Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Κι αν ο επενδυτής δεν βάλει ούτε ευρώ για μεταγραφές;

Ο Μιχάλης Τσόχος τρομάζει με τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται οι ελληνικοί σύλλογοι το μέλλον τους. Το έχουν ποντάρει εξ' ολοκλήρου πάνω σε μισθούς, δηλαδή μεταγραφές.
Πρόσφατα στην Γερμανία μπήκαν χρήματα στη Μπάγερν Μονάχου και την Χέρτα Βερολίνου από επενδυτές. Και άντε στη Μπάγερν είχε να κάνει ας πούμε αποκλειστικά με το γήπεδο, οπότε τα 110 εκατ. ευρώ που πέρασαν στα ταμεία της ομάδας θα πάνε για την εξόφληση του γηπέδου. Και αυτά τα λίγα όμως που περίσσεψαν θα διοχετευτούν στις ακαδημίες και όχι φυσικά σε μεταγραφές.
Στην Χέρτα μπήκαν λιγότερα χρήματα, αλλά για το δικό της μέγεθος πάρα πολλά. Περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ από αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία. Ξέρετε πόσα από αυτά θα διοχετευτούν στην πρώτη ομάδα με την μορφή μεταγραφών; Ούτε ευρώ.
 
Γιατί κάνω αυτή την αναφορά θα σας εξηγήσω παρακάτω. Πρώτα θα σας μιλήσω για την έρευνα που έκανε ο ΙΟΒΕ σε συνεργασία με μία ιδιωτική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων για λογαριασμό της Σούπερ Λίγκας. Σε αυτήν λοιπόν την έρευνα πέρα από τα απογοητευτικά νούμερα σύγκρισης του ελληνικού πρωταθλήματος με τα μεγάλα ευρωπαϊκά ή με αυτά που τα αντιλαμβανόμαστε πιο κοντά σε εμάς, όπως π.χ το πορτογαλικό, υπήρχαν ορισμένα άλλα ευρήματα κατά την άποψη μου πολύ πιο σημαντικά.
 
Διότι το θέμα δεν είναι να βρούμε, να διαπιστώσουμε, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πίσω σε έσοδα, σε απήχηση, σε προσέλευση κόσμου, σε θέαμα, σε όλα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Το θέμα είναι να δούμε και μερικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Και στην έρευνα αυτή υπάρχει και μάλιστα με μεγάλα γράμματα η απάντηση.
 
Οι ελληνικοί σύλλογοι ξέρετε που ξοδεύουν τα χρήματα, τα λίγα χρήματα είναι αλήθεια, που εισπράττουν; Κατά 93% σε μισθούς και συμβόλαια! Για κάθε 1 εκατ. ευρώ που μπαίνει στα ταμεία της κάθε ομάδας τα 930 χιλιάδες πηγαίνουν για παίκτες, προπονητές, μεταγραφές κ.τ.λ.π. Μόλις το 7% διατίθεται για όλα τα υπόλοιπα. Μόλις το το 7% για τις ακαδημίες, τις εγκαταστάσεις, την πρωώθηση του προϊόντος, την απόκτηση εξοπλισμού για την καλύτερη εκγύμναση των ποδοσφαιριστών, για ... για...
Μην το κουράζω άλλο, νομίζω ότι είναι σαφές από μόνο του. Το 93% σε μισθούς, το 7% σε όλα τα υπόλοιπα.
 
Το ακόμη καλύτερο βέβαια είναι ότι αυτό το ποσοστό έχει συνεχώς αυξητική τάση. Την εποχή της μη κρίσης ήταν 81% -19% τα αντίστοιχα ποσοστά, τώρα είναι 93%-7%. Διότι τώρα που τα έσοδα μειώνονται, αντί οι σύλλογοι να κόβουν από τα συμβόλαια και τα μπάτζετ της ανδρικής ομάδας, κόβουν όλα τα υπόλοιπα.
 
Ξέρετε ποια είναι η αναλογία στους γερμανικούς συλλόγους. Το 52% των εσόδων σε μισθούς και το 48% για τα υπόλοιπα, τα εξίσου σημαντικά. Σχεδόν μισά μισά δηλαδή. Και στην Πορτογαλία που υποτίθεται ότι είμαστε κοντά, τα ποσοστά είναι 58%-42%. Η μοναδική χώρα που κάπως μας πλησιάζει τα τελευταία χρόνια είναι η Ιταλία. Αυτή δηλαδή που έχει το πρωτάθλημα με την μεγαλύτερη φθίνουσα πορεία από όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά. Και αυτοί βέβαια ξοδεύουν σε αναλογία 70%-30% , όχι 93%-7% που συμβαίνει στην Ελλάδα.
 
Το χειρότερο από όλα ίσως όμως να είναι το γεγονός ότι έχουμε μπολιαστεί όλοι μας τόσο πολύ με αυτή την λογική που ούτε καν το αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει. Επιστρέφω λοιπόν στον πρόλογό μου και τα όσα σας ανέφερα για τις εταιρείες που επένδυσαν τεράστια ποσά σε Μπάγερν και Χέρτα, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει από αυτά για μεταγραφές της αντρικής ομάδας και προσπαθώ να αντιληφθώ τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα σε ανάλογη περίπτωση.
 
Αν για παράδειγμα εμφανίζονταν κάποιος επενδυτής αύριο το πρωί για τον Παναθηναϊκό και έβαζε 20 εκατ. ευρώ στην ομάδα, αλλά ούτε ένα από αυτά για μεταγραφές, πώς ακριβώς θα τον αντιμετώπιζε η κοινωνία του ελληνικού ποδοσφαίρου; Μάλλον σαν κάποιον απατεώνα που μας κοροϊδεύει και επί της ουσίας δεν θέλει να βάλει ούτε ευρώ στην ομάδα.
 
Αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πραγματικά μοναδικό και εξηγεί τα περισσότερα από όσα του συμβαίνουν. Ο Ελληνας παράγοντας λειτουργεί σαν τον τύπο που έχει καφετέρια, παίρνει τρεις γκομενάρες σερβιτόρες, και περιμένει να γεμίσει το μαγαζί. Το ότι οι καρέκλες είναι άβολες, οι μισές σπασμένες, ότι δεν έχει θέρμανση και ότι τα ποτήρια που σου φέρνει τον καφέ είναι 10ετίας και όσο κι' αν τα πλύνεις δεν αλλάζουν χρώμα, ούτε καν το προσέχει. Και μετά αναρωτιέται γιατί δεν πατάει κανείς στο μαγαζί του;
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: