Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η Σιδηρά Κυρία και ο χουλιγκανισμός!!

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έφυγε σήμερα από την ζωή και σίγουρα το μυαλό πολλών πάει στον πόλεμο κατά του χουλιγκανισμού. Η Σιδηρά Κυρία της Αγγλίας έμεινε στην Ιστορία και γι’ αυτόν τον λόγο, αφού μετά το Χέιζελ και το Χίλσμπορο την δεκαετία του ’80, κλήθηκε να αναλάβει δράση. «Νικάμε τον χουλιγκανισμό και θα κάνουμε τα πάντα για να τον πατάξουμε», ήταν το σύνθημά της. Το είπε στο β’ μισό της δεκαετίας του ’80, ενώ λίγο αργότερα ανακοίνωνε ένα συνολικό σχέδιο δράσης. Για πρώτη φορά θα συνεργαζόταν τόσο στενά κράτος – αστυνομία – ποδοσφαιρικές αρχές.
Το σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την χρήση των καμερών στο γήπεδο, την κατάργηση των θέσεων για όρθιους θεατές, την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα στάδια, αλλά και την κάρτα φιλάθλου που ήταν υποχρεωμένη κάθε ομάδα να εκδίδει. Κάθε σύλλογος έπρεπε να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία κάθε μέλους των οπαδών στους συνδέσμους.
Η τιμωρία από την Ευρώπη αγγλικών ομάδων και τα μέτρα της αγγλικής κυβέρνησης επί θητείας Θάτσερ έβγαλαν στο ξέφωτο το αγγλικό ποδόσφαιρο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η συνδρομητική τηλεόραση, τα γεμάτα γήπεδα, η έλλειψη κρουσμάτων βίας, οι χορηγοί είχαν σαν συνέπεια η πρέμιερ να αποτελεί πλέον ένα από τα εμπορικότερα, αλλά και από τα πιο ήσυχα πρωταθλήματα στον κόσμο.
Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σκληρά και προκάλεσαν κατά καιρούς κάποιες αντιδράσεις, όμως η αποτελεσματικότητα αποδείχθηκε, όπως φαίνετα, πιο σημαντική.
πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: