Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Όλοι χτίζουν το «Ναό»

Ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους της ΑΕΚ για την «Αγια-Σοφιά». Βεβαιότητα πως θα συγκεντρωθούν τα χρήματα για το έργο. Τεράστια η ανταπόκριση επιφανών και μη φιλάθλων. Τα επόμενα βήματα.

Όλοι χτίζουν το «Ναό»
Η προσμονή για την επιστροφή στο… σπίτι ήταν ήδη μεγάλη. Κι από χθες έγινε τεράστια. Τα πλάνα για την «Αγια-Σοφιά» προκάλεσαν ένα μίγμα συναισθημάτων, συγκίνησης, ενθουσιασμού και αδημονίας, που μετατρέπεται σε κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση του ονείρου.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δήλωσε χθες μετά βεβαιότητα πως «όλοι μαζί θα υψώσουμε τα τείχη του γηπέδου μας». Και βγαίνει αληθινός, αφού η πρόθεση επιφανών και μη, οικονομικά ισχυρών και απλών ανθρώπων από το υστέρημά τους, να βάλουν ένα λιθαράκι στην κατασκευή του «Ναού» (όπως τον αποκάλεσε και ο Κώστας Βουτσάς στο «εγγονάκι» του) δεν έχει προηγούμενο.

Το κόστος του γηπέδου ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ, η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Δικέφαλος ΑΕ» έχει οριστεί στα 30 εκατ. ευρώ, αλλά ήδη η ΑΕΚ έχει διανύσει μεγάλη απόσταση. Τα 2/3 της αύξησης έχουν καλυφθεί, από τα 10 εκατ. ευρώ του Δημήτρη Μελισσανίδη, 1,3 εκατ. ευρώ από τα διαρκείας, ενώ τα υπόλοιπα θα μπουν σε πρώτη φάση από τους Πέτρο Παππά, Πόλυ Χατζηϊωάννου, Μάκη Αγγελόπουλο και Χάρη Κουτά (με μίνιμουμ συμμετοχή 1 εκατ. ευρώ).

Όμως δεν σταματά εκεί η ΑΕΚ. Ήδη αρκετοί ακόμη οικονομικά ισχυροί φίλοι της έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνεισφέρουν. Αυτό αναμένεται να μεταφέρει και ο Νίκος Νοτιάς στη συνάντηση που θα έχει μέσα στη μέρα με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ενώ κι άλλοι επιχειρηματίες, με ανάμειξη ή μη κατά το παρελθόν στα της ΑΕΚ, θα βάλουν τον οβολό τους. Συμβολική, αλλά και ουσιαστική συμμετοχή στο έργο θα έχουν το Πατριαρχείο με 50.000 ευρώ, αλλά και σύμφωνα με κάποιες πηγές το Ίδρυμα Ωνάση με 100.000 ευρώ και κειμήλια μεγάλης αξίας για το μουσείο της προσφυγιάς.

Από χθες, δε, είναι ανοιχτός ο λογαριασμός στην «Τράπεζα Πειραιώς» (5102-993273-924) στον οποίο μπορεί κάθε φίλος της ΑΕΚ να μπορεί να βάζει το δικό του λιθαράκι για την «Αγια-Σοφιά» (10 ευρώ η μετοχή). Και ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη και ταυτόχρονα συγκινητική, σε καιρούς κρίσης.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και έσοδα που θα προκύψουν από την ονοματοδοσία του γηπέδου, αντιλαμβάνεται κανείς πού βασίζεται η βεβαιότητα ότι το κόστος κατασκευής του γηπέδου θα καλυφθεί.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν θέλει να χαθεί ούτε μια μέρα. Έχει θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα στους συνεργάτες του και ασκεί πιέσεις στην Πολιτεία για να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατό τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Αποφεύγει, πάντως, να μιλήσει με… ημερομηνίες, αφού γνωρίζει πως στην Ελλάδα ουδείς μπορεί να μιλά για τέτοιες με ασφάλεια χωρίς τον κίνδυνο να εκτεθεί. Τα επόμενα βήματα, πέρα από μία νέα συνάντηση με την Περιφέρεια Αττικής τις επόμενες ημέρες, προβλέπουν ένα έκτακτο ΔΣ στη ΓΓΑ για τη λειτουργία του γηπέδου στις 30 Νοεμβρίου, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν λεπτομερή στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία. Στις 10 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί ο φάκελος στην πολεοδομία και στη συνέχεια θα αναμένεται η έκδοση των αδειών για την έναρξη των εργασιών. Σε διάστημα 16 μηνών από τότε που θα μπει η πρώτη μπουλντόζα, αναμένεται το γήπεδο να είναι πανέτοιμο. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: