Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Έτοιμοι για… wild card!!

Εβδομάδα κρίσης αυτή που άρχισε για την απόκτηση της πολυπόθητης wild card που θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ. Αισιοδοξία στην ΕΟΚ, τα δεδομένα για τους «αντιπάλους».

Έτοιμοι για… wild card
Σε μια εβδομάδα από σήμερα θα διεξαχθεί η κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας και όλοι εύχονται σε αυτό να είναι παρούσα και η Ελλάδα. Η συμμετοχή της στην κληρωτίδα θα κριθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της FIBA στη Βαρκελώνη.

Στις τάξεις της ΕΟΚ υπάρχει αισιοδοξία πως η «επίσημη αγαπημένη» θα είναι μια από τις τέσσερις χώρες που θα πάρει τη wild card. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε σε καλό δρόμο και περιμένουμε την απόφαση της FIBA. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και αισιοδοξούμε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Τάκης Τσαγκρώνης.

Η ελληνική υποψηφιότητα είναι η ισχυρότερη σε ό,τι αφορά τα αντικειμενικά κριτήρια, καθώς έχει σταθερή και καλή παρουσία στα μεγάλα ραντεβού του μπάσκετ, το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το σπορ είναι τεράστιο, διαθέτει παίκτες με μεγάλο όνομα που αποτελούν πόλο έλξης για το κοινό, ενώ δεν έχει πάρει ποτέ wild card σε αντίθεση με τους βασικούς ανταγωνιστές της.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, ωστόσο, αν η FIBA θα αποφασίσει λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη αυτά τα κριτήρια κι όχι τα οικονομικά. Η παγκόσμια ομοσπονδία έχει καλέσει τις ενδιαφερόμενες ομοσπονδίες να κάνουν δωρεά (με τιμή… εκκίνησης που φέρεται να είναι 500.000 ευρώ) στο ίδρυμά της αφήνοντας να εννοηθεί πως οι «πλειοδότες» θα έχουν καλύτερη τύχη. Η ΕΟΚ με τις συνεχείς περικοπές στις επιχορηγήσεις δεν έχει πολλά περιθώρια να διαθέσει μεγάλο ποσό σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ρωσία ή η Τουρκία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Βραζιλία (που δεν έχει λείψει ποτέ από Μουντομπάσκετ και έχει μεγάλη κοινότητα ομογενών στην Ισπανία) και η Κίνα (που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη) είναι οι δύο χώρες που σίγουρα θα πάρουν wild card, ενώ για τις υπόλοιπες δύο θα δώσουν μάχη Ελλάδα, Τουρκία και Ρωσία, με τις δύο πρώτες να φέρονται οι επικρατέστερες.

Σημειώνεται πως από την εξασφάλιση ή μη της wild card θα κριθούν και πολλά για το μέλλον της Εθνικής. Αν λάβει μέρος στο Μουντομπάσκετ, τότε όλα ή σχεδόν όλα τα αστέρια της (μεταξύ αυτών πιθανότατα και οι ΝΒΑερ Κουφός, Καλάθης και Αντετοκούνμπο) θα κατέβουν στη διοργάνωση και θα παρουσιάσει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα με νέο προπονητή στη θέση του Αντρέα Τρινκιέρι, που θα είναι-όπως όλα δείχνουν-Έλληνας. Αν η Εθνική δεν λάβει μέρος στο Μουντομπάσκετ, θα αναγκαστεί να παίξει το καλοκαίρι προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2015 στην Ουκρανία αντιμετωπίζοντας ως επί το πλείστον ομάδες χαμηλής δυναμικότητας. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει επίσης νέο προπονητή (λέγεται έντονα πως θα είναι ο Κώστας Μίσσας) και ριζικά ανανεωμένη σύνθεση για να προετοιμάσει μία ομάδα για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως στο Μουντομπάσκετ εξασφαλισμένη παρουσία πέρα από την οικοδέσποινα Ισπανία και την χρυσή ολυμπιονίκη ομάδα των ΗΠΑ έχουν άλλες 18 ομάδες: Γαλλία, Λιθουανία, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Σερβία από την Ευρώπη, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο, Αργεντινή και Δομινικανή Δημοκρατία από την Αμερική, Ανγκόλα, Αίγυπτος και Σενεγάλη από την Αφρική, Ιράν Φιλιππίνες και Κορέα από την Ασία, καθώς και Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από την Ωκεανία.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: