Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Το ...τέλος των αθλητικών στα «ελεύθερα» κανάλια!!

Ολοένα και λιγότερα θα γίνονται τα αθλητικά γεγονότα που θα μεταδίδονται απ' την ελεύθεση εμβέλειας τηλεόραση και αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα των μεγάλων (ποδοσφαιρικών, μπασκετικών) διοργανώσεων.

Το ...τέλος των αθλητικών στα «ελεύθερα» κανάλια!
Τη «νύφη» την πληρώνουν και οι Εθνικές μας ομάδες, κάτι που άρχισε να ...διαγράφεται πριν δύο χρόνια όταν ο ΟΤΕ μπήκε στις μεταδόσεις (παράλληλα με το MEGA) των αγώνων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα προκριματικά του Μουντιάλ 2014 και φαίνεται να «κορυφώνεται» τουτο το διάστημα αφενός με τα όσα αναμένονται στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ (τριετία 2015-18) και αφετέρου με την απόφαση που πήραν στο MEGAλο κανάλι να μην συμμετάσχουν στην αντίστοιχη διαδικασία των προκριματικών (και της τελικής φάσης) του Euro 2016. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας.

Η δεδομένη οικονομική κατάσταση οδηγεί τα περισσότερα «ελεύθερα» κανάλια στο να ρίξουν το βάρος τους σε άλλα προγράμματα και, σε κάθε περίπτωση, σε πιο οικονομικές λύσεις. Και, βέβαια, να γλιτώσουν χρήματα απ' την απόκτηση ενός πανάκριβου αθλητικού προϊόντος (οι ξένοι δεν ρίχνουν τις απαιτήσεις τους) και στην θέση του να επιλέξουν κάτι άλλο, μία εσωτερική παραγωγή που και στην τηλεθέαση δεν θα πηγαίνει άσχημα και στις διαφημίσεις δεν θα υπολείπεται.

Γράψαμε πάρα πολύ καιρό πριν για τις εξελιξεις στον διαγωνισμό του Euro 2016 και για το γεγονός ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός ολοκληρώνεται η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών απ' τα κανάλια στον διαγωνισμό τηλεοπτικών δικαιωμάτων του.

Το ενδιαφέρον είναι κατά βάση συνδρομητικό σε μία διοργάνωση που αλλάζει τρόπο διεξαγωγής και γίνεται ιδιαίτερα τηλεοπτική. Στην «σφαίρα» των ελεύθερης εμβέλειας καναλιών μόνο ο ΑΝΤ1 και (εξαιρετικα δύσκολα) ο δημόσιος φορέας θα ασχοληθούν και αυτό οδηγεί στην εκτίμηση ότι για πρώτη φορά την τελική φάση ενός Euro δεν θα τη δούμε (ολόκληρο) από ανοιχτό κανάλι (το έχουμε επισημάνει στο ραδιοφωνικό μας ραντεβού).

Ισχύει, επίσης, αυτό που σε πρόσφατη ραδιοφωνική «Στάση media» είχαμε αναλύσει ότι δεν υπάρχει τούτη την στιγμή κανένα αθλητικό γεγονός που να μεταδίδεται μόνο από ελεύθερης εμβέλειας κανάλι. Όλα, μα όλα, είναι στα συνδρομητικά με την παρουσία (σε κάποιες περιπτώσεις) «ελεύθερων» που έχουν την λογική μετάδοσης των αγώνων του ελληνικού συγκροτήματος.

Το Τσάμπιονς Λιγκ και το Europa League παίζουν και θα παίζουν (ως και το 2014-15) βασικά απ' τη Nova και ένα παιχνίδι κάθε αγωνιστική θα συνεχίσει να έχει η ΔΤ στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο ΑΝΤ1 στο Europa League. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο «συνδρομητική» τη νέα τριετία πιθανώς με την συμμετοχή και του ΟΤΕ στις μεταδόσεις. Θα «παίξει» μόνο το ποιο θα είναι το ανοιχτό κανάλι με τον ΑΝΤ1 να μοιάζει φαβορί.

Η Σούπερ Λίγκα είναι «κλειδωμένη» στη Nova, τα ξένα Πρωταθλήματα στον ΟΤΕ που έχει και το Κύπελλο Ελλάδας (απλά τον τελικό τον μεταδίδει παράλληλα ένα «ελεύθερο» κανάλι που πέρυσι ήταν ο ΑΝΤ1, ο οποίος θα συνεχίσει και φέτος απ' ότι όλα δείχνουν).

Ακόμα και τα ξένα Πρωταθλήματα-Κύπελλα που έπαιζε το Action 24 μπήκε (παράλληλα με την ελεύθερης εμβέλειας εκπομπή του) στην πλατφόρμα της Nova που παίζει (αποκλειστικά) και κάποια σημαντικά παιχνίδια απ' τις συγκεκριμένες διοργανώσεις.

Το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας (τον περασμένο Σεπτέμβριο) μεταδόθηκε απ' τον ΑΝΤ1 και τον ΟΤΕ που πήραν το Μουντομπάσκετ 2014 και το Ευρωμπάσκετ 2015. Η Ευρωλίγκα μπάσκετ αλλάζει απ' τη νέα σεζόν τηλεοπτικό συμβόλαιο με την Nova να έχει (έναντι της ΔΤ) το «φιλέτο» και τις πρώτες επιλογές στις φάσεις των ομίλων και τα πλέι-οφ. Η Α1 μπάσκετ έχει πάει, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της, στη Nova.

Ακόμα και η Φόρμουλα 1 που παίζεται από ΟΤΕ και ΔΤ έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την δεύτερη στις επόμενες σεζόν. Συνδρομητική «στέγη» διαθέτουν και τα μικρότερα αθλήματα, με τις διεθνείς διοργανώσεις τους να παίζουν είτε από Nova, είτε από ΟΤΕ.

Αφήσαμε στο τέλος τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είδατε τι έγινε με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παίζουν στον ΟΤΕ. Η ΕΡΤ είχε αποκτήσει «πακέτο» και τους θερινούς του 2016, σαν συνέχεια τους έχει η ΔΤ, αλλά δεν αποκλείεται και αυτοί να ...μοιραστούν σε συνδρομητικό. Κάτι που μπορεί να συμβεί και με το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: