Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

“VIS TRACK” και ΠΑΟΚ!

Σε μια ακόμη καινοτόμο κίνηση για τα Ελληνικά δεδομένα προχώρησε η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ., εγκαθιστώντας τόσο στο γήπεδο της Τούμπας, όσο και στο Αθλητικό Κέντρο της Νέας Μεσημβρίας το σύστημα “VIS TRACK” της γερμανικής εταιρίας IMPIRE AG.

Με το “VIS TRACK Live” στο γήπεδο της Τούμπας, το προπονητικό τημ μπορεί να λαμβάνει on line πληροφορίες σχετικά με την επίδοση, την απόδοση, τη φυσική κατάσταση και την αγωνιστικότητα των ποδοσφαιριστών και των 2 αντίπαλων ομάδων, καθώς και πανοραμικά γραφήματα για την ατομική και ομαδική τακτική συμπεριφορά. Το σύστημα που αποτελείται από δυο πανοραμικές κάμερες, έναν server και τρεις τερματικούς υπολογιστές καταγράφει πάνω από 2.000 δεδομένα συγχρόνως, που αφορούν τόσο τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών, όσο και της μπάλας.

Έτσι μπορεί για παράδειγμα κάποιος να δει πόσο τρέχουν οι ποδοσφαιριστές, σε ποια ένταση τρέχουν, πόσα σπριντ κάνουν, ποια είναι η μέγιστη ταχύτητά τους αλλά επίσης και πόσος είναι ο καθαρός χρόνος του παιχνιδιού, πόση ώρα βρίσκεται η μπάλα στην κατοχή κάθε ομάδας, με ποιο σύστημα αγωνίζεται ο αντίπαλος, πόσες είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές κλπ. Το σύστημα μπορεί να δώσει απαντήσεις ακόμη και για συγκεκριμένες περιπτώσεις αμφισβητούμενων φάσεων (αν η μπάλα έχει περάσει εξ ολοκλήρου τη γραμμή, offside, κλπ).

Η ανάλυση και η συγκέντρωση των δεδομένων στη διάρκεια των αγώνων γίνεται υπό την επιστασία του αναλυτή της ομάδας Αντώνη Λεμονάκη, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ειδικά στα κεντρικά της IMPIRE AG στη Γερμανία, στο χειρισμό του συστήματος, αλλά και ο βοηθός του Κυριάκος Τσιτιρίδης, προπονητή στα Τμήματα Υποδομής της ομάδας . Παράλληλα η εταιρία παρέχει online ανάλυση κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς και επεξεργασμένη ειδικότερη ανάλυση την επόμενη μέρα του αγώνα.

Συμπληρωματικά, η ΠΑE Π.Α.Ο.Κ. προμηθεύτηκε από την ίδια εταιρία και το σύστημα “Vis Track GPS”, ένα σύστημα παρακολούθησης της απόδοσης των ποδοσφαιριστών στην προπόνηση μέσω συσκευών GPS που φορούν κατά τη διάρκειά της. Το σύστημα παρέχει δεδομένα για την ποιότητα της προπόνησης κάθε αθλητή (απόσταση που διανύθηκε, ταχύτητα, αντοχή στην ταχύτητα, θερμίδες που καταναλώθηκαν κλπ) που αφορούν κυρίως τη φυσική κατάσταση, αλλά μπορεί να δώσει δεδομένα και για την τακτική συμπεριφορά σε συγκεκριμένες ασκήσεις.

Το “Vis Track Live” έχει ήδη εγκαινιαστεί στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού, όπως και το VT GPS στις προπονήσεις της τρέχουσας εβδομάδας. Η εγκατάστασή του ολοκληρώθηκε από τους ανθρώπους της εταιρίας δυο μέρες πριν τον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού και το κόστος της επένδυσης ανήλθε στις 140.000 ευρώ.

Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιούν πολλοί μεγάλοι σύλλογοι στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Άρσεναλ, η Ντόρτμουντ, η Φενέρμπαχτσε και έχει τοποθετηθεί σε όλα τα γήπεδα της Bundesliga παρέχοντας δεδομένα στις ομάδες, αλλά και για τις ανάγκες τηλεοπτικών μεταδόσεων πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: