Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Χάμιλτον, το πιο γρήγορο… πιστόλι!

Άλμα τίτλου στη Formula 1 έκανε στο Τέξας ο Λιούις Χάμιλτον προσπερνώντας τον Νίκο Ρόσμπεργκ και κατακτώντας στην πίστα του Όστιν τη δέκατη φετινή του νίκη και πέμπτη συνεχή.

Χάμιλτον, το πιο γρήγορο… πιστόλι
Την 32η νίκη της καριέρας του, δέκατη φετινή και πέμπτη συνεχή πανηγύρισε στο Grand Prix του Όστιν ο Λιούις Χάμιλτον. Αν και εκκίνησε από τη δεύτερη θέση, με μια έξυπνη προσπέραση στον 24ο γύρο άφησε πίσω του τον Νίκο Ρόσμπεργκ, που είχε την pole position. Έτσι ο Βρετανός πιλότος αύξησε τη διαφορά του από τον Γερμανό ομόσταβλό του στη Mercedes στους 24 βαθμούς, δύο αγώνες πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Τρίτος τερμάτισε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο με Red Bull αφήνοντας πίσω του τις Williams των Φελίπε Μάσα και Βαλτέρι Μπότας, ενώ έκτος ήταν ο Φελίπε Μάσα. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ παρότι εκκίνησε από το pitlane τερμάτισε έβδομος, ενώ τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Μάγκνουσεν, Βερνιέ και Μαλδονάδο.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο αγώνας άρχισε επεισοδιακά, με τη Force India του Σέρχιο Πέρες να χτυπά το πίσω μέρος του Κίμι Ραϊκόνεν και τη Ferrari του τελευταίου να θέτει νοκ άουτ τη Sauber του Άντριαν Σούτιλ. Πέρες και Σούτιλ τέθηκαν πρόωρα εκτός αγώνα, μειώνοντας αμέσως σε 16 τα μονοθέσια του αγώνα, μιας και απουσίαζαν λόγω οικονομικών προβλημάτων Caterham και Marussia. Στο 18ο γύρο απέμειναν… 15, καθώς η Force India έχασε και το μονοθέσιο του Νίκο Χούλκενμπεργκ που αντιμετώπισε πρόβλημα στον κινητήρα.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας παρέμεινε μέχρι τον τέταρτο γύρο κι όταν επανεκκίνησε η δράση φάνηκε εξ αρχής πως επρόκειτο για κούρσα για δύο άλογα, με τις Mercedes των Ρόσμπεργκ και Χάμιλτον να ξεφεύγουν από νωρίς. Ο Γερμανός οδηγούσε την κούρσα μέχρι τον 24ο γύρο, όταν ο ομόσταβλός του στη ζώνη του DRS και τη στροφή «12» της πίστας κατάφερε με εντυπωσιακή κίνηση να τον προσπεράσει. Η Mercedes ακολούθησε ακριβώς ίδια τακτική pit stops για τους δύο πιλότους της αφήνοντάς τους να… λύσουν τις διαφορές τους στην πίστα και ο Χάμιλτον υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την πρωτοπορία του παρά την πίεση του Ρόσμπεργκ.



Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο αν κι άρχισε τον αγώνα από την πέμπτη θέση και παρά την κακή του εκκίνηση εκμεταλλεύτηκε την… ορμή της Red Bull και ανέβηκε στο πόντιουμ αφήνοντας πίσω του τις δύο Williams των Φελίπε Μάσα και Βαλτέρι Μπότας.

Εφιαλτικά άρχισε ο αγώνας για τον Σεμπάστιαν Φέτελ, που ξεκίνησε από το pitlane λόγω της έκτης αλλαγής κινητήρα στη σεζόν, ενώ αναγκάστηκε να κάνει πολλά pit stop λόγω της έλλειψης ρυθμού στη Red Bull του. Ωστόσο ο Γερμανός πιλότος, που ήταν νικητής πέρσι στη συγκεκριμένη πίστα, κατάφερε να κερδίσει πολλές θέσεις και να καταλάβει τελικά την έβδομη θέση.

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει σε μια εβδομάδα στη Βραζιλία, ενώ η σεζόν ολοκληρώνεται στις 23 Νοεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι. Υπενθυμίζεται πως στον τελευταίο αγώνα οι βαθμοί των πιλότων υπολογίζονται διπλοί.

Η κατάταξη:

inner

Η βαθμολογία των οδηγών

1. Χάμιλτον 316
2. Ρόσμπεργκ 292
3. Ρικιάρντο 214
4. Μπότας 155
5. Αλόνσο 149
6. Φέτελ 149
7. Μπάτον 94
8. Μάσα 83
9. Μάγκνουσεν 53
10. Ραϊκόνεν 47

Η βαθμολογία των κατασκευαστών

1. Mercedes 608
2. Red Bull 363
3. Williams 238
4. Ferrari 196
5. McLaren 147
6. Force India 123
7. Toro Rosso 31
8. Lotus 9
9. Marussia 2
10. Sauber 0
11. Caterham 0 *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: