«Μάχη» στο... καταραμένο Μάξιμιρ! Ο Ball Boy, Πολύδωρος Παπαδόπουλος θυμάται τον... εμφύλιο και γράφει για το ματς του Ζάγκρεμπ που καθηλώνει!
«Ο κολλητός μου κατέστρεψε το οικογενειακό μας σπίτι στο Βούκοβαρ. Νέοι που συνδέονταν με αδελφική φιλία αλληλοεξοντώθηκαν. Εχω να πάω στο Βούκοβαρ από το 1991. Και το βρήκα ισοπεδωμένο. Υπήρχαν μόνο σκελετωμένα σπίτια και μια δυσοίωνη σιωπή» τονίζει ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς και τα λόγια του προκαλούν ανατριχίλα...
Κάτι παραπάνω από ένα ματς λοιπόν αυτό στο Μάξιμιρ ανάμεσα σε Κροατία και Σερβία, σε ένα γήπεδο το οποίο έχει χαρακτηρισθεί «καταραμένο»! Η πρώτη πράξη πολέμου συνέβη στις 13 Μαΐου 1990, και στο ματς της Ντιναμό με τον Ερυθρό Αστέρα. Οι Delije και οι Bad Blue Boys μετέτρεψαν το γήπεδο σε αρένα, με τους παίκτες να μπαίνουν στη... μάχη. Κανείς Κροάτης δεν ξεχνά την κλωτσιά του Σβόνιμιρ Μπόμπαν σε Σέρβο αστυνομικό, ώστε να ελευθερώσει έναν Κροάτη οπαδό!



Το πρώτο ραντεβού των δυο ομάδων μετά το 1999, όταν για τα προκριματικά του EURO 2000 Γιουγκοσλαβία και Κροατία βρέθηκαν αντιμέτωπες δυο φορές. Η σκιά του πολέμου στη Σερβία περιπλανιόταν πάνω από το Βελιγράδι, καθώς λίγους μήνες αργότερα ήρθε ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ! Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι παίκτες και τα μπινελίκια που αντάλλαξαν. Δυο ισοπαλίες, αλλά όλα πέρασαν στο... ντούκου, αφού αυτό που έμεινε σε όλους ήταν το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε σε Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι!
Περισσότερο από ένα ματς... Σέντρα το βράδυ της Παρασκευής, οι δυο πλευρές προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, αλλά ο κόσμος δεν ξεχνά ή τουλάχιστον δεν θέλει ακόμα να ξεχάσει. Σε σέρβικα και κροατικά forum εστιάζουν στην εκδίκηση, η UEFA το χαρακτήρισε ματς υψίστης επικινδυνότητας, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Ομοσπονδία της Κροατίας και τα μέτρα δρακόντεια. Όποιος Σέρβος επιδιώξει να μπει στο γήπεδο θα συλληφθεί, αν και οι φήμες για είσοδο Σέρβων στην Κροατία πληθαίνουν! Τα 40.000 εισιτήρια εξαφανίστηκαν με το... καλημέρα, ωστόσο η Αστυνομία προειδοποίησε πως σε περίπτωση χυδαίων συνθημάτων το ματς θα... διακοπεί. Οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή του ματς, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί προσέχουν μέχρι και τους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν στο Ζάγκρεμπ.
Βέβαια, πούλμαν με Σέρβους αξιωματούχους, αλλά και με εκπροσώπους του Τύπου αναγκάστηκαν να αλλάξουν πινακίδες, και να βάλουν αυτές της Κροατίας! Όπως άλλωστε τονίζουν και τα ΜΜΕ της χώρας ούτε ο Πρόεδρος Ομπάμα στην επίσκεψή του στο Ισραήλ δεν είχε την ασφάλεια της αποστολής των Σέρβων. Ολοι προσπαθούν να ηρεμήσουν το κλίμα, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως οι οπαδοί δεν θα αντιδράσουν. Μάλιστα, οργανωμένοι για να πικάρουν τους Σέρβους συγκεντρώθηκαν απέναντι από τον Ορθόδοξο Ναό στο Ζάγκρεμπ και κρέμασαν τεράστιο πανό που υποσχόταν υποδοχή σε... κόλαση!



Οι ειδικοί τονίζουν πως για να μην μεταφερθεί η ένταση στις κερκίδες πρέπει παίκτες και προπονητές να μείνουν ψύχραιμοι, να διασκεδάσουν το ματς και να μην δώσουν... τροφή για επεισόδια! Θα τα καταφέρουν; Ο γκολκίπερ της Παρτίζαν, Στοΐκοβιτς ειρωνευόταν πριν λίγες ημέρες τους Κροάτες πως δεν... κοιμάται τα βράδια εξαιτίας της ατμόσφαιρας στο Μάξιμιρ, ενώ οι Κροάτες διεθνείς μετέφεραν μήνυμα στην Ομοσπονδία πως δεν θέλουν πριμ, αφού δεν το βλέπουν ως παιχνίδι το ραντεβού της Παρασκευής! Μιχαΐλοβιτς και Στίματς θα δώσουν τα χέρια; Η βεντέτα των δυο χρονολογείται στα πρώτα... επεισόδια του Εμφυλίου. Στον τελικό κυπέλλου ανάμεσα στην Χάιντουκ και τον Ερυθρό Αστέρα οι δυο αρχηγοί έδωσαν τα χέρια, αλλά ο Στίματς φέρεται να... ψιθύρισε στο αυτί του Μιχαΐλοβιτς: «Ελπίζω οι δικοί μας να σκοτώσουν την οικογένειά σου στο Μπόροβο», με τον Σίνισα να έχει γνωστοποιήσει πως δεν μπορούσε να βρεί τους δικούς του. Φυσικά κανείς δεν θυμάται το ματς, αλλά το... kickboxing, με τον Μιχαΐλοβιτς να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής! Οι δυο τους έχουν ξαναβρεθεί στον αγωνιστικό χώρο και πάλι ο Σέρβος ήταν σαν... κινούμενη βόμβα ρίχνοντας πολλές κλωτσιές στον Στίματς, βλέποντας όμως και κόκκινη κάρτα!
Πριν την σέντρα πάντως οι δυο προπονητές τόνισαν πως οι παίκτες τους πρέπει να διασκεδάσουν, ζήτησαν να αφήσουν πίσω τα παλιά και να ανοίξουν νέα σελίδα! «Κατάφερα να διατηρήσω την ηρεμία και την ειρήνη στα αποδυτήρια πριν το ματς» τονίζει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας.
Υπάρχει και... αγωνιστικό κομμάτι, οι Κροάτες είναι στην κορυφή μαζί με τους Βέλγους (10β.) και νίκη επί της Σερβίας θα τους στείλει πιο κοντά στο Μουντιάλ. Στον αντίποδα, οι Σέρβοι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, αφού ενδεχόμενη ήττα θα τους κόψει τα όποια όνειρα πρόκρισης (4β.). Αν ζητάτε να μαντέψουμε σκορ, δυστυχώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, οι Κροάτες πάντως το έκαναν, αφού στη δοκιμή του μάτριξ στο «Μάξιμιρ» έγραψαν.... 5-2 με σκόρερ τους Ντα Σίλβα, Βουκόγεβιτς, Σρνα, Μάντζουκιτς, Μόντριτς! Προβοκάτσια ή αστείο;;;; Οι Σέρβοι πάντως... βράζουν!