Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

«Γάτες» οι κοντοί... χωρίς γραβάτες!!

«Γάτες» οι κοντοί... χωρίς γραβάτεςΤελικά τι σημαίνει «γεμάτη ομάδα»; Και πως ορίζεται το «γεμάτο ρόστερ»; Είναι απλά μια... φαντασία προέδρων και προπονητών; Είναι ένα λογοπαίγνιο του Τύπου;
Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.
Ο φετινός Ολυμπιακός πραγματικά δείχνει να είναι μια ομάδα όπου οι περιφερειακοί του, ορίζουν την μοίρα, ορίζουν την τύχη, ορίζουν και την έκβαση των αναμετρήσεων. Οι πρωταθλητές Ευρώπης συνεχίζουν αήττητοι, έχοντας μπροστάρηδες τους μπασκετικά κοντούς παίκτες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι οι ψηλοί είναι ...διακοσμητικά στοιχεία ή απλοί κομπάρσοι σε ένα έργο στο οποίο οι «χαμηλότεροι» σε μπόι συμπαίκτες τους, θα κάνουν ό,τι γουστάρουν!


Στην τελική, αν υπάρχει κάποιος που ηγείται σε μια κατηγορία στατιστικής στην Ευρωλίγκα, αυτός είναι ο Ντάνστον , ο οποίος στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της λίστας με τις τάπες! Μέχρι να φτάσουμε όμως και να συζητήσουμε για το πώς κινείται και πως κόβει ο Αμερικανός, ξετυλίγεται ένα...κουβάρι μπασκετικό, όπου οι κοντοί έχουν την κυρίαρχη θέση!

 Ειδικοί και μη, έχουν προσπαθήσει μέχρι τώρα να αναλύσουν το φαινόμενο του Ολυμπιακού. Άλλοι πάλι, ψάχνουν μετά... μανίας να βρουν πότε θα κάνει την πρώτη ήττα. Λες και θα χάσει και θα έρθει η συντέλεια του κόσμου.

 Ελληνικά ελαττώματα! Τι να πεις; Ο Μπαρτζώκας με τους Αγγελόπουλους το καλοκαίρι, έφτιαξαν ένα καινούργιο σύνολο. Γιατί μπορεί να μιλάμε για ομάδα με σερί Ευρωλίγκες, όταν όμως, από τους έξι ξένους, κρατάς τον έναν, ε, νέα ομάδα είσαι, θες δεν θες. Τα ‘χουμε πει αυτά, τα ξέρετε καλά. Τι γίνεται λοιπόν στο παρκέ; Πως ορίζει την λειτουργία του ο Ολυμπιακός; Οι ξένοι μιλάνε για την καλύτερη γραμμή κοντών στην Ευρώπη. Και μάλλον έχουν δίκιο. Παίκτες για όλα τα γούστα και όλες τις καταστάσεις. Μπασκετμπολίστες, που ο ένας καλύπτει πανεύκολα τον άλλο. Και κυρίως; Λειτουργούν ακόμη και μαζί, δίχως να μπαίνει ο ένας στα... χωράφια του άλλου.

 Με πιο κοντή πεντάδα από ποτέ άλλοτε, ο Μπαρτζώκας κέρδισε την Σιένα. Με τον Πέτγουεϊ στο «5», τον Περπέρογλου(όπως στο Μόναχο) «4αρι» και μέσα στην πεντάδα τους Σπανούλη, Σλούκα και Λο! Δεν είναι καλά κάποιος από αυτούς, έχεις τον Μάντζαρη. Υπάρχει και ο Λοτζέσκι που αν θέλει βάζει τη μπάλα εύκολα στο παρκέ, παίζει τέλεια το πικ ‘ν ρολ, μα πάνω απ’ όλα δεν ενοχλεί συμπαίκτες , αφού λειτουργεί άψογα και χωρίς την μπάλα. Υπάρχει και ο Κατσίβελης, ο μικρός ο Χριστοδούλου, που ακόμη δεν έχετε δει. Κοντοί για όλες τις δουλειές...

Ταυτόχρονα, είναι δουλειά τους να μην εκθέτουν τους ψηλούς. Γιατί το υμνολόγιο πρέπει να γίνεται εφόσον το αξίζουν, αλλά επιβάλλεται να τονίζονται και οι υποχρεώσεις τους. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ χαμηλά στην λίστα των ριμπάουντ. Και η ευθύνη, δεν είναι των ψηλών! Ναι όπως το διαβάζετε. Όταν ο Μπαρτζώκας ζητάει τα μπλοκ- άουτ και όταν οι «πύργοι» τα κάνουν σωστά, είναι οι περιφερειακοί που πρέπει να πάρουν τις μπάλες. Όχι λοιπόν, στο σουτ του αντιπάλου να ‘χουν ήδη φύγει για τον αιφνιδιασμό, αλλά πρώτα το ριμπάουντ και μετά το τρανζίσιον. Νόμος!

 Επίσης, όσο καλύτερα αμυνθούν, τόσο πιο εύκολα θα ενισχύσουν το καλό παιχνίδι που έχει αποκτήσει με τις μεταγραφές του πάνω από τη στεφάνη ο Ολυμπιακός. Δε γίνεται να πηδάνε ο Ντάνστον ή ο Σίμονς ή ο Πρίντεζης ή όποιος άλλος για να εμποδίσουν αντίπαλο, όταν αυτός έχει περάσει για πλάκα στην ρακέτα, όταν υπάρχει ρήγμα, όταν μπορεί να δώσει μπάλα στο πλάι για να έρθει εύκολο καλάθι.

Η περιφέρεια του Ολυμπιακού, δημιουργήθηκε ιδανικά και είναι «γεμάτη» όσο ποτέ άλλοτε. Κρατάει το «κλειδί» λόγω της ποιότητας. Πρέπει όμως και να καθοδηγήσει τους ψηλούς. Κανείς δεν ξέρει αν τα «γεμάτα» ρόστερ κατακτούν τίτλους. Μάλλον όχι. Την περίοδο 1998- 99 ο Φασούλας σε μια πτήση που είχε πει: «Με αυτό το ρόστερ, δεν χάνουμε από κανέναν». Τι έγινε στην συνέχεια; Χάθηκαν όλοι οι τίτλοι. Κύπελλο, φάιναλ- φορ(ημιτελικός από Ζαλγκίρις) και πρωτάθλημα(5ος τελικός)! Τα πάντα σχετικά είναι...
Πηγή:www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: