Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Οld Firm όπως παλιά;

Ο ημιτελικός του League Cup φέρνει ξανά αντιμέτωπη τη Σέλτικ με τους Ρέιντζερς και ο Θάνος Σαρρής αναρωτιέται εάν το μεγάλο ντέρμπι θα έχει το χαρακτήρα του παρελθόντος.Τα μάτια αμέσως γυάλισαν. Τόσο στο Σέλτικ Παρκ, όσο και στα αποδυτήρια του Νταμπάρτον, όπου οι Ρέιντζερς είχαν νικήσει την ομώνυμη ομάδα για το Κύπελλο. Μετά από τρία περίπου χρόνια, το μεγάλο ντέρμπι της Γλασκόβης αναβιώνει στο League Cup, όπου ο άλλος ημιτελικός έχει... επίσης ιστορία, με την Αμπερντίν να αντιμετωπίζει την Νταντί Γιουνάιτεντ στο New Firm. «Είμαι ενθουσιασμένος με την κλήρωση και κρίνοντας από την αντίδρασή τους στα αποδυτήρια, τα παιδιά είναι περισσότερο χαρούμενα από εμένα», τόνισε ο προπονητής των Τζερς, Άλι ΜακΚόιστ.
ADVERTISEMENT
Η φράση «κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι» δεν μπορεί να βρει καλύτερη εφαρμογή από το Old Firm. Μία παραδοσιακή κόντρα με κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές προεκτάσεις. Από άποψη ιστορικής έχθρας και ιδιαιτεροτήτων, είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Ευρώπη. Ή μάλλον, ήταν το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Ευρώπη.

Άρθρο των «Supporters not custommers» σχετικά με τους λόγους που σκοτώνουν την αγγλική ποδοσφαιρική κουλτούρα, το οποίο δημοσιεύσε μεταφρασμένο το περιοδικό Humba, αναφέρει για τη Μίλτον Κέιν Ντονς: «Το γεγονός ότι αυτό το εκτρωματικό franchise συνεχίζει να υπάρχει, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στην ψυχή του αγγλικού ποδοσφαίρου». Η MK Ντονς δημιουργήθηκε το 2007, μετά τη διάλυση της ιστορικής Γουίμπλεντον, προσπαθώντας να αντλήσει λίγη από την αίγλη της. Κάπως έτσι βλέπουν μερικοί τους νέους Ρέιντζερς.
Τα λόγια του πρώην αντιπροέδρου των Προτεσταντών, Ντόναλν Φίντλεϊ, ήταν σαν μαχαιριά στην καρδιά για τους πιστούς οπαδούς της ομάδας, που την ακολουθούν στη καινούργια εποχή της. «Είναι ένας διαφορετικός σύλλογος. Ίσως παίζουν στο Άϊμπροξ και ίσως παίξουν κάποιες φορές με τις παραδοσιακές μπλε φανέλες. Αλλά δεν μπορείς να περάσεις από μια ομάδα σε άλλη κάποια ακαθόριστα στοιχεία. Το πνεύμα δηλαδή, την παράδοση και τα υπόλοιπα. Για μένα είναι νέοι Ρέιντζερς, που πρέπει να εγκαθιδρύσουν τη δική τους ιστορία και παράδοση. Αλλά δεν είναι οι Ρέιντζερς που ξέρω. Για μένα, ειλικρινά, είναι μια νέα οντότητα».
Δεν είναι ο μόνος. Μετά τη ρευστοποίηση τον Οκτώβριο του 2012 και την πώληση σε νέα εταιρία, αρκετός από τον κόσμο τον Τζερς θεώρησε τη διάλυση του συλλόγου ως ταφόπλακα και τη δημιουργία των Rangers Football Club Ltd ως κάτι το εντελώς νέο. Ως νέα εταιρεία, άλλωστε, έκανε αιτήσεις για συμμετοχή στα πρωταθλήματα. Για την ελληνική πραγματικότητα, όπου είναι συχνό φαινόμενο σύλλογοι να «καθαρίζουν» εν μία νυκτί από χρέη αλλάζοντας ΑΦΜ και βρίσκοντας νομικά παραθυράκια, ίσως αυτά φαντάζουν ξένα. Για οπαδικές κουλτούρες μαθημένες σε διαφορετικές συνθήκες, όμως, ο προβληματισμός είναι βαθύς.

 Ο Γουόλτερ Σμιθ, προπονητής για πολλά χρόνια στο Άιμπροξ και πρόεδρος στους πρώτους μήνες της νέας αρχής, τόνιζε μετά την παραίτησή του: «Εύχομαι στο νέο ποδοσφαιρικό σύλλογο των Ρέιντζερς καλή τύχη». O πρώην θρύλος του συλλόγου, Ρίτσαρντ Γκόου, έγραψε ότι: «Ο σύλλογος για τον οποίο έδωσα και το αίμα μου, είναι νεκρός». Ο πρώην μέτοχος Στιούαρντ Μπόουλ, τόνιζε: «Είμαστε σε σοκ. Ο σύλλογος πέθανε. Πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή».
Πριν από μερικές μέρες, οπαδοί των Τζερς έκαναν διαμαρτυρία την ώρα της αναμέτρησης με την Σεντ Τζόνστον, καλώντας τον κόσμο να μποϊκοτάρει την αναμέτρηση. Στις κερκίδες συγκεντρώθηκαν λιγότεροι από 13.000 πιστοί. Η άφιξη του ισχυρού άνδρα της Νιούκαστλ, Μάικ Άσλεϊ ήρθε απλά για να περιπλέξει τα πράγματα, με αρκετούς από τους οπαδούς να είναι δύσπιστοι, θεωρώντας ότι απλά εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να πάρει με τόκο αργότερα τα χρήματα που θα βάλει. Παρότι τονίζει πως τα δύο εκατομμύρια λίρες που δάνεισε δεν θα «φουσκώσουν».  Ήδη, από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου υπήρχαν αντιδράσεις για τους οικονομικούς χειρισμούς και την είσοδο επίδοξων επενδυτών με δάνεια. Ο πρώην διευθυντής, Ντέιβ Κινγκ, είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει μποϊκοτάζ στα διαρκείας. Καταστάσεις που ξενίζουν στους παλιούς οπαδούς. Και πρόσωπα που για αυτούς δεν κουβαλούν την «ταυτότητα» του συλλόγου και τους απομακρύνουν ακόμα περισσότερο.

«Μπορείς να αγοράσεις κεφάλαια, αλλά δεν μπορείς να αγοράσεις την ιστορία. Δεν μπορείς να αγοράσεις την παράδοση. Η ιστορία και η παράδοση είναι στην καρδιά και στο μυαλό. Δεν μπορείς να τα αγοράσεις. Δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι. Δεν μπορείς να αγοράσεις το Άιμπροξ, δεν μπορείς να αγοράσεις το Blue Room, δεν μπορείς να αγοράσεις την αίθουσα τροπαίων χωρίς να καταλαβαίνεις τη σημασία τους». Τα λόγια του φωλιάζουν κάπου στη συνείδηση αρκετών οπαδών που η ομάδα τους βιώνει τέτοιες καταστάσεις και όπως αποδεικνύεται σε πολλούς Τζερς. Για άλλους παραμένουν θαμμένα, για άλλους αποτελούν την απτή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που οδηγεί στην πεποίθηση ότι η αναμέτρηση με τη Σέλτικ δεν γεννά τα ίδια συναισθήματα με το παρελθόν.
Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη, εκείνη των πιστών στο έμβλημα και της πεποίθησης ότι δεν υπάρχει νέα και παλιά Ρέιντζερς. Προκαλούν, μάλιστα, τους αντιφρονούντες να συνεχίσουν την αποχή όταν ο σύλλογος ανέβει και πάλι στα σαλόνια. Πιθανόν να ξεχαστούν όλα. Το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο διψά για νέα Old Firm. Για αρκετούς όμως δεν θα είναι ποτέ όπως τα παλιά...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: