Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Έφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος ανοίγει το «μαύρο κουτί» του φετινού μεταγραφικού πάρε-δώσε της Μπαρτσελόνα και συγκρίνει τις επιδόσεις αυτών που έφυγαν με αυτών που ήρθαν το καλοκαίρι στη Βαρκελώνη.
ADVERTISEMENT
Μετά την απώλεια όλων των τίτλων που διεκδικούσε την περσινή σεζόν, η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να δώσει φέτος ένα... καράβι λεφτά, προκειμένου να επιστρέψει στις επιτυχίες. Λουίς Σουάρες, Ζερεμί Ματιέ, Ιβάν Ράκιτιτς, Αντρέ Τερ Στέγκεν, Κλαούντιο Μπράβο και Τόμας Βερμάλεν πέρασαν το καλοκαίρι το κατώφλι του Καμπ Νου.
Την ίδια ώρα, Αλέξις Σάντσες και Σεσκ Φάμπρεγας ήταν τα δύο μεγαλύτερα ονόματα που αποχώρησαν από τη Βαρκελώνη για... άλλες πολιτείες. Και συγκεκριμένα για το Λονδίνο. Τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι μεν και τι οι δε; Και συγκεκριμένα πως τα έχουν πάει οι αντικαταστάτες αυτών που έφυγαν; Αντι-Σάντσες χρίστηκε ο Λουίς Σουάρες, ενώ αυτός που πήρε τη θέση του Φάμπρεγας ήταν ο Ράκιτιτς.
Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, Σάντσες και Σουάρες δεν αγωνίζονται στην ίδια θέση. Μπορεί να έχουν το ίδιο ποδοσφαιρικό... καλούπι και να διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά, όμως ο Χιλιανός είναι ένας περιφερειακός επιθετικός και ο Ουρουγουανός κεντρικός φορ. Ότι ο Λουίς Ενρίκε τον έχει χρησιμοποιήσει στα δύο παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στη θέση του δεξιού εξτρέμ, δε σημαίνει ότι αυτή είναι και η φυσική θέση του Σουάρες.
Μετά τα δύο γκολ του κόντρα στην Μπέρνλι, ο Σάντσες έφτασε τα 7 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ σε 9 ματς, ενώ σημαντικό μέρος των χρημάτων που δαπάνησαν οι κανονιέρηδες για χάρη του, έβγαλε με το γκολ-πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μπεσίκτας. Και φυσικά στους ομίλους μετρά ένα γκολ και μια ασίστ σε τρία παιχνίδια.
Αντίθετα, ο Σουάρες έχει αγωνιστεί μόλις σε 158 αγωνιστικά λεπτά με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αφού η τιμωρία του για το δάγκωμα στον Κιελίνι εξέπνευσε πριν 10 μέρες. Με τον Ουρουγουανό στην ενδεκάδα, πάντως, οι «μπλαουγκράνα» μετρούν δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες από Ρεάλ Μαδρίτης και Θέλτα.
Ξεκάθαρος νικητής υπάρχει όμως και στη «μάχη» του κέντρου ανάμεσα σε Ράκιτιτς και Φάμπρεγας. Ο Ισπανός χαφ είναι με διαφορά ο MVP του... τρένου σε Αγγλία και Ευρώπη, που ακούει στο όνομα Τσέλσι. Με 9 (!) ασίστ και ένα γκολ σε δέκα παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του και φυσικά τον Ζοσέ Μουρίνιο. Και στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, ο Φάμπρεγας δεν πάει πίσω με ένα γκολ και δύο ασίστ σε τρία ματς.
Την ίδια ώρα, ο Ράκιτιτς ξεκίνησε εντυπωσιακά στην Μπαρτσελόνα, αγωνιζόμενος σε πέντε συνεχόμενα 90λεπτα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με τον Κροάτη να χάνει σε πολλά παιχνίδια τη θέση βασικού, μετρώντας μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα δύο γκολ και μια ασίστ σε 9 ματς και ακόμη δύο συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Τα νούμερα του Ράκιτιτς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τόσο άσχημα σε σχέση με τους συμπαίκτες του στη μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα, όμως συγκριτικά με το τι έχει κάνει ο Φάμπρεγας στην Τσέλσι, η διαφορά είναι τεράστια.
Κι αν τα παραπάνω head to head προκαλούν θλίψη στους φίλους της Μπάρτσα, οι επιδόσεις των υπόλοιπων μεταγραφικών αποκτημάτων δεν είναι καλύτερες. Αν εξαιρέσει κανείς τον Κλαούντιο Μπράβο, που αποτελεί «κέρβερο» κάτω από τα δοκάρια και πρόλαβε να κάνει ρεκόρ (με την εστία του να μην παραβιάζεται στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές), κανείς άλλος δεν έχει βοηθήσει ουσιαστικά τους «μπλαουγκράνα».
Κάτω από την εστία, ο Τερ Στέγκεν βλέπει την πλάτη του Μπράβο στο πρωτάθλημα, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει δεχθεί 4 γκολ σε 3 αγωνιστικές. Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στην άμυνα. Όσο ο Μασεράνο θα αναγκάζεται να αγωνίζεται ως στόπερ, τόσο θα παραμένει το πρόβλημα της Μπαρτσελόνα στο κέντρο της άμυνας. Ο τραυματίας Βερμάλεν δεν έχει αγωνιστεί ακόμα σε κανένα επίσημο παιχνίδι, ενώ η απόδοση του Ματιέ μάλλον επιβεβαιώνει όσους αντέδρασαν έντονα, όταν ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τη Βαλένθια.
Η σεζόν έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα επακολουθήσει μέχρι το τέλος. Αυτοί, πάντως, που σίγουρα τρίβουν τα χέρια τους από το μεταγραφικό σχεδιασμό της Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι είναι οι Ζοσέ Μουρίνιο και Αρσέν Βενγκέρ. Φάμπρεγας και Σάντσες κάνουν... παπάδες με Τσέλσι και Άρσεναλ, αντίστοιχα, αφήνοντας συντρίμμια πίσω τους στη Βαρκελώνη.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: