Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Τα «χρυσά βατόμουρα» των Euro!!

Τα «χρυσά βατόμουρα» των Euro
«Είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος, μπορείς να αποχωρήσεις».

Aυτό ήταν το σλόγκαν κάποτε για τον χειρότερο της παρέας κι αυτό έχουν ακούσει πολλές ομάδες που έχουν συμμετάσχει σε Euro.

Το sport-fm.gr γυρίζει πίσω στον χρόνο, θυμάται εμφανίσεις και σας παρουσιάζει τις εθνικές ομάδες, στις οποίες απονέμει το «χρυσό βατόμουρο», καθώς… πονέσανε τα μάτια μας με την παρουσία τους.

Από το 1960 έως το 1976 το Euro δεν είχε την μορφή που ξέρουμε. Οι εθνικές χωρίζονταν σε οκτώ ομίλους και έδιναν προκριματικά, όπως και σήμερα. Ωστόσο στη συνέχεια, οι οκτώ πρώτοι χωρίζονταν σε τέσσερα ζευγάρια και σε διπλά ματς έμεναν οι τέσσερις καλύτεροι, που αγωνίζονταν στην τελική φάση της διοργάνωσης. Πάμε να δούμε από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ιταλίας το 1980 και έπειτα ποιοι ήταν οι χειρότεροι.

Ιταλία 1980

Το «παρών» δίνει και η Ελλάδα με όχι αρκετά ευχάριστα νέα. Η Εθνική… στο νήμα χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης, αφού μπορεί να τερμάτισε τελευταία στον πρώτο όμιλο με ένα βαθμό, όπως και η Ισπανία στο δεύτερο, ωστόσο οι “φούριας ρόχας” πέτυχαν δύο τέρματα και “έφαγαν” τέσσερα, την ώρα που η «γαλανόλευκη» έβαλε μόλις ένα. Χάσαμε 1-0 από την Ολλανδία, αναδειχθήκαμε ισόπαλοι με την Δυτική Γερμανία και χάσαμε 3-1 από την Τσεχοσλοβακία, όπου το γκολ της Εθνικής πέτυχε ο Νίκος Αναστόπουλος.

Γαλλία 1984

Η απογοήτευση της διοργάνωσης είναι η Γιουγκοσλαβία, η οποία βρισκόταν στον πρώτο όμιλο του τουρνουά και τερμάτισε τελευταία με μηδέν βαθμούς. Πέτυχε δύο τέρματα, ενώ είχε παθητικό 10 τερμάτων. Συγκεκριμένα, ηττήθηκε 2-0 από το Βέλγιο, “έφαγε” πεντάρα από τη Δανία και το “πάλεψε” με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλία, με την οποία γνώρισε την ήττα με σκορ 3-2.

Δυτική Γερμανία 1986

Το ρόλο του χειρότερου καταλαμβάνουν δύο ομάδες. Η Δανία στον πρώτο όμιλο και η Αγγλία στο δεύτερο, καθώς και οι δύο αποχώρησαν από τα γήπεδα της Γερμανίας με τρεις ήττες. Αρχικά, οι “βίκινγκς” έχασαν 3-2 από την Ισπανία, 2-0 από την Δυτική Γερμανία και 2-0 από την Ιταλία. Αρνητικό πρόσημο και στα γκολ, έχοντας συνολικά 2-7. Οι Άγγλοι, από την άλλη πλευρά, αποκλείστηκαν εξίσου με μηδέν βαθμούς και με ίδια συγκομιδή τερμάτων. Ήττα 1-0 από την Ιρλανδία, 3-1 από την Ολλανδία και πάλι 3-1 από την Πρώην Σοβιετική Ένωση.

Σουηδία 1992

Το Euro… ανεβαίνει Βόρεια με την Πρώην Σοβιετική Ένωση να είναι ο “αδύναμος κρίκος” του τουρνουά. Συγκέντρωσε δύο βαθμούς, όπως άλλες τρεις ομάδες (Γαλλία, Αγγλία, Σκοτία), η διαφορά των γκολ όμως, της χαρίζει το τρόπαιο της χειρότερης ομάδας. Ισοπαλία 1-1 με την Γερμανία, 0-0 με την Ολλανδία και ήττα 3-1 από την Σκωτία ήταν τα αποτελέσματα των Ρώσων, που τους άφησε τελευταίους στο δεύτερο όμιλο με διαφορά τερμάτων στο -3.

Αγγλία 1996

Για πρώτη φορά είναι 16 ομάδες στην φάση των ομίλων. Η Τουρκία αναδεικνύεται ως η χειρότερη, καθώς στα τρία παιχνίδια που αγωνίστηκε στον τέταρτο όμιλο, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει κανένα βαθμό, ενώ δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ. Ήττα από τις Κροατία 1-0, Δανία 3-0 και Πορτογαλία 1-0. Παράλληλα με τους Τούρκους, η Ρουμάνια δεν πήρε κανένα βαθμό στα τρία ματς που έδωσε επί αγγλικού εδάφους, με Γαλλία, Ισπανία και Βουλγαρία, ωστόσο πέτυχε ένα τέρμα, στην ήττα της με 2-1 από την Ισπανία.

Βέλγιο - Ολλανδία 2000

Μπαίνοντας στη νέα χιλιετία η χειρότερη εμφάνιση έρχεται από την Δανία. Η εθνική αγωνίστηκε στον τέταρτο όμιλο και τερμάτισε τελευταία με 0 βαθμούς, έχοντας δεχθεί 8 γκολ, χωρίς να πετύχει κανένα. Διαδοχικές ήττες, αρχικά, από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλία 3-0, με το ίδιο σκορ και από την Ολλανδία και ο κύκλος των Δανών στη διοργάνωση «κλείνει» με ακόμα μια ήττα από την Τσεχία με σκορ 2-0.

Πορτογαλία 2004

To 2004 μπορεί η Εθνική Ελλάδος να πέτυχε ένα έπος, ωστόσο η Βουλγαρία δεν θα θέλει να θυμάται τη διοργάνωση. Οι Βούλγαροι στον τρίτο όμιλο ήταν, επιεικώς, η χειρότερη ομάδα που παρουσιάστηκε. Τερμάτισαν τελευταίοι με μηδέν βαθμούς, έχοντας δεχθεί και την πιο “βαριά” ήττα στο τουρνουά. Ντεμπούτο με ήττα 5-0 από την Σουηδία και στη συνέχεια 2-0 από την Δανία. Τουλάχιστον πέτυχαν και ένα τέρμα, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων κόντρα στην Ιταλία, όπου δεν ήταν αρκετό να αποσοβήσει την ήττα με 2-1. Στο -8 η διαφορά τερμάτων της και γρήγορη επιστροφή στη χώρα τους με “κατεβασμένα” κεφάλια.

Αυστρία - Ελβετία 2008

Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια μετά το «θαύμα» της Ελλάδας, ανακηρυσσόμαστε ως η χειρότερη ομάδα του Euro. Αν και δεν γνωρίσαμε «βαριές» ήττες, εν τούτοις τερματίσαμε τελευταίοι στον τέταρτο όμιλο με μηδέν βαθμούς, έχοντας πετύχει ένα γκολ με τον Άγγελο Χαριστέα απέναντι στους Ισπανούς και δεχθεί 5. Ήττες από Σουηδία με σκορ 2-0, Ρωσία 1-0 και Ισπανία 2-1, μας οδηγούν πίσω στην Ελλάδα πολύ νωρίς.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: