Τρίτη 1 Απριλίου 2014

"Αυτή η κούπα θα φτάσει στ΄ άστρα..."

Ήταν 1 Απριλίου 2004 όταν ο Γιάννης Κυράστας έφευγε από τη ζωή. Μια μέρα που όλοι στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού θα ήθελαν να ξεχάσουν. Να είναι ένα ψέμα, σαν κι αυτά που συνηθίζονται την Πρωταπριλιά.

Η περιπέτεια υγείας του Γιάννη Κυράστα τις τελευταίες εβδομάδες πριν χάσει τη μάχη είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ήταν παλικάρι μέχρι την τελευταία στιγμή. Πάλεψε, όπως είχε μάθει να κάνει πάντα.
Ο Γιάννης Κυράστας ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, με τα χρώματα του οποίου αγωνίστηκε από το 1972 σε 223 ματς, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.
Από τον Παναθηναϊκό αποκτήθηκε το 1981 για να παίξει σε 145 ματς, συμμετέχοντας και στην πορεία προς τους "4" του Κυπέλλου Κρωταθλητριών το 1985. Με τους Πράσινους πήρε 2 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.
Με το εθνόσημο στο στήθος αγωνίστηκε σε 46 ματς, λαμβάνοντας μέρος και στο Euro 1980.
Και σαν προπονητής, όμως, είχε μια εξαιρετική πορεία, αφού μεταξύ άλλων δούλεψε σε ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής και, βέβαια, ο Παναθηναϊκός.
Στους Πράσινους είχε δυο θητείες, φτάνοντας στην πρώτη πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, με τους Πράσινους να παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, μάλιστα, ακόμα και σήμερα μνημονεύουν εκείνη την εποχή, ενώ στο πρωτάθλημα του 2004 τραγουδούσαν ..."αυτή η κούπα θα φτάσει στ΄ άστρα, για τον Γιάννη τον Κυράστα". Βραβεύτηκε ως ο "Καλύτερος Προπονητής 1999-2000" από τον ΠΣΑΠ.
Από τις 5 Μαρτίου 2004 ο Κυράστας διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα σηψαιμίας. Μετά από σκληρή μάχη "έφυγε", σαν σήμερα, σε ηλικία 52 ετών, με το ελληνικό ποδόσφαιρο να θρηνεί. Μια μαύρη μέρα…

 
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: