Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η πιο δύσκολη μάχη!

O Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τον αγώνα της Ελλάδας με τη Βοσνία.

Η πιο δύσκολη μάχη
Χαίρετε κύριοι,

Το μεγάλο ραντεβού έφτασε. Η Εθνική μας ομάδα στη Ζένιτσα δίνει την πιο δύσκολη μάχη στην προσπάθεια για πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Έχει αποδειχθεί πως τα μεγάλα ματς μας ταιριάζουν. Η Εθνική μας έχει βρει εδώ και πολλά χρόνια το αγωνιστικό της στυλ, το οποίο βασίζεται στην προσαρμογή στον αντίπαλο.

Με λίγα λόγια λειτουργούμε ως σκακιστές. Διαβάζουμε τον αντίπαλο, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αγωνιστικό του στυλ, να του περιορίσουμε τα ατού και να στοχεύσουμε στις αδυναμίες του. Οι Βόσνιοι και προτερήματα έχουν και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως και μια φανερή αχίλλειο πτέρνα.

Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με την Εθνική μας οι Βόσνιοι σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες έχουν εφαρμόσει το 4-3-1-2. Με το επιθετικό δίδυμο Τζέκο, Ιμπίσεβιτς να πέφτουν απευθείας επάνω στο αμυντικό δίδυμο του αντιπάλου και τον ποιοτικό αλλά σε άσχημη πλέον φυσική κατάσταση Μισίμοβιτς να παίρνει το ρόλο του κλασικού δεκαριού, έχοντας όμως ακόμα δύο δημιουργικούς παίκτες στην τριάδα του άξονα. Στο Καραϊσκάκης λόγω του ονόματος που έχουμε φτιάξει πήγε σε ένα πιο συντηρητικό σχήμα. Ο Πιάνιτς και τότε δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί έτσι ο Σούσιτς επέλεξε τακτική με δύο αμυντικούς χαφ κάνοντας δίδυμο τους Ζαχίροβιτς, Σαλίχοβιτς μπροστά τους τον Μισίμοβιτς και έστειλε στα άκρα τους Μεντούγιανιν, Ιμπίσεβιτς.

Ο Σάντος στηρίζει πολύ το παιχνίδι της Εθνικής μας στο διάβασμα του αντιπάλου. Η ενδεκάδα είναι γνωστή και αυτό που ψάχνουμε να δούμε είναι ποιοι θα είναι οι ρόλοι που θα πάρουν οι παίκτες μας. Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως ο Τζιόλης θα πάρει βάθος και θα παίξει κοντά στο αμυντικό δίδυμο. Οι λόγοι που αυτό είναι δεδομένο είναι δυο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αγωνιστική ετοιμότητα του Αβραάμ.

Ο στόπερ του Ολυμπιακού έχει παίξει μόλις τρία παιχνίδια στο φετινό πρωτάθλημα. Απέναντι στον ΟΦΗ του Πετράκη, με την ΑΕΚ σε παιχνίδι που δεν έπαιζε ο Πετρόπουλος για να σπρώξει και να σπρωχτεί και με την Κέρκυρα. Είναι δεδομένο λοιπόν πως ο Αβραάμ θα χρειαστεί έξτρα βοήθεια τουλάχιστον μέχρι η εξέλιξη του αγώνα να του δώσει αυτοπεποίθηση. Ο δεύτερος φυσικά είναι πως οι Βόσνιοι έχουν πολλούς παίκτες να ρίξουν πάνω στο αμυντικό μας δίδυμο. Με όποια τακτική και να κατέβει ο Σούσιτς είναι δεδομένο πως στη βασική ενδεκάδα θα υπάρχουν οι Τζέκο, Ιμπίσεβιτς και ένα δεκάρι κοντά τους. Θα αποδειχτεί μοιραίο να αφήσεις το αμυντικό δίδυμο μόνο του χωρίς ένα ακόμα κορμί κοντά τους.

Όποια τακτική λοιπόν και να επιλέξουν οι Βόσνιοι, ο Τζιόλης θα πάρει βάθος και θα βοηθήσει τους Αβραάμ, Παπασταθόπουλο. Από εκεί και πέρα οι Τζαβέλας, Τοροσίδης θα πάνε στα δύο άκρα. Το άλογο του πολέμου, ο αρχηγός μας, θα φάει το κέντρο δίνοντας εμπειρία, πάθος, πίστη και ποιότητα και ο Σαμαράς θα πάει στην κορυφή της επίθεσης και θα δώσει ανάσες στην ανάπτυξη της ομάδας. Γράφω εδώ και χρόνια πως ο Σαμαράς πρέπει να καθιερωθεί στο συγκεκριμένο ρόλο. Κανένας άλλος Έλληνας επιθετικός, πλην του Σαμαρά, δεν μπορεί να δώσει στην κορυφή της επίθεσης όσα έδινε ο Βρύζας.

Ο Σαμαράς για εμένα είναι μια εξελιγμένη μορφή Βρύζα, που διαθέτει την ποιότητα, το κράτημα μπάλας, μπορεί να βάλει πλάτη και με μια σωστή πάσα του να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης. Αντίθετα ο Γκέκας παίζει κρυφτό κινούμενος συνεχώς στην πλάτη των αντίπαλων μπακ και με αυτόν τον τρόπο δεν παρέχει στήριξη στους χαφ. Ως σταθερές λοιπόν για το παιχνίδι με τους Βόσνιους έχουμε την αμυντική τετράδα, την παρουσία του Τζιόλη κοντά στους Αβραάμ, Παπασταθόπουλο, τον Κάρα στον πόλεμο και τον Σαμαρά στην κορυφή της επίθεσης.

Από εκεί και πέρα το πώς θα λειτουργήσουν οι Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Χόλεμπας έχω την αίσθηση πως θα εξαρτηθεί από το τι θα ετοιμάσει ο Σούσιτς. Αν δηλαδή δούμε πως πάει στον κλασικό ρόμβο (όπως προκύπτει από την δήλωση του πως θα παίξει με ένα αμυντικό χαφ), θεωρώ δεδομένο πως ο Τοροσίδης θα πάρει τη δεξιά πλευρά μόνος του με μια επίβλεψη από το εσωτερικό δεξί χαφ Κατσουράνη, ο Σάλπι θα πάει πιο κοντά στον Σαμαρά και ο Χόλεμπας θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια για να δίνει βοήθειες στον άξονα.

Αν δούμε τους Βόσνιους με λογική Καραϊσκάκης δηλαδή με 4-2-3-1 με δίδυμο στις πλευρές, το δικό μας 4-3-3 θα μετατραπεί όταν είμαστε σε θέση άμυνας σε 4-5-1 με τους Σαλπιγκίδη, Χολέμπας να ντουμπλάρουν τους Τοροσίδη, Τζαβέλα. Το μυστικό είναι το αμυντικό πλάνο να πάει καλά. Αν αυτό συμβεί υπάρχει ο αδύναμος κρίκος που λέγεται Βράνιτς.

Μιλάμε για έναν αργοκίνητο στόπερ επιρρεπή στο εύκολο αμυντικό λαθος που θα πρέπει να τον στοχεύσουμε. Έχω την αίσθηση πως παρότι μας μπερδεύει λίγο τη αμυντική λειτουργία η συνύπαρξη στην επίθεση τον Τζέκο, Ιμπίσεβιτς, ο Σάντος μέσα του θα θέλει να παίξουν ρόμβο οι Βόσνιοι. Καθώς αν γίνει αυτό θα είναι πιο εύκολο για τον ίδιο να δημιουργήσει με την τακτική του τις προϋποθέσεις ο γρήγορος Σαλπιγγίδης να βρει ένας με έναν φάσεις με τον Βράνιτς. Κλείνω με την ευχή το βράδυ η εκπομπή με τον Χρήστο να είναι πανηγυρική.

Χαιρετώ πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: