Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ένα ερωτηματικό στον άσο!!

Μία από τις πλέον αμφισβητούμενες επιλογές του Σάντος για το Euro 2012 είναι ο Κώστας Χαλκιάς. Ωστόσο, παρότι βρίσκεται στη δύση της καριέρας του (38 χρονών), ο Πορτογάλος κρίνει πως είναι έτοιμος για την τελευταία του μεγάλη διοργάνωση μετά τα Euro του 2004 και 2008 αλλά και το Mundial του 2010.
Ένα ερωτηματικό στον άσο!
Ο Χαλκιάς γεννήθηκε στη Λάρισα όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα σε τοπικό πρωτάθλημα. Στα 20 του μετεγγράφη στον Παναθηναϊκό και (όντας τρίτος πίσω από τους Βάντσικ και Νικοπολίδη) δόθηκε δανεικός στον Απόλλωνα Αθηνών για να πραγματοποιήσει θετικές εμφανίσεις τα επόμενα τρία χρόνια . Με την μετακίνηση του στον Ηρακλή άρχισε να χτίζει το όνομα του και από την πρώτη στιγμή πήρε τη φανέλα βασικού. Eξαργυρώνοντας την σταθερότητά του, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό του Γιτζάκ Σουμ αλλά παρέμεινε δεύτερη επιλογή πίσω από τον Μάριο Γκαλίνοβιτς .
Αναζητώντας νέες ευκαιρίες, θα κάνει το 2005 το μεγάλο βήμα και θα μετακινηθεί στην Πόρτσμουθ Πρέμιερ Λιγκ. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε αρχικά ως βασικός, το άγχος και τα αλλεπάλληλα λάθη του θα του κοστίσουν όχι μόνο σε συμμετοχές – μόλις πέντε εν τέλει – αλλά και στην παραμονή του στην ομάδα. Τελικά, αποχώρησε έχοντας ψηφιστεί από τους φιλάθλους των Πόμπεϊς στις πρώτες θέσεις για τις χειρότερες μετεγγραφές της δεκαετίας. Το πέρασμα του από την ισπανική Μούρθια ήταν ανάλογο και επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη, καταλήγει στον Άρη που «παίρνει σπίτι του» φανέλα βασικού. Mετά από 2 χρόνια πολύ καλών εμφανίσεων , θα μετακινηθεί στον ΠΑΟΚ όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα , όντας -με μικρά διαλείμματα- η πρώτη επιλογή των προπονητών.
Η καριέρα του στην εθνική ξεκίνησε το 2001 όπου ουσιαστικά κέρδισε τη φανέλα του βασικού μόνο στα προκριματικά του μουντιάλ 2010, όταν και άρχισε να δύει το άστρο του εκπληκτικού μέχρι τότε με τα γαλανόλευκα Νικοπολίδη. Μέχρι σήμερα μετρά 30 συμμετοχές με το εθνόσημο .
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Χαλκιά είναι τα εξής :
  • έφεση στο ψηλό παιχνίδι :  λόγω σωματοδομής, έχει ευκολία στο να βγει να μαζέψει/διώξει τη μπάλα στις εκτελέσεις κόρνερ . Ωστόσο, αν ξεκινήσει με «κακές εξόδους» επηρεάζεται η απόδοσή του με αποτέλεσμα να προβαίνει σε αβίαστα λάθη. Από τα δυνατά του σημεία είναι και τα ψηλά σουτ στις γωνίες όπου χρησιμοποιεί το ανάποδο χέρι (όπως προτάσσουν οι ποδοσφαιρικές αρχές του τερματοφύλακα ) , δηλαδή δεξιά γωνία – αριστερό χέρι .
  • ικανότητα και στα χαμηλά : χωρίς να έχει την ιδιαίτερες εκτινάξεις, καλύπτει επαρκώς τις γωνίες του στα χαμηλά σουτ
  • μη χρησιμοποίηση των ποδιών : δε συμμετέχει στην τροφοδότηση των αμυντικών του και περιορίζεται στη χρήση τους κυρίως στα βολέ ή στις εξ επαφής αποκρούσεις / τετ α τετ 
  • αργές αντιδράσεις : συχνό φαινόμενο στην καριέρα του Χαλκιά είναι οι καθυστερημένες αντιδράσεις κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα απευθείας φάουλ εναντίον του αλλά και την κακή οργάνωση του τείχους του .
  • αστάθεια: ο πορτιέρο έχει στο παθητικό του σωρεία αβίαστων λαθών με την μπάλα πολλές φορές να γλιστρά μέσα από τα χέρια του. Γενικότερα, δε λειτουργεί ψύχραιμα σε συνθήκες πίεσης (βλέπε Τότεναμ-ΠΑΟΚ). 
Συμπέρασμα
Η ιστορία είναι αυτή που κρίνει τους ποδοσφαιριστές και η διαχρονικότητά αυτή που τους χαρακτηρίζει . Ο Κώστας Χαλκιάς κατέκτησε ένα νταμπλ με τον Παναθηναϊκό και ένα ευρωπαϊκό με την εθνική : και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας. Ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο , εγείρει ακόμα αμφιβολίες για το αν θα έπρεπε μετά από μια μέτρια χρονιά να ακολουθήσει την αποστολή στην Πολωνία . Η εμπειρία του από ευρωπαϊκές παραστάσεις είναι προφανής (εθνική , Champions League, Europa League) , άλλα η ηλικία του, ο κορεσμός, η έλλειψη φρεσκάδας και εκρηκτικότητας καθιστούν εξαιρετικά «επίφοβη» τη συμμετοχή του στη βασική 11άδα . Πάρα ταύτα, ο Σάντος τον γνωρίζει πολύ καλά από την κοινή θητεία τους στον ΠΑΟΚ και δείχνει να τον εμπιστεύεται. Απομένει να διαπιστώσουμε αν θα τον δικαιώσει…

πηγή:  overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: