Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Πήρε φόρα ο Ιβάν!!

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει για τον Ιβάν Σαββίδη που το έχει πάρει... προσωπικά για να αλλάξει επίπεδο τον ΠΑΟΚ, ρίχνοντας αρκετά χρήματα σε γήπεδο και αθλητικό κέντρο.  
Επιθετική πολιτική επέλεξε να ακολουθήσει ο Ιβάν Σαββίδης στα σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το πήρε ζεστά –όπως λέμε- το εγχείρημα να μετατρέψει τον ΠΑΟΚ σε σύγχρονο ευρωπαϊκό σύλλογο και μάλιστα ασχολείται προσωπικά. Ο μεγαλομέτοχος θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος και στα τρία μεγάλα ζητήματα που η επίλυση τους θα αποτελέσει τη βάση για την εκτόξευση της ομάδας τα επόμενα χρόνια.
Ποιοι είναι οι τρεις άξονες που κινείται ο Ιβάν;
Α. Η απαλλαγή της ΠΑΕ από τα χρέη.
Β. Η κατασκευή προπονητικού κέντρου.
Γ. Η ανακατασκευή της Τούμπας.
Ο ιδιοκτήτης του Δικεφάλου έχει αναθέσει αρμοδιότητες στους συνεργάτες του προκειμένου να δρομολογήσουν εξελίξεις, παράλληλα όμως ασχολείται και ο ίδιος προσωπικά με όλα τα θέματα.
Οι συνεχείς επαφές του με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα των χρεών, το γεγονός ότι ταξίδεψε στην Αγγλία για να αποκτήσει προσωπική άποψη για τον τρόπο κατασκευής και την λειτουργία των αθλητικών κέντρων της Τότεναμ και της Τσέλσι και το γεγονός ότι έχει επαφές με εταιρίες (εντός κι εκτός Ελλάδας) για την ανακατασκευή της Τούμπας, αποδεικνύουν ότι ελέγχει πλήρως το σύστημα παρά το γεγονός ότι η έδρα του βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη.
Ο Σαββίδης δείχνει έτοιμος να επενδύσει ποσό 20 έως 25 εκατομμύρια euro για την κατασκευή του πιο σύγχρονου αθλητικού κέντρου στα Βαλκάνια ενώ παράλληλα δείχνει διατεθειμένος να διαθέσει το ποσό των 40 ή και 45 εκατομμυρίων που απαιτείται για να ανακατασκευάσει την Τούμπα.
Στην Ελλάδα της κρίσης τα ποσά αυτά δεν φαντάζουν απλά μεγάλα, αλλά τεράστια. Και με δεδομένο ότι θα πιάσουν τόπο θα αποτελέσουν τις στέρεες βάσεις για να αλλάξει επίπεδο ο ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια. Το σημαντικό, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ότι ο ιδιοκτήτης του συλλόγου έχει αντιληφθεί ότι η δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας δεν ξεκινά και δεν τελειώνει μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Δεν αρκεί να δημιουργήσει μια καλή ομάδα για ένα, δυο ή τρία χρόνια.
Για να χτίσει την ποδοσφαιρική αυτοκρατορία που όπως φαίνεται έχει οραματιστεί, χρειάζονται υποδομές που όπως φαίνεται ο Σαββίδης είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να πλασαριστεί ο ΠΑΟΚ ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά club. Και όταν το όραμα πάρει σάρκα και οστά θα επιστρέψει στην τσέπη του Σαββίδη μεγάλο μέρος της επένδυσης. Κάτι που προφανώς έχει αντιληφθεί ο ομογενής επιχειρηματίας και αποτέλεσε την αφορμή να πάρει φόρα για να αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης δημιουργώντας έναν μεγάλο ΠΑΟΚ.
Υ. Γ. Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό. Δεν θα αφήσω ασχολίαστα τα όσα γράφονται και λέγονται για «συμμαχία» ή «κοινό μέτωπο» του Ιβάν Σαββίδη με τους Δημήτρη Μελλισανίδη και Γιάννη Αλαφούζο. Δεν είναι δυνατόν τρεις επιχειρηματίες που έχουν τον ίδιο στόχο να συμμαχήσουν ποτέ και για κανένα λόγο. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ακολουθούν κοινή γραμμή, σε θέματα δηλαδή όπως, η αύξηση εσόδων, η λειτουργία της Λίγκας αλλά τίποτε περισσότερο. Ομάδες με πρωταγωνιστικό ρόλο και τους ίδιους στόχους δεν είναι δυνατόν να συμμαχήσουν.
Είναι καταδικασμένες σε αποτυχία τέτοιες απόπειρες διότι πολύ απλά ο στόχος είναι ίδιος και όλοι θέλουν να τον κατακτήσουν για τον εαυτό τους. Για την ομάδα τους πιο συγκεκριμένα. Αργά ή γρήγορα τα ξίφη θα διασταυρωθούν και τότε προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Προβλήματα που ίσως και να εκθέσουν τους ίδιους τους… «συμμάχους». Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές. Ο καθένας δουλεύει για την πάρτι του και στόχος του είναι να ξεπεράσει τους αντιπάλους του. Είναι και θέμα προσωπικού εγωισμού πέρα όλων των άλλων.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: