκτηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός (η οποία βρίσκεται στη συγκεκριμένη τραγική οικονομική κατάσταση σήμερα) και υπάρχει κάποιος που θα πει “όχι”.

Δηλαδή ο Γιάννης Αλαφούζος με τι ακριβώς επιχειρήματα θα απαντήσει αρνητικά; Οτι δεν είναι σίγουρος για τον συμπαίκτη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και πρέπει να τον ψάξει; Μα αυτό δεν είναι πρόβλημα του Αλαφούζου, αλλά του Γιαννακόπουλου. Αφού ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ μπαίνει μπροστά και συμμετέχει ο ίδιος και η οικογένειά του, δικό του πρόβλημα είναι με ποιον θα συνεταιριστεί και κάτω από ποιους όρους.

Ο Γιάννης Αλαφούζος θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις και να ψάξει τον τυχόν ενδιαφερόμενο αγοραστή αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανίζονταν και έλεγε ότι φέρνει έναν υποψήφιο αγοραστή ο οποίος θέλει να πάρει τον ΠΑΟ και αυτός απλώς κάνει το... προξενιό. Στην περίπτωση αυτή, δικαίως η νυν ιδιοκτησία της ΠΑΕ ΠΑΟ θα έπρεπε να ψάξει αυτόν που έρχεται. Τώρα όμως από την στιγμή που η ίδια η οικογένεια Γιαννακόπουλου μπαίνει μπροστά, η ίδια αποτελεί και την εγγύηση για το “αύριο” του Παναθηναϊκού. Με ποιον θα συνεταιριστεί σε αυτό το νέο εγχείρημα και αν είναι αξιόπιστος προφανώς και είναι δικό της πρόβλημα...

Ο Παναθηναϊκός σήμερα είναι μία ομάδα μη ανταγωνιστική, λόγω οικονομικής στενότητας και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι φέτος δεν παίζει στην Ευρώπη επειδή δεν είχε τα χρήματα για να πάρει την άδεια να παίξει στην Ευρώπη. Οταν λοιπόν ο Παναθηναϊκός είναι σε αυτό το σημείο και ζητά να μπει ο Γιαννακόπουλος δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον Γιάννη Αλαφούζου να βάλει εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός ο ΠΑΟ. Αλλωστε ποτέ ο επιχειρηματίας που τρέχει τώρα τον ΠΑΟ δεν έταξε, δεν υποσχέθηκε κάτι τέτοιο. Το μόνο που υποστήριξε είναι ότι βγαίνει μπροστά σε μία δύσκολη, πολύ δύσκολη εποχή για τον Παναθηναϊκό για να σώσει ότι μπορεί να σώσει. Κι' αυτό το κάνει στο μέτρο του δυνατού και πρέπει να του αναγνωριστεί. Ως εκεί όμως...

Από την άλλη τις τελευταίες ώρες είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες διαρροές του τύπου ότι “ο Γιαννακόπουλος δεν μπορεί να πληρώσει τα σπασμένα άλλων...”. Δεν θα κάνω την Πυθία για να ερμηνεύσω τι σημαίνει αυτό, αλλά θα υποθέσω το λογικό. Δεν νομίζω ότι η απαίτηση είναι ο Παναθηναϊκός να μην χρωστάει ούτε ευρώ για να τον πάρει. Διότι αυτό δεν θα ήταν λογικό. Προφανώς και το “άνοιγμα” δεν αφορά την νυν διοίκηση και εξυπακούεται ότι δεν το δημιούργησε η διοίκηση του Αλαφούζου. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα ήταν παράλογο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να ζητά από τον Αλαφούζο να ξεχρεώσει τον Παναθηναϊκό και να του τον δώσει καθαρό. Η απαίτηση της πλευράς του Γιαννακόπουλου φαντάζομαι είναι ότι ισχύουν τα όσα δημόσια έχουν πει τόσο ο Γιάννης Αλαφούζος, όσο και οι επώνυμοι συνεργάτες του σύμφωνα με τα οποία το “άνοιγμα” της ΠΑΕ είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Αν λοιπόν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανιστεί και το “άνοιγμα” των 20 εκατ. ευρώ ξαφνικά προκύψει ότι είναι 40 ή 50 εκατ. ευρώ, τότε έχει κάθε δικαίωμα να κάνει πίσω και να αμφισβητήσει τις προθέσεις της νυν διοίκησης του ΠΑΟ να ολοκληρωθεί αυτό το deal. Oύτε επίσης είναι δυνατόν να εμφανιστεί ο τάδε ή ο δείνα επιχειρηματίας τώρα που φαίνεται φως στο τούνελ και να υποστηρίζει ότι “είχα βάλει κάποια λεφτά στον ΠΑΟ τα θέλω πίσω...” και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να πρέπει να πληρώσει αυτά τα χρήματα.

Η συμφωνία αυτή λογικά μπορεί να προχωρήσει με έναν τρόπο. Η πλευρά του Γιαννακόπουλου παίρνει στα χέρια της την ΠΑΕ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, άρα τα όποια χρήματα βάζει πάνε στην ΠΑΕ και όχι σε τρίτους και φυσικά από την στιγμή που πάρει την ΠΑΕ στα χέρια του αναλαμβάνει και τα χρέη της. Προηγουμένως θα έχουν προφανώς μπει ορκωτοί λογιστές προκειμένου να διαπιστώσουν το συνολικό “άνοιγμα” της ΠΑΕ και θα έχουν επιβεβαιώσει ότι χονδρικά είναι στα επίπεδα τα οποία γνωρίζαμε όλοι μας μέσω των επίσημων δηλώσεων των νυν στελεχών της ΠΑΕ. Οτιδήποτε άλλο συζητάμε για την συγκεκριμένη περίπτωση, ειδικά όταν μπαίνει στο τραπέζι η περίφημη φράση “αμοιβές προς τρίτους”, είναι για λαϊκή κατανάλωση και απλώς μας δείχνει ότι κάποιος δεν θέλει να γίνει το deal.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: