Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

«Σφίγγα» ο Σάντος για το μέλλον του!

Κλειστά κράτησε ο Φερνάντο Σάντος τα χαρτιά του όσον αφορά την παραμονή του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

«Σφίγγα» ο Σάντος για το μέλλον του
Πριν από λίγες μέρες εξέφρασε την επιθυμία του να εργαστεί ξανά σε κάποιον σύλλογο για να έχει καθημερινή επαφή με το αντικείμενό του, όμως σήμερα ο Φερνάντο Σάντος δεν θέλησε να απαντήσει στις συνεχόμενες ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.

Οι δημοσιογράφοι επέμεναν αρκετά σε αυτό το ζήτημα, όμως ο ομοσπονδιακός τεχνικός αρκέστηκε σε μερικά χαμόγελα και δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του.

«Έχω στην καρδιά μου την Ελλάδα, νιώθω Έλληνας και θα είμαι πάντα εδώ όποτε με χρειαστεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πορτογάλος προπονητής.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου

Για τις μεταγραφές των Βύντρα, Σπυρόπουλου, Τοροσίδη και Χριστοδουλόπουλου στο ιταλικό πρωτάθλημα

«Είναι φυσιολογικό σημάδι οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές, η αφρόκρεμα, να καταλήγουν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Μπορεί να αγωνίζονται σε συλλόγους που δεν είναι πρώτης ταχύτητας ή δεύτερης κατηγορίας, όμως οι συνθήκες είναι προτιμότερες από εκείνες που επικρατούν στην Ελλάδα. Η άλλη όψη του νομίσματος λέει ότι κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές μπορούν να πάρουν ευκαιρίες και να αγωνιστούν στο εγχώριο πρωτάθλημα. Εάν αυτοί οι ποδοσφαιριστές έμεναν στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις να μείνουν εδώ. Για εμένα, όμως, είναι το ίδιο, καθαρά ποδοσφαιρικά παίζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό»

Για την απόφασή του να καλέσει τον Βύντρα και τον Σπυρόπουλο, όχι όμως και τον Χριστοδουλόπουλο

«Η αλήθεια είναι ότι έχω μία αρχή, την οποία δεν έχω παραβεί ποτέ: να καλώ παίκτες που έχουν αγωνιστικό ρυθμό και να μη παίρνω ποδοσφαιριστές που είναι σε αγωνιστική απραξία, όπως είναι ο Λάζαρος και ο Νίνης. Είναι ένα κριτήριο που δεν έχει αλλάξει, αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει αυτή. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχω αλλάξει και έχει συμβεί στις περιπτώσεις του Καραγκούνη και του Κατσουράνη».

Για την κλήση του Σωκράτη Φυτανίδη στην αποστολή

«Αξίζει να κληθεί, αφού τα τελευταία δύο χρόνια έχει καλή παρουσία στην ομάδα του. Από τη στιγμή που δεν έχουμε τον Κυριάκο και τον Αβραάμ, πρέπει να κοιτάμε εναλλακτικές λύσεις και να δω ποιους μπορώ να υπολογίζω εν όψει του κρίσιμου αγώνα με την Βοσνία. Ξέρω τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, όμως θέλω να γνωρίσω τον χαρκατήρα του και να δω πως συμπεριφέρεται στις προπονήσεις. Επίσης, από κάποιες άλλες εναλλακτικές, όπως για παράδειγμα ο Μαλεζάς που δεν κλήθηκε λόγω αγωνιστικής απραξίας, αλλά πάντα τον υπολογίζουμε και πάντα μπορεί να κληθεί».

Για το αν το παιχνίδι με την Ελβετία αποτελεί πρόβα-τζενεράλε για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εν όψει του αγώνα με την Βοσνία και αν προβληματίζεται με τις απουσίες του Σαμαρά και του Αβράαμ (Παπαδόπουλος) που είναι βασικές επιλογές

«Το φιλικό έχει δύο παραμέτρους: το αγωνιστικό κομμάτι για να δοκιμάσουμε ορισμένα πράγματα εν όψει του αγώνα με την Βοσνία. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να δούμε σε περίπτωση που κάποιοι παίκτες δεν είναι έτοιμοι, να έχουμε εναλλακτικές λύσεις για να δουν το κλίμα της Εθνικής, όπως για παράδειγμα ο Μανωλάς ή ο Φυτανίδης, να πάρουν μία γεύση από την ομάδα και να ξέρουν τι ζητάμε για να είναι έτοιμοι όταν τους χρειαστούμε
».

Για τον Χολέμπας

«Από τη στιγμή που είναι στη λίστα με τους μέσους, εκεί τον υπολογίζουμε. Εκεί προορίζεται. Είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο τον υπολογίζουμε σε εκείνη τη θέση».

Για την επιλογή του Μιχάλη Σηφάκη

«Δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση. Όσο δεν έπαιζε και ήταν σε αγωνιστική απραξία, δεν μπορούσαμε να τον καλέσουμε στην αποστολή. Από τότε που τελείωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κλήθηκε μόνο μία φορά στην Εθνική. Πλέον από τη στιγμή που έχει αρχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα του και έπαιξε με επιτυχία, δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος λόγος να μην το καλέσω».

Για τον αν σκοπεύει να μετατρέψει το σύστημα της Εθνικής σε 4-4-2 με ρόμβο, λόγω της απουσίας ακραίων μεσοεπιθετικών από την αποστολή

«Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Το 4-4-2 με ρόμβο απαιτεί πολλή δουλειά και αρκετό χρόνο, τον οποίο δεν έχουμε στη διάθεσή μας και δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, πρόκειται για μία αποστολή τριών ημερών και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα. Όσον αφορά το κομμάτι των εξτρέμ, υπάρχει ένα πρόβλημα. Από εκείνους που μπορούν να παίξουν σε αυτή τη θέση είναι μόνο ο Μαυρίας και ο Σαλπιγγίδης, όμως δεν είναι η κλασσική του θέση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζουμε και χρειάζεται να δώσω εγώ λύση».

Για το στρατηγικό πλάνο και την πρόοδο του

«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Οι παρουσιάσεις που κάναμε ήταν προσανατολισμένες για άτομα που ήταν σε ενώσεις και είχαν σύνδεσμο με τις εθνικές ομάδες, Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις ακαδημίες με τις ομάδες. Είχαμε πάει πρόσφατα στην Χίο και δημιουργήθηκε πρόβλημα σχετικά με το τι είναι οι ακαδημίες και το τι θέλουμε να κάνουμε για τις μικρές Εθνικές. Εμείς μιλάμε για το πλάνο εκπαίδευσης των Εθνικών.

Ναι μεν έχει βάση με τις ακαδημίες των συλλόγων και θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη αρχή για την ηλικιακή ομάδα των 14-15 ετών για να μαθαίνουν τα παιδιά όπως το θέλουμε στις Εθνικές μας ομάδες. Δεν πρόκειται για μαντεία αυτό που λέω ότι σε λίγα χρόνια 4-5 χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα. Εκεί θα φανεί ότι η Εθνική Ελλάδας έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος προέρχεται από τις μικρές Εθνικές και δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Κάποια στιγμή μου έγινε η ερώτηση αν φύγω εγώ και έρθει ένας άλλος, αν θα αλλάξουν όλα.

Το πλάνο αυτό δεν αφορά εμένα ή κάποιον άλλον, πρόκειται για ένα πλάνο που έχει εκπονηθεί και θα ακολουθείται ανεξάρτητα με τον προπονητή που βρίσκεται σε όλα τα τμήματα της Εθνικής από τις μικρές ομάδες μέχρι την Ανδρών. Η φιλοσοφία αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα συστήματα και ξεκινάμε από το μηδέν. Από εκεί και πέρα, ο προπονητής μπορεί να πει ότι αυτή την ταυτότητα θέλω να την βγάζω με ένα σύστημα 4-4-2 ή 4-3-3 ή όποιο άλλο σύστημα επιθυμεί.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο για να υπάρχει μία συγκεκριμένη σχολή και να έχουμε μία συγκεκριμένη ταυτότητα της Εθνικής Ελλάδας. Για εμένα και οποιονδήποτε προπονητή είναι πιο εύκολο να ξέρει ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα δουλέψει.

Μπορεί να μην είμαι εγώ, αλλά θα είναι ο κ. Βόκολος που κάνει μία σημαντική δουλειά ακόμη και πιο πολύ από εμένα. Εκείνος βασικά κατευθύνει όλο αυτό το πλάνο και είναι σίγουρα εκείνος που πρέπει να μείνει για να αποδώσει καρπούς αυτού το πλάνο. Εγώ θα είμαι εδώ κοντά, μπορεί να με πάρει ένα τηλέφωνο και να του εξηγήσω τι πρέπει να γίνει…
(γέλια)».

Για το μέλλον του στον «γαλανόλευκο» πάγκο

«Σίγουρα η Εθνική θα μείνει στην καρδιά μου και ό,τι χρειαστεί θα είμαι κοντά για να βοηθήσω. Όπως έχω δηλώσει στις συνεντεύξεις που έχω δηλώσει. Έχω στην καρδιά μου την Ελλάδα, νιώθω Έλληνας και θα είμαι πάντα εδώ όποτε με χρειαστεί. Καταλαβαίνω τι ρωτάτε. Νομίζω ότι είναι νορμάλ να επιστρέψω σε έναν σύλλογο. Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε (σε καθαρά ελληνικά) για αυτό ξεκαθαρίζω από τη δική μου πλευρά, ότι είναι σημαντικό να μείνουν οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν συμβάλει στην δημιουργία αυτού του πλάνου».

Όταν του είπαν να δουλέψει παράλληλα σε ομάδα, εκείνος ξέσπασε σε γέλια και δεν θέλησε να σχολιάσει τις συνεχόμενες ερωτήσεις για το μέλλον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: