Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Βαλένθια vs Μπάτμαν!!

Ποιος είναι πιο Νυχτερίδα από τους δύο; Με τα φτερά πάνω ή τα φτερά κάτω; Ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για μία περίεργη διαμάχη που μπορεί να φέρει άσχημο δεδικασμένο στο ποδόσφαιρο.  
Οι πατέντες και τα κάθε λογής σήματα οφείλεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να τα καταθέσεις στην OHIC (European Union's Trademark Registration Organisation). Οπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι ισχύει πλέον και στο ποδόσφαιρο. Πόσο μάλλον στη σύγχρονη εποχή του που τα πάντα έχουν εξελιχτεί άκρως επαγγελματικά και γύρω από το άθλημα γίνεται τεράστιος τζίρος. Κάπως έτσι λοιπόν η Βαλένθια το καλοκαίρι του 2012 έσπευσε να ενημερώσει την OHIC για το νέο σηματάκι που θα λάνσαρε στην κολεξιόν της σεζόν 2012-'13, στις μπουτίκ της, αλλά και μέσω internet.
Ωστόσο, αντί όλα να κυλήσουν ως συνήθως, συνέβη κάτι πρωτόγνωρο για τον ευρύτερο χώρο της μπάλας. Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να ενημερώσει το σύλλογο ότι στα γραφεία της είχε φτάσει εξώδικο. Αποστολέας ήταν η DC Comics. Για όσους δεν τη γνωρίζουν, είναι η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα πολλών κόμικς και στην προκειμένη περίπτωση, την πατέντα του Μπάτμαν. Εκείνο που αξίωναν στο έγγραφο τους οι Αμερικανοί, ήταν να μην γίνει δεκτό το νέο σηματάκι της Βαλένθια.

Η επίμαχη λεπτομέρεια που ενοχλούσε τους... ενάγοντες ήταν ότι στο σύγχρονο αυτό design που ήθελε να περάσει στα προϊόντα της, τα φτερά της Νυχτερίδας ήταν στραμμένα προς τα πάνω, ενώ κανονικά συμβαίνει το αντίθετο. Καθώς όμως το ίδιο ίσχυε με το logo του Μπάτμαν και πιο συγκεκριμένα με το «The Dark Knight Rises» που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες την ίδια χρονιά (2012), η Βαλένθια επέλεξε να μην εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη, απέσυρε το νέο σήμα και το άλλαξε, πηγαίνοντας στο κλασικό σχέδιο.
Πέρασαν όμως δύο χρόνια και ήρθε η στιγμή της... εκδίκησης από τις Νυχτερίδες. Η DC Comics ξεκίνησε φέτος την καμπάνια προώθησης της τεράστιας παραγωγής που έχει στήσει για το καινούργιο Μπάτμαν, την ταινία στην οποία θα κληθεί να παλέψει με τον Σούπερμαν και θα κυκλοφορήσει το 2016. Μόνο που οι Αμερικανοί έκαναν τώρα ένα μεγάλο λάθος. Στο σήμα τους τα φτερά της νυχτερίδας είναι στραμμένα προς τα κάτω. Και κάπως έτσι ήρθε η σειρά της Βαλένθια να στείλει εξώδικο. Η διαφορά ήταν όμως ότι η εν λόγω εταιρεία δεν αποσύρθηκε και οι Λεβαντίνοι αποφάσισαν να το τραβήξουν όσο δεν πάει και να στείλουν την υπόθεση στα δικαστήρια.

Η διοίκηση της ισπανικής ομάδας θεωρεί πως έχει όλα τα δίκια με το μέρος της. Βλέπετε εκείνη λάνσαρε τη νυχτερίδα ως σήμα της το 1919, ενώ η DC Comics κυκλοφόρησε τον Μπάτμαν το 1939. Και δεν είναι μόνο ότι προηγήθηκε των Αμερικανών κατά 20 χρόνια, υπάρχει και ιστορικό background. Η νυχτερίδα είναι γενικότερα το σύμβολο της επαρχίας από τον 13ο αιώνα, όταν δηλαδή ο Ιάκωβος ο Α' της Αραγονίας έδιωξε τους Αραβες από την πόλη. Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι τη στιγμή που περνούσε νικητής την πύλη, μία νυχτερίδα κάθισε πάνω στο λάβαρο και κάπως έτσι όλα τα υπόλοιπα ακολούθησαν μέχρι και σήμερα.

Το θέμα βέβαια στην προκειμένη δεν είναι το ποιος έχει το ιστορικό ή το σύγχρονο δικαίωμα σε αυτή τη διαμάχη. Εδώ συμβαίνει κάτι φοβερό που έχει να κάνει με μία γενικότερη κατάσταση που αγγίζει τα όρια του επικίνδυνου για το ποδόσφαιρο. Στη σύγχρονη εποχή, όπου τα πάντα μετριούνται σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα και τα σήματα των ομάδων κινδυνεύουν από αμφισβήτηση. Και μην νομίζεται ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα ξανασυναντήσουμε στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, μιας και πλέον τα συμφέροντα και γύρω από τη μπάλα είναι εξωπραγματικά μεγάλα...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: