Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Θέλω Ισλανδία, μακριά από Σουηδία»

lakis
Ο Βασίλης Λάκης που ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας του 2004 στο Euro της Πορτογαλίας, φιλοξενήθηκε στον Arena 89,4 και ανέλυσε όλα τα θέματα που απασχολούν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής μίλησε ακόμη για τις ακαδημίες, την νοοτροπία του εξωτερικού, τον Μάκη Ψωμιάδη, ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκεται στον χώρο του ποδοσφαίρου ως πρόεδρος ομάδας.
Πάνω από όλα θυμήθηκε το έπος της Πορτογαλίας:
«Νιώθω ευλογημένος πάνω από όλα. Φτάσαμε στο απόγειο της καριέρας μας. Ήταν οι συγκυρίες πολλών πραγμάτων. Είχαμε καλά αποδυτήρια, καλό προπονητή, ήμασταν καλοί παίκτες και είχαμε και την τύχη με το μέρος μας. Όλα αυτά μας οδήγησαν στην κατάκτηση. Είχαμε πολύ καλή ισορροπία. Τα παιδιά που δεν έπαιζαν δεν είχαν καμία γκρίνια. Ξέραμε ότι ο προπονητής έκρινε αντικειμενικά. Ήμασταν όλοι μία γροθιά. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά το σημείο μετά το παιχνίδι με την Ρωσία που προκριθήκαμε. Από εκεί και πέρα έχοντας καλή αμυντική τακτική είχαμε πολλές πιθανότητες κάνοντας μία ευκαιρία να νικάμε. Μετά μας έγινε βίωμα και λέγαμε ότι αν κρατήσουμε πίσω, μπορούμε να κάνουμε γκολ την μία φάση» για να προσθέσει στα λεγόμενα του:
«Το DNA της Εθνικής είναι αυτό. Καλή αμυντική τακτική και οργάνωση, και από εκεί και ύστερα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο η Εθνική πέρα από κάποια παιχνίδια. Από το 2003 θυμάμαι την εθνική να πηγαίνει μία ζωή για το αποτέλεσμα. Κοιτάει στα μάτια όλους τους αντίπαλους και το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν και αυτοί. Έχουμε φτάσει σε μία θέση να είμαστε στην δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Πρέπει να κοτάξουμε  να είμαστε συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι. Είμαστε σε καλό δρόμο»
Για τα μπαράζ που καλείται να δώσει η Εθνική:
«Να δώσουμε καταρχήν συγχαρητήρια στα παιδιά για τον άθλο. 25 βαθμοί είναι καλά. Σταθήκαμε άτυχοι στο ότι η Βοσνία έκανε πολύ καλή πορεία αλλά δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Οι ομάδες είναι βατές αν εξαιρέσουμε την Γαλλία.  Δεν έχουμε να φοβηθούμε όμως ακόμη και αν μας τύχει η Γαλλία ή η Ισλανδία που είναι η πιο βατή. Να είναι οι ποδοσφαιριστές συγκεντρωμένοι. Τα παιδιά είναι έμπειρα. Παίζουν σε ευρωπαϊκές ομάδες. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά την συγκέντρωση μας στο παιχνίδι».
Για να συμπληρώσει σχετικά με το μπαράζ κόντρα στην Ουκρανία στο παρελθόν:
«Τρανό παράδειγμα. Δεν φοβηθήκαμε. Τους κοιτάξαμε στα μάτια. Θα έχουμε μία περίοδο αποχής κοντά στον μήνα, αλλά νομίζω ότι θα παρουσιαστούν όσο το δυνατόν καλύτεροι».
Για την εμπειρία του εξωτερικού σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα:
«Εγώ ήμουν στην Κρίσταλ Πάλας στο Λονδίνο.  Ότι μας βοήθησε μας βοήθησε. Άλλο να παίζεις εντός συνόρων και με περιορισμένης δυναμικότητας αντιπάλους, και άλλο να βγαίνεις έξω. Από άποψη υποδομών, παιδείας και νοοτροπίας για εμένα ήταν ένα σχολείο. Βλέπουμε πως είναι το οργανωμένο ποδόσφαιρο, και μακάρι να παραμείνουν όσα παιδιά βρίσκονται στο εξωτερικό εκεί. Και τα παιδιά που διακρίνονται στην Ελλάδα να πάνε στο εξωτερικό. Είναι η μέρα με την νύχτα».
Πως τον αντιμετώπιζαν οι συμπαίκτες του στην Αγγλία μετά την κατάκτηση του Euro:
«Τους φαινόταν λιγάκι απίθανο το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα τυχαίο. Και η Αγγλία που γέννησε το ποδόσφαιρο δεν το πήρε ποτέ. Αν βρεθείς στην κατάλληλη θέση μπορείς. Μας κοιτάζανε με σεβασμό. Λέγανε μπράβο γιατί ήμασταν μία κουκίδα. Δεν είχαμε κάτι κάνει αξιόλογο. Μπράβο που βρήκαν τις δυνάμεις να κάνουν κάτι ακατόρθωτο, έλεγαν».
Μετά όσον αφορά τους υποψήφιους αντίπαλους της Εθνικής υποστήριξε ότι:
«Φοβάμαι την Σουηδία. Παίζει μπερδεμένο ποδόσφαιρο. Μας έχει δυσκολέψει και στο παρελθόν. Δεν θα την ήθελα. Η Ρουμανία δεν είναι φόβητρο. Είναι βατός αντίπαλος. Ισλανδία και Ρουμανία είναι περισσότερο στα μέτρα μας. Δηλαδή και την Σουηδία την φοβάμαι περισσότερο από την Γαλλία. Γιατί στην Γαλλία ξέρεις τι να περιμένεις. Θα κλειστείς στην άμυνα και ότι κάνεις στην επίθεση. Η Σουηδία παίζει μπερδεμένο ποδόσφαιρο».
Αναφορικά με το τι κάνει ο ίδιος αυτό το διάστημα:
«Το ποδόσφαιρο το αγαπώ και με έχει αξιώσει ο Θεός να έχω ακαδημίες τα τελευταία 10 χρόνια. Στο Μαρούσι έχω 220 παιδάκια. Είμαι και πρόεδρος στον Ατρόμητο Χαλανδρίου. Έγινα και παράγοντας πλέον. Καλός παράγοντας όμως γιατί το όνομα του παράγοντα είναι λίγο παρεξηγημένο στην Ελλάδα. Ένα πρόεδρε να φωνάξουμε και θα γυρίσουν 10».
Πόσο ωφέλει ο πρόεδρος μία ομάδας να είναι πρώην ποδοσφαιριστής. Όπως έγινε επί θητείας Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ:
«Εγώ με τον Θοδωρή ήμασταν συμπαίκτες στην ΑΕΚ από το 2000, και για σειρά ετών και στην Εθνική. Κάποια πράγματα ήταν πιο εύκολα όσον αφορά την συνεργασία και την αμεσότητα. Ήταν πιο εύκολα τα πράγματα από το  να συνεργαστώ με κάποιον που δεν ξέρω».
Για τον Μάκη Ψωμιάδη τον οποίο τον έζησε ως πρόεδρο στην ΑΕΚ και την Καβάλα:
«Ήταν στο κομμάτι της δουλειάς του επαγγελματίας. Τώρα  το τι έκανε εκτός γηπέδων δεν είναι δικό μου θέμα. Μέσα στα αποδυτήρια η συμπεριφορά του ήταν πολύ καλή όπως και οι πληρωμές του. Έβγαζε πολύ θετικό πρόσωπο. Και στην  Καβάλα τερματίσαμε στην έκτη θέση. Είχαμε κερδίσει και μεγάλους αντίπαλους. Δεν ήμασταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δεν έχω να του προσάψω κάτι αρνητικό».
Για το νέο πρωτάθλημα:
«Αυτά τα λέμε κάθε χρόνο .Μακάρι να ήταν πιο ελκυστικό. Αν θέλετε την δική μου άποψη θα έβαζα τον τίτλο: «αξιοποίηση για τα Ελληνάκια. Μέχρι τα προηγούμενα χρόνια ακούγαμε ότι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΆΕΚ, ΠΑΟΚ έχουν καλές ακαδημίες αλλά δεν βλέπαμε να βγαίνουν Ελληνάκια. Λέγαμε αφού έχουν καλές ακαδημίες που είναι τα παιδιά γιατί δεν βγαίνανε; Μας δόθηκε η ευκαιρία με το που έγινε αυτό το μπαμ στην οικονομία να βγουν στο προσκήνιο οι Έλληνες, αλλά δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερο. Εγώ ποντάρω πολλά. Από την δική μου πλευρά αυτό προσπαθώ. Είναι το μέλλον της Ελλάδος τα παιδιά. Είναι μονόδρομος. Δεν βλέπω άλλη λύση. Απλά θα πρέπει να υπάρχει θέληση, υπομονή, διάρκεια, εμπιστοσύνη. Η ΑΕΚ  θέλει επίσης υπομονή .Δεν μπορεί να γίνει η ομάδα που ήταν. Καλώς η κακώς έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει αλλά θέλει προσπάθεια. Να βάλεις το κεφάλι κάτω. Δεν μπορείς μέσα σε δύο μήνες να πεις θα γίνω μεγάλη ομάδα. Θέλει υπομονή πράγμα που δεν έχουμε σαν Έλληνες. Θέλει υπομονή και για τους ποδοσφαιριστές και για τους προπονητές».
Τέλος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπήρξε φίλαθλος του Ηρακλή:
«Από την Λυτή είμαι γεννημένος. Όταν έκανα τα πρώτα βήματα ήμουν Ηρακλής. Πήγαινα συνέχεια στο γήπεδο λόγω Χατζηπαναγή. Όταν πήγα στην Νάουσα το 1992 έπαιξε ρόλο ότι ήταν η ομάδα που με πλήρωνε, και το ότι ήμουν πλέον επαγγελματίας»
Πηγή:arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: