Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Κρίμα...!!

Κλώτσησε την ευκαιρία για τον θρίαμβο στη Βαρκελώνη. Ο ψυχωμένος Παναθηναϊκός επέστρεψε απ' το -10, αλλά υπέπεσε σε μοιραία λάθη (και αστοχία) στο τέλος και ηττήθηκε 80-76 από την Μπαρτσελόνα.

Κρίμα...
Κρίμα κι άδικο για την μεγάλη προσπάθεια που έκανε μέσα στη Βαρκέλωνη. Ο Παναθηναϊκός πάλεψε σαν «λιοντάρι», βρέθηκε να γυρνάει απ’ το -10 (λόγω του συγκλονιστικού Χουέρτας), αλλά στο τέλος τα άνευ λόγου και αιτίας λάθη (σε συνδυασμό με κάποια ελεύθερα άστοχα σουτ), τον έριξαν στο καναβάτσο απέναντι στην Μπαρτσελόνα (80-76).

Έτσι, οι ψυχωμένοι πράσινοι (που προηγούνταν αυτοί με δέκα στα μισά της δεύτερης περιόδου) γυρίζουν στην Αθήνα με την πρώτη τους ήττα στο Top-16 (1-1), αλλά κρατούν σαν παρακαταθήκη την εμφάνιση και το μόλις -4 ενόψει του ματς στο ΟΑΚΑ και μιας πιθανής ισοβαθμίας.

Ο Χουέρτας με έξι τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο(!) και 22 πόντους ήταν ο κύριος λόγος της ήττας, ενώ για το τριφύλλι 16 είχε ο εξαιρετικός Νέλσον, 11 πρόσθεσε ο Γκιστ, 9 Μπατίστα και 8 οι Διαμαντίδης-Φώτσης.

Το ματς:

Δεν ξεκίνησαν ιδιαίτερα επιθετικά οι δύο ομάδες. Εξ’ ου και το χαμηλό σκορ στα πρώτα λεπτά. Ωστόσο, με υποδειγματική άμυνα και δύο «βόμβες» απ’ τα 6,75 (Σλότερ, Διαμαντίδη), ο Παναθηναϊκός ξέφυγε για πρώτη φορά με 4-10. Και με την ίδια «συνταγή», αλλά τον Γκιστ να παίρνει το όπλο του, το τριφύλλι… πάγωσε το κλειστό, παίρνοντας διψήφια διαφορά (6-16). Θα μπορούσαν οι παίκτες του Ιβάνοβιτς να αποσπαστούν κι άλλο απ’ την αντίπαλό τους, αλλά ο Χεζόνια με συνεχόμενα καλάθια κρατούσε όρθιους τους Καταλανούς. Παρόλ’ αυτά, όμως, η ελληνική ομάδα ήταν το αφεντικό και έκλεισε στο +6 την πρώτη περίοδο (14-20), παίζοντας άμυνα για σεμινάριο.

Οι πράσινοι ήλεγχαν απόλυτα το παιχνίδι. Όχι μόνο βάσει εικόνας, αλλά και βάσει σκορ, με τον Μαυροκεφαλίδη να… απαντά στην πίεση που είχε ξεκινήσει να ασκεί η Μπαρτσελόνα και με τρίποντο να δίνει «αέρα» εκ νέου με επτά, 21-28. Οι πρωταθλητές Ελλάδας εκτελούσαν άριστα το πλάνο και ο Μπλουμς επιβεβαίωσε το «κρύο αίμα» του, επαναφέροντας την ομάδα του σε διψήφια διαφορά, 25-35 (27’). Στο τελευταίο δίλεπτο, όμως, χάθηκε η μέχρι τότε συγκέντρωση. Βιαστικές και λάθος επιθέσεις, η άμυνα από ατσάλι πήγε «περίπατο» και εκεί που ο Παναθηναϊκός νικούσε με δέκα, δέχθηκε σερί 12-2 μέσα σε λίγα λεπτά και πήγε στα αποδυτήρια με το 37-37, έχοντας χύσει εν μέρει την καρδάρα με το γάλα.

Στην τρίτη περίοδο έγινε κάτι ασυνήθιστο. Το να βάλει κάποιος ένα τρίποντο, συμβαίνει. Και δύο συνεχόμενα. Αλλά τέσσερα;; Αυτό έκανε ο Χουέρτας, με την άμυνα του τριφυλλιού να τον αφήνει και τον Βραζιλιάνο να μετατρέπει το ματς σε προσωπικό του show και προφανώς να δίνει προβάδισμα 10 πόντων στους Καταλανούς (54-44), αφού οι παίκτες του Παναθηναϊκού τα ‘χαν χαμένα. Ακόμα και έτσι, όμως η φανέλα είναι βαριά. Και εμφανίζοντας ξανά σημάδια της εκπληκτικής του άμυνα και παίζοντας «στρωτό» μπάσκετ στην επίθεση, η διαφορά ροκανίστηκε, 56-51, αναγκάζοντας τους μπλαουγκράνα σε τάιμ-άουτ. Και πάνω που ο Χουέρτας είχε βαλθεί να… τρελάνει όλη τη γη (με το έκτο του τρίποντο στην περίοδο!!), ήρθε ο Φώτσης στην εκπνοή να κρατήσει όρθιο το τριφύλλι (63-56).

Επ’ ουδενί δεν υπήρχε περίπτωση ο Παναθηναϊκός να αφήσει το ματς. Κάθε άλλο, με τον Γκιστ να μειώνει στους 4 (65-61) και να σφίγγει το κλοιό γύρω απ’ τους Καταλανούς. Δίχως να μπορούν να πετύχουν καλάθι (λόγω της εξαιρετικής άμυνας των πρασίνων), διατηρούσαν το προβάδισμα με συνεχόμενες βολές (σε… περίεργα σφυρίγματα). Αλλά ο Φώτσης ήταν που «μίλησε» ξανά και στο 36’ με νέο τρίποντο, έφερε το τριφύλλι σε απόσταση… διπόντου (72-70). Είχαν γυρίσει για τα καλά οι πράσινοι. Και παρά το ότι οι γηπεδούχοι ξέφυγαν εκ νέου με επτά (77-70), ο φοβερός Νέλσον δήλωνε «παρών» και μείωνε στον πόντο στο τελευταίο δίλεπτο (77-76)! Και εκεί που ο Διαμαντίδης είχε την ευκαιρία να βάλει μπροστά την ομάδα του, υπέπεσε σε λάθος, ο Σλότερ αστόχησε για τρεις (προκειμένου να μειώσει ξανά στον πόντο μετά το γκολ-φάουλ του Ντόελμαν) και το νέο λάθος του Μπατίστα στα τελευταία δευτερόλεπτα, έφερε οριστικά την ήττα με 80-76, με την ομάδα του Ιβάνοβιτς να κρατά -πέραν του πάθους- το μόλις -4.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 37-37, 63-56, 80-76

Μπαρτσελόνα (Τσάβι Πασκουάλ): Ντόελμαν 12(1), Χεζόνια 11(3), Χουέρτας 22(6), Αμπρίνες 11(1). Σατοράνσκι 2, Πλάις, Τόμας 4, Όλεσον 5(1), Τζάκσον, Λάμπε 4, Νάχμπαρ, Τόμιτς 9.

Παναθηναϊκός (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 7(1), Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 7, Φώτσης 8(2), Νέλσον 16, Μαυροκεφαλίδης 7(1), Διαμαντίδης 8(2), Γκιστ 11(3), Μπατίστα 9(12 ριμπ.), Διαμαντάκος, Μπλουμς 3(1). *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: