Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Προπονητής καλός είναι, διαχειριστής... θα μάθουμε!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες πιστεύει πολύ στις προπονητικές δυνατότητες του Γιάννη Σφαιρόπουλου και περιμένει να μάθει αν είναι και καλός διαχειριστής καταστάσεων. Η είδηση η οποία πρόεκυπτε πως οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έψαχναν προπονητή όλο αυτό το διάστημα για να αντικαταστήσουν τον Γιώργο Μπαρτζώκα, επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.
ADVERTISEMENT
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιστρέφει ύστερα από μία εξαετία στον Ολυμπιακό, αλλά όχι πλέον ως βοηθός προπονητής του Καζλάουσκας, του Γκέρσον και του Γιαννάκη, αλλά ως head coach.
Όπως κάθε επιλογή έχει θετικά και αρνητικά…
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Σφαιρόπουλου είναι ότι γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση στον Ολυμπιακό, ξέρει την πίεση που υπάρχει, την αναγκαιότητα για νίκες επί του Παναθηναϊκού, για παρουσίες σε Final 4, ξέρει τα πάντα. Δεν έρχεται στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», αλλά με βάρκα τις γνώσεις του, την εργατικότητά του και την ταπεινότητά του (την οποία καλό είναι να μεταδώσει σε κάποιους παίκτες που δείχνουν να την έχουν χάσει).
Δε θα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Όλοι οι προπονητές είναι εργατικοί. Θα έρθουν στον Ολυμπιακό και θα δουλεύουν 20 ώρες την ημέρα αν χρειαστεί. Ο Ολυμπιακός είναι η ευκαιρία τους να αλλάξει η ζωή τους και το προπονητικό επίπεδό τους. Σκεφτείτε πως ήταν η ζωή του Μπαρτζώκα πριν 3 χρόνια και πως είναι τώρα. Έχει κατακτήσει μία Ευρωλίγκα, τον έχει μάθει όλη η Ευρώπη και τον εκτιμά και αναμφίβολα έχει ανέλθει πολλές θέσεις στα σκαλοπάτια των προπονητών.
Η ερώτηση που απασχολεί όλους, «Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι κατάλληλος προπονητής για τον Ολυμπιακό»;
Οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά χωρίς να θέλω να το παίξω επαναστάτης ή να θέλω να ξεχωρίσω, θεωρώ πως  η ερώτηση είναι λάθος. Κανονικά θα έπρεπε να διερωτόμαστε αν «ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι καλός διαχειριστής για τον Ολυμπιακό»;
Η απώλεια εγχώριων τίτλων σε συνάρτηση με την ελληνική νοοτροπία του «προτιμώ το ελληνικό πρωτάθλημα από την Ευρωλίγκα», έχει κάνει τον «ερυθρόλευκο» πάγκο τον πιο δύσκολο της Ευρώπης. Ως προς την πίεση που ασκείται κυρίως. Ο Πάμπλο Λάσο προσπαθεί να κάνει και τον πάγκο της Ρεάλ, ωστόσο η διαφορετική νοοτροπία των Ισπανών αφήνει τους Μαδριλένους στην δεύτερη θέση του δυσκολότερου πάγκου.
Ο Σφαιρόπουλος είναι καλός προπονητής. Ξέρει μπάσκετ. Μπορεί να εκμεταλλεύεται το ρόστερ που έχει στα χέρια του. Μπορεί όμως να διαχειριστεί τόσες πολλές προσωπικότητες; Μπορεί να διαχειριστεί την πίεση του κόσμου στην ήττα; Μπορεί να διαχειριστεί τα μπασκετικά ελαττώματα κάθε παίκτη, να τα κρύψει και συνάμα να βγάλει και κάποιο κέρδος; Μπορεί να δουλέψει στην ψυχολογία των παικτών που βλέπουν ΟΑΚΑ και χλωμιάζουν; Μπορεί να τους επιβληθεί σε θέματα πειθαρχίας;
Απάντηση δεν έχω. Ο χρόνος θα το δείξει. Θεωρώ ότι μπορεί, αλλά θα πρέπει να τον βοηθήσουν και οι παίκτες. Θα πρέπει οι «παλιοί» Σπανούλης και Πρίντεζης να βγουν μπροστά και να του απλώσουν τα χέρια τους. Θα πρέπει οι Έλληνες παίκτες γενικά να του δώσουν ώθηση ειδικά το πρώτο δίμηνο. Μέχρι το ντέρμπι στο ΣΕΦ παραμονές του νέου έτους.
Αυτή τη στιγμή πάντως αν θα ήθελα να μπω στο μυαλό κάποιου δε θα ήταν στου Γιάννη Σφαιρόπουλου, αλλά στου Μίλαν Τόμιτς. Για 20 μέρες οδηγούσε την ομάδα στην πιο δύσκολη καμπή των τελευταίων 15 ετών και στο τέλος πέρασε από μπροστά του μία ακόμη ευκαιρία για το βήμα παραπάνω. Πιστός στον σύλλογο πάντως θα κάνει τα αδύνατα δυνατά και στο πλευρό του Σφαιρόπουλου. Άμεσος συνεργάτης. Δε μπορώ να καταλάβω τη διαφορά από το βοηθός προπονητής. Αυτό που ξέρω είναι πως ο Σφαιρόπουλος θα τον ακούει και θα ρωτάει την άποψή του συνέχεια.
ΥΓ: Το επόμενο βήμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός πρέπει να είναι η πρόσληψη ενός ανθρώπου του μπάσκετ (που έχει παίξει στην ομάδα στο παρελθόν) στον ρόλο του team manager. Να είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ παικτών, προπονητών και διοικούντων. Ο Φασούλας θα μπορούσε να είναι μία λύση. Ποιος θα τολμούσε να δείξει ασέβεια στο πρόσωπο του Παναγιώτη Φασούλα; Ο Βασιλακόπουλος; Ο Τσαγκρώνης; Ο Ζαβλανός; Ο Συμεωνίδης; Ποιος;
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: