Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Καλλιτέχνες της επιβίωσης!!

Καλλιτέχνες της επιβίωσης!
Τον Γιόακιμ Λεβ και τη ρήση του πως οι Έλληνες είναι καλλιτέχνες της επιβίωσης, επιβεβαίωσε πλήρως η Εθνική ομάδα. Με μια εμφάνιση που θύμισε προ 2004 εποχές, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί πίσω στο σκορ από τους ανώτερους Σλοβάκους και κατάφερε να νικήσει 1-0 με το γκολ του Σαλπιγγίδη στο 63’. Κορυφαίοι οι Καρνέζης και Σιόβας που αποχώρησε με θλάση.

Η θεά τύχη μας χαμογέλασε όχι μόνο στις ευκαιρίες των Σλοβάκων καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα αλλά και στα… χασομέρια του ματς όταν σουτ του Μπρεζνάνικ βρήκε στο δοκάρι.

Μετριότατη εμφάνιση για την Ελλάδα, που θα έχει το χρόνο μέχρι το Μάρτιο που έρχεται το ματς στη Βοσνία να ξαναβρεί τον εαυτό της και να πάρει αποτέλεσμα που θα την φέρει πιο κοντά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Αναλυτικά, τα αποψινά ματς του 7ου ομίλου

Λετονία-Λιχτενστάιν 2-0
Βοσνία / Ερζεγοβίνη-Λιθουανία 3-0
Σλοβακία-Ελλάδα 0-1

Η βαθμολογία

1. Βοσνία / Ερζεγοβίνη 10 (13-2)
2. Ελλάδα 10 (5-1)
3. Σλοβακία 7 (5-3)
4. Λιθουανία 4 (3-3)
5. Λετονία 3 (5-11)
6. Λιχτενστάιν 0 (1-14)

Η επόμενη (5η) αγωνιστική

Βοσνία / Ερζεγοβίνη-Ελλάδα
Σλοβακία-Λιθουανία
Λιχτενστάιν-Λετονία



Δυο ομάδες με εντελώς διαφορετικό αγωνιστικό προσανατολισμό, φιλοσοφία και τρόπο παιχνιδιού παρατάχθηκαν στο «Πασιένκι» και αυτό φάνηκε από το 1ο κιόλας λεπτό. Οι γηπεδούχοι γνωρίζοντας πως αν για εμάς το ματς ήταν μια φορά τελικός για εκείνους ήταν… δέκα, μπήκαν πολύ αποφασισμένοι στο παιχνίδι.

Με διαρκή κίνηση και πρέσινγκ, εκμεταλλευόμενοι το πάθος τους (και την ανοχή του Σκωτσέζου διαιτητή που τσιγκουνεύτηκε στις κάρτες σε σκληρά μαρκαρίσματα) κέρδισαν γρήγορα το χώρο του κέντρου, χωρίς όμως ποτέ να φανούν απειλητικοί μπροστά από την εστία του Καρνέζη με εξαίρεση το τέλος του ημιχρόνου. Τα σουτ των Σλοβάκων που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν επιπέδου… αλάνας, άρχισαν να πηγαίνουν προς τα μέσα. Μέσα σε τρία λεπτά, ο Χάμσικ πρώτα σημάδεψε ελάχιστα άουτ και στη συνέχεια δεν είδε το όνομά του στον πίνακα μόνο και μόνο επειδή ο Βασίλης Τοροσίδης βρέθηκε στη γραμμή κι έδιωξε σωτήρια. Στο μεσοδιάστημα ήταν η σειρά του Ζαμπάβνικ να νικηθεί από τον Έλληνα τερματοφύλακα.

Όσο για την Ελλάδα; Εδώ που τα λέμε, μάλλον δεν μπήκε ποτέ στο πνεύμα του αγώνα και οι παίκτες του Σάντος άκουσαν μάλλον με ανακούφιση το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου. Το «επιθετικό» σύστημα 4-3-3 δεν φάνηκε τέτοιο στο γήπεδο, αφού η μπάλα (όποτε την είχαν οι Έλληνες στα πόδια τους) σπάνια έφτανε στον Γκέκα, ενώ παράλληλα οι διεθνείς δεν έβρισκαν τρόπο ούτε από τα άκρα, ούτε από τον άξονα να δημιουργήσουν κάποιον κίνδυνο.

Δυστυχώς η κατάσταση δεν άλλαξε καθόλου στο δεύτερο μέρος, με τους διεθνείς να μην μπορούν σε κανένα σημείο του αγώνα να βγουν από το καβούκι τους. Πέρα από την αδυναμία στη δημιουργία φάσεων, οι Έλληνες δεν κατάφεραν καν να κερδίσουν μια μονομαχία ή μια διεκδικούμενη μπαλιά. Με τους Χάμσικ, Σάπαρα και Στοχ να κάνουν σχεδόν ό,τι θέλουν, πολλές φορές οι Σιόβας (πολύ καλός στο ντεμπούτο του σε επίσημο ματς) και Παπασταθόπουλος ήταν το μόνο εμπόδιο που δεν επέτρεψε το να βρεθούμε πίσω στο σκορ.

Όπως όμως, είχε πει και ο Γιόακιμ Λεβ παραμονές του προημιτελικού του τελευταίου Euro, οι Έλληνες είναι καλλιτέχνες της επιβίωσης και στην Μπρατισλάβα κατάφεραν να με τη βοήθεια μπόλικης τύχης, να επιβεβαιώσουν τη ρήση του Γερμανού τεχνικού. Στη μία και μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, κατάφερε να φτάσει στο γκολ με τον Γκέκα στο 63’. Μια κατάσταση που αν συνέβαινε με αντίθετους ρόλους θα μας έκανε να βρίζουμε την τύχη, τα θεία και ό,τι κινείται, αλλά από τη στιγμή που ήταν υπέρ μας ήταν και καλοδεχούμενη, ας είμαστε ειλικρινείς!

Αυτή η εξέλιξη –όπως ήταν φυσικό- σόκαρε τους Σλοβάκους που πλέον δεν είχαν κουράγιο και ψυχραιμία για να πετύχουν αυτό που δικαιωματικά με βάση την απόδοσή τους θα άξιζαν. Το ελληνικό σοκ –για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα- ήρθε από ακόμη έναν τραυματισμό. Αυτήν τη φορά ο Δημήτρης Σιόβας, από τους κορυφαίους της ομάδας, έφυγε με θλάση, αναγκάζοντας τον Κατσουράνη στην 100ή συμμετοχή του με την Εθνική να παίξει για άλλη μια φορά ως στόπερ.

Φυσικά αυτό διόλου δεν εμπόδισε τον αρχηγό της ομάδας, όπως και τους συμπαίκτες του που μετά την είσοδο των Καραγκούνη και Φωτάκη έλεγξαν το ρυθμό να πανηγυρίσουν μια νίκη που αν τελικά φέρει την πρόκριση στο Μουντιάλ, ελάχιστοι θα θυμούνται πώς ήρθε.

Το ότι η θεά τύχη είχε κάνει τα σχέδιά της για αυτό το ματς φάνηκε ακόμη και στις καθυστερήσεις όταν ο Μπρεζνάνικ πρώτα σημάδεψε το δοκάρι και στη συνέχεια είδε σουτ να φεύγει ελάχιστα άουτ.









ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Κούτσιακ, Ζαμπάβνικ, Σκρτελ, Σάλατα, Μπρέζνανικ, Πετσόβσκι, Κούτσκα (82’ Γκουεντέ) , Σάπαρα, Χάμσικ, Στοχ (69΄ Βάις), Ντούρις (71’ Χολόσκο).

Στον πάγκο: Πουτνότσκι, Πέρνις, Πέκαρικ, Τσεχ, Μπάκος, Γεζ, Ντούριτσα, Γκούλνταν.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σιόβας (76’ Φωτάκης) , Παπασταθόπουλος, Σπυρόπουλος, Κατσουράνης, Τζιόλης, Νίνης (66’ Καραγκούνης), Γκέκας (59’ Μήτρογλου), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης.

Στον πάγκο: Λάμπρου, Γλύκος, Μανιάτης, Τζαβέλλας, Δημούτσος, Φορτούνης, Αθανασιάδης.



πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: