Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Δαλούκας στο gazzetta.gr: «Στην Ελλάδα δεν καταγράφονται τα κρούσματα ρατσισμού»

Ο εκπρόσωπος της FARE στην Ελλάδα, Αντώνης Δαλούκας, τονίζει στο gazzetta.gr ότι τα κρούσματα ρατσισμού στην χώρα μας δεν καταγράφονται! Σε ποιες χώρες υπάρχει έξαρση και ποια είναι η λύση!
Εν έτη 2015 ο ρατσισμός είναι ανάμεσά μας, είναι παντού. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο, που σύμφωνα με τον Αντώνη Δαλούκα (υπεύθυνος της FARE στην Ελλάδα), το δημοφιλέστερο άθλημα αποτελεί το εργαλείο για να νικηθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Μάλιστα, ο άνθρωπος της FARE στην Ελλάδα, στάθηκε στο βασικό πρόβλημα που υπάρχει στην χώρα μας το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι ΔΕΝ καταγράφονται καν τα περιστατικά που συμβαίνουν. Σε ποιες χώρες υπάρχει έξαρση του ρατσισμού, τι κάνει η UEFA για να εξαλείψει τέτοιου είδους θέματα και ποια είναι η λύση!
Πόσο συχνά ο ρατσισμός εμφανίζεται στο ποδόσφαιρο; Ο Αντώνης Δαλούκας απαντά στο gazzetta.gr: 
«Τα περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια. Η λίστα της  FARE με τα περιστατικά βγαίνει κάθε μήνα και αυτό που παρατηρήσαμε, είναι ότι τον τελευταίο μήνα δυστυχώς παρουσιάστηκε αύξηση στο ποσοστό, ενώ υπήρχε ύφεση κρουσμάτων. Μέσα σ' αυτά τα περιστατικά υπάρχει κι η επίθεση που έγινε στον Κριστιάν Καρεμπέ στη Λεωφόρο. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν καταγράφονται τα περιστατικά που συμβαίνουν».
Σε ποιες χώρες έχει παρατηρηθεί να συμβαίνουν πιο συχνά τέτοιου είδους περιστατικά;
«Κυρίως στις Ανατολικές χώρες. Φυσικά, δεν εξαιρούνται Ιταλία ή ακόμη κι η Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας είναι πίσω στις επιθέσεις ρατσισμού. Απλά, εκεί το πρόβλημα είναι πιο έντονο, ενώ εδώ δεν είναι οργανωμένο».

Μέσα από ποιες δράσεις προσπαθεί η FARE να περάσει το μήνυμα ότι δεν χωράει ο ρατσισμός στον αθλητισμό;
«Δράσεις γίνονται όλο τον χρόνο και όχι μόνο μόνο μέσα από τα λεγόμενα "action weeks". Σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι πρέπει όλο τον χρόνο να υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες. Δεν αρκεί η διοργανώτρια αρχή να βγάζει μπλουζάκια για 1-2 αγωνιστικές. Στόχος μας είναι να μας γίνει βίωμα ότι ο αθλητισμός δεν αποτελεί πεδίο εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων. Θέλουμε το έργο μας να είναι συνεχόμενο, έντονο μέχρι να φτάσουμε στη στιγμή που θα θεωρείται δεδομένο ότι όλοι είμαστε ίσοι, ότι δεν πρέπει καν να αναφερόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις».
H UEFA ποιες ενέργειες κάνει όταν φτάσει στα χέρια της ένα περιστατικό;
«Αρχικά, εξετάζει σε ποια διοργάνωση έχει συμβεί το περιστατικό. Αν είναι για παράδειγμα στην Ελλάδα, ναι μεν το κοιτάζει αλλά δεν μπορεί να παρέμβει διότι δεν είναι αρμόδια. Μεταβιβάζει στην ΕΠΟ το πρόβλημα και μετά εκείνη είναι υπεύθυνη. Αν για παράδειγμα συμβεί κάτι σε αγώνα Champions League, τότε οι ποινές είναι αυστηρές. Βέβαια, παίζει ρόλο η μαζικότητα κι η έκθεση του παρατηρητή ρατσισμού, η οποία θα πρέπει να είναι ακριβής και όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γραφτεί από πόσους έγινε η επίθεση, αν υπήρχε αντίδραση από τους γύρω και τι έκανε ο σύλλογος».

Τι πρέπει να γίνει στην χώρα μας για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων;
«Κοιτάξτε, οι κανονισμοί υπάρχουν αλλά και εδώ δεν εφαρμόζονται. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που προβλέπονται αλλά δεν βλέπουμε να φτάνουν στην υλοποίησή τους. Θα πρέπει σε ματς, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους να υπάρχουν παρατηρητές ρατσισμού. Επειδή στην χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας κάποια πράγματα, καλό θα ήταν να αντιγράψουμε την UEFA και να την ακολουθήσουμε».
Ο στόχος της FARE ποιος είναι;
«Αυτό που προσδοκάμε είναι να μεγαλώσει το δίκτυό μας. Ξεκινήσαμε με 10 events τον χρόνο και έχουμε φτάσει σήμερα και τα 1.000 ετησίως. Η ύπαρξη του ποδοσφαίρου είναι να ενώνει και να αποτελεί εργαλείο για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: