Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Χάνονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα!

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενημέρωσε επισήμως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Λαϊκή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του Μηχανισμού Στήριξης, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ.

Χάνονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει αυτομάτως πως η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να άρει τη στήριξη της στη Λαϊκή, που τελεί υπό πτώχευση. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι άμεσα σταματούν όλες οι πράξεις στη συγκεκριμένη τράπεζα ακόμα και μέσω των ΑΤΜ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εξέλιξη αυτή από την Κεντρική Τράπεζα οδηγεί στην εφαρμογή του σχεδίου για το διαχωρισμό καλής - κακής τράπεζας, όπου στην "καλή" πάνε οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στην “κακή” τράπεζα θα μεταφερθούν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, καθώς και οι μεγάλες καταθέσεις. Το ποσό αυτών των καταθέσεων κυμαίνεται από έξι έως 12 δισ. ευρώ. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι εξοικονομεί για το κυπριακό κράτος 2,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, δήλωσε πως πρέπει να ψηφιστεί νομοσχέδιο για εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και προστατεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Η εξυγίανση, είπε, είναι σημαντικό βήμα για την στήριξη από την Τρόικα και δημιουργεί προϋποθέσεις για ρευστότητα.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, για να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες. Διαφορετικά, θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία

Τόνισε ακόμη ότι οι κυπριακές τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη.

Η Λαϊκή Τράπεζα, από την πλευρά της, ενημέρωσε το κοινό ότι εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης μετρητών από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές της Τράπεζας και με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των πελατών της, από τώρα και στο εξής το όριο ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ θα είναι 260 ευρώ ημερησίως.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: