Ο Βασίλης Σαμπράκος πιάνεται από την περιπέτεια του Ανδρέα Δημητρέλου που θα κοιμηθεί στη ΓΑΔΑ και αναρωτιέται αν οι μέτοχοι της ΠΑΕ θα πληρώσουν ή θα στείλουν φυλακή τους δικούς τους ανθρώπους.
Και τώρα που η εισαγγελική έρευνα έφτασε στο στάδιο της άσκησης διώξεων και έκδοσης ενταλμάτων, φτάνει η ώρα που θα πέσουν οι μάσκες και θα αναληφθούν οι ευθύνες για την τραγική οικονομική κατάσταση, το κατάντημα της ΠΑΕ ΑΕΚ. Και είναι αλήθεια ότι τούτη την ώρα μοιάζει πιθανότερο να βρει η ΠΑΕ τον τρόπο να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από όσο ήταν πριν. Για λόγους όχι μόνο ποινικούς αλλά και ηθικούς – κοινωνικούς.
Είναι καλό για την ΑΕΚ που επιτέλους θα μάθει ο κόσμος της ποιοι και πώς δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ομως αυτή η γνώση δεν πρόκειται να λύσει το σημερινό πρόβλημα, παρά μόνο τις απορίες που διαχρονικά, εδώ και περίπου 9 χρόνια, βασανίζουν τους ΑΕΚτσήδες.
Το καλύτερο για την ΑΕΚ είναι ότι τούτη τη φορά δεν θα είναι μόνο φιλολογικό και αόριστο το αίτημα προς τους μετόχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποπληρώσουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των οφειλών τους. Διότι τούτη την ώρα αν δεν το πράξουν θα αναλάβουν την ευθύνη να δουν τους δικούς τους ανθρώπους, δηλαδή αυτούς που υπέγραφαν για λογαριασμό της ΠΑΕ ΑΕΚ, και άρα για λογαριασμό των μετόχων που τους επέλεξαν, να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο – τουλάχιστον – να προφυλακιστούν.
Δεν βγάζω άκρη σχετικά με την προσωποποίηση των ευθυνών που προκύπτουν από τους νόμους για την σημερινή οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ. Και δεν ξέρω αν θα διατρέξουν ή όχι κίνδυνο να ακούσουν/διαβάσουν ότι τους απαγγέλλονται κατηγορίες οι μέτοχοι. Μικρότερη σημασία έχει όμως αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι στο εξής θα ζουν με το βάρος ότι έστειλαν άνθρωπο ή ανθρώπους στη φυλακή. Θα ζουν στο εξής ως – τουλάχιστον – συνυπεύθυνοι για αυτό που θα συμβεί σε αυτούς που θα φυλακιστούν. Και θα ζήσουν παρέα με το κοινωνικό στίγμα που θα κουβαλούν αν είναι αυτή η κατάληξη. Διότι η ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη, κι αν κάποιος περάσει την πόρτα της φυλακής η φωτογραφία του θα κάνει τον γύρο όλου του πλανήτη, μαζί με την ιστορία και τα ονοματεπώνυμα αυτών που την έγραψαν.
Τα εντάλματα βγήκαν ή βγαίνουν, ο πρώτος αθώος ή ελάχιστα υπεύθυνος θα κοιμηθεί στη ΓΑΔΑ, κι είναι πατέρας δύο παιδιών. Ο χρόνος για Monopoly τελείωσε. Είναι ώρα να αναλάβει καθένας τις ευθύνες του και, το κυριότερο, να τις πληρώσει σε μετρητά. Διαφορετικά όλοι τους θα γράψουν μαύρη ιστορία. Για την ακρίβεια έχουν ήδη αρχίσει να τη γράφουν.
ΥΓ. Μου αφηγήθηκαν μια ιστορία ενός παράγοντα που εμφανίστηκε κλαμένος μπροστά σε μέτοχο για να του ζητήσει ένα μικρό – σχετικά – ποσό, οφειλών της ΑΕΚ προς το Δημόσιο, το οποίο θα τον βοηθούσε να απαλλαγεί από κατηγορία και ποινή. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για μύθο, όχι για πραγματικότητα. Θα επανέλθω.