Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ένα καλό παράδειγμα για τον Ολυμπιακό!

Ο Κ. Νικολακόπουλος επισημαίνει στο blog του στο gazzetta το πόσο κερδισμένος μπορεί να είναι ο Ολυμπιακός από τη διπλή μάχη του με την Μπενφίκα.
Στα δικά μου μάτια η Μπενφίκα είναι ένας σύλλογος από τον οποίο έχει να πάρει πράγματα ο Ολυμπιακός. Να δει δηλαδή πως δουλεύει και πως έχει φτάσει στο σημείο να πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Γιατί μπορεί να είναι ένα τεράστιο κλαμπ με μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν, αλλά δεν είναι ένα από τα παραδοσιακά θηρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ούτε έχει την οικονομική δυνατότητα της Παρί η, της Μάντσεστερ Σίτι η, των ομάδων της Ρωσίας-άρα είναι πιο κοντινό μέγεθος προς τον Ολυμπιακό, σε σχέση με τα προηγούμενα. Όμως, τα τελευταία χρόνια είναι και πάλι δυνατή και υπολογίσιμη από κάθε αντίπαλο στην Ευρώπη και διεκδικεί τους τίτλους στην Πορτογαλία.
Και νομίζω ότι το κλειδί είναι η διαχείριση που έχει κάνει στο θέμα προπονητή. Ο Ζέσους δεν είναι καμία…διάνοια της προπονητικής. Σε ομάδες τύπου Μπελενένσες, άντε και Μπράγκα δούλευε. Και κοντεύει τα 60 πλέον. Όμως, είναι τώρα στον πέμπτο χρόνο του στην Μπενφίκα.
Και δουλεύοντας με τον ίδιο προπονητή επί τόσα χρόνια η ομάδα της Λισσαβόνας έχει καταφέρει και κινείται σταθερά κάθε σεζόν μεταξύ προημιτελικών Τσάμπιονς Λιγκ και προημιτελικών, ημιτελικών και τελικού Γιουρόπα Λιγκ! Έχει πάρει ένα πρωτάθλημα στην Πορτογαλία και τις υπόλοιπες σεζόν είναι δεύτερη πίσω από την πανίσχυρη, για πολλούς λόγους Πόρτο, συμμετέχοντας έτσι κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ, συνήθως απευθείας και πιο σπάνια μέσω προκριματικών, εξασφαλίζοντας πολλά εκατομμύρια Ευρώ για το ταμείο της.
Φίλοι μου αυτός είναι ο τρόπος, ο πιο απλός, αλλά και ο πιο…δύσκολος, για να χτίσεις μία ομάδα. Να εμπιστευθείς ένα προπονητή και να της δώσεις χρόνο της ομάδας. Κι από εκεί και πέρα, να κάνεις και μία σωστή διαχείριση επί του μεταγραφικού.
Επί Ζέσους ξέρετε τι παίκτες έχει πουλήσει η Μπενφίκα; Δύο στη Ρεάλ (Ντι Μαρία, Κοεντράο), δύο στην Τσέλσι (Ραμίρες, Νταβίντ Λουίς), ένα στην Μάντσεστερ Σίτι (Χάβι Γκαρσία, ένα στη Ζενίτ (Βιτσελ) κλπ.
Παράλληλα παίρνει και παίκτες, καλούς, κι από την Αργεντινή κι από τη Βραζιλία κι από τη γειτονική Ισπανία και εσχάτως κι από τη Σερβία και γενικά βλέπεις ότι έχει ένα αξιόλογο δίκτυο σκάουτινγκ τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Νότια Αμερική.
Ο Ολυμπιακός, προσέξτε, δεν έχει τα οικονομικά δεδομένα της Μπενφίκα-γι΄ αυτό, άλλωστε, η Μπενφίκα αγόρασε παίκτη από τον Ολυμπιακό κι όχι ο Ολυμπιακός από την Μπενφίκα. Όμως, δεν είναι ένα τόσο μακρινό παράδειγμα για τον Ολυμπιακό αυτό της Μπενφίκα.
Και νομίζω πως δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στην απίστευτη επιτυχία που θα είναι για τον Ολυμπιακό μία ενδεχόμενη πρόκριση ουσιαστικά επί της Μπενφίκα, αλλά να σταθούμε και στο πως έχει φτιάξει αυτή την ωραία ομάδα η Μπενφίκα, που ήρθε μέσα στο Καραίσκάκη κι έπαιξε τον Ολυμπιακό, όπως δεν τον έχουν παίξει άλλες κι άλλες ομάδες, από τη Ρεάλ και την Τσέλσι ως τη Λίβερπουλ και την Ντόρτμουντ…
Γιατί κι ο Ολυμπιακός πήγε στο Ντα Λουζ κι ήταν καλύτερος της Μπενφίκα, όμως η εικόνα της Μπενφίκα στο Καραϊσκάκη ήταν που έκανε τη διαφορά σε επίπεδο ποδοσφαίρου ανταγωνιστικού και κυριαρχίας, που θέλει κάποια στιγμή να παίξει κι ο Ολυμπιακός σε μία σταθερή βάση, όπως δηλαδή αυτό που είχαμε δει στο α΄ ημίχρονο με την Παρί.
Αλλά για να το κάνει αυτό το πράγμα ο Ολυμπιακός, πρέπει η ομάδα του να δουλευτεί όχι κάποιους μήνες, αλλά κάποια χρόνια, όπως δουλεύεται η Μπενφίκα…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: