Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

H άγρια ομορφιά και η όμορφη... ασχήμια του ποδοσφαίρου!!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για την άγρια ομορφιά του ποδοσφαίρου με τις 30 τελικές, τον Τζόρβα να κάνει το παιχνίδι της ζωής του, την ελαφρά ταξιαρχία να γίνεται... βαριά και την ασχήμια κάποιων διαιτητικών αποφάσεων, που θέλοντας και μη μας θυμίζει το τι συμβαίνει γύρω μας. Τριάντα  τελικές, 14 επεμβάσεις του Τζόρβα, με 10 παίκτες από το 40΄ ο Απόλλωνας, προσωρινοί πανηγυρισμοί για το γκολ του Νέτσιντ στο 90 φεύγα, που δεν μέτρησε... Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Η άγρια ομορφιά του ποδοσφαίρου, που κάποιες φορές ο Δαβίδ νικάει τον Γολιάθ, γιατί με τα δεδομένα ότι η ελαφρά ταξιαρχία έπαιζε με παίκτη λιγότερο και στην Τούμπα, στην ουσία η ισοπαλία μοιάζει με νίκη.
     Από αυτό το παιχνίδι προκύπτουν όμως και πολλά άλλα στοιχεία, που δείχνουν και την όμορφη... ασχήμια της διαιτησίας! Γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τα λάθη του Κύζα; Δεν είδε το χέρι στην αρχή του αγώνα, έφτασε σε τραβηγμένη κίτρινη (δεύτερη) στον Μίνγκα στο 40΄και στις καθυστερήσεις δεν μέτρησε το γκολ του Νέτσιντ.
     Τι προκύπτουν από όλα αυτά;
α) ότι ο ΠΑΟΚ έπεσε στην παγίδα που είχε πέσει ο Παναθηναϊκός, που δεν καθάρισε το ματς στο πρώτο ημίχρονο και μπήκε σε μπελάδες, αν κρίνουμε το αγωνιστικό σκέλος.
β) ότι δεν επέδειξε την αγωνιστική δεινότητα που έπρεπε. Για να φτάσεις να διεκδικήσεις πρωτάθλημα πρέπει να καθαρίζεις με ευκολία δύο και τριών τερμάτων τέτοιους αντιπάλους.
γ) ότι ο ΠΑΟΚ σε μία βραδιά που δεν θα παίξει καλά ή θα είναι άτυχος, όχι μόνο δεν θα έχει την εύνοια της διαιτησίας, αλλά θα τον πάει και κόντρα! Τυχαίο γεγονός ή όχι, συνέβη! Κι αν όχι, γιατί κάποιες φορές κι αυτός έχει ευνοηθεί ως μεγάλος, δεν συμβαίνει με την συχνότητα άλλων!
     Ξέρω ότι το μυαλό των περισσότερων πάει στο παιχνίδι που είχε προηγηθεί, αυτό του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης. Όταν η πατάτα άρχισε να γίνεται καυτή και να περνάνε τα λεπτά, δίχως να έρχεται το γκολ, τη λύση έδωσε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι. Αν δεν δινόταν, ίσως ο Ολυμπιακός να είχε αφήσει στο τερέν του Καραϊσκάκης δύο βαθμούς. Και με την γκέλα του ΠΑΟΚ που ακολούθησε το -6β να παρέμενε. Ε, και; Γιατί οι διαιτητές δεν αφήνουν τα πράγματα να κυλήσουν ως έχουν; Γιατί δεν αφήνουν αυτή την άγρια ομορφιά του ποδοσφαίρου να ξετυλίξει την γοητεία της; Γιατί κάνουν τόσα λάθη λειτουργώντας ως οι «κουασιμόδοι» του ποδοσφαίρου;
       Ο Ολυμπιακός στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό εύκολα στην πρώτη περίπτωση και δύσκολα στην δεύτερη, έδειξε τα... δόντια του! Τα οποία είναι κοφτερά και δικαίως θεωρείται από όλους σούπερ φαβορί του πρωταθλήματος. Έχει το μεγαλύτεορ και ποιοτικότερο βάθος στον πάγκο. Άλλωστε και στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, έχει κάνει κάποια παιχνίδια που του βγάζει, όλη η Ευρώπη, το καπέλο!
      Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν δυσκολεύεται να σκοράρει ή όταν του λείπει ο σούπερ σκόρερ Μήτρογλου δεν πρέπει να χάνει βαθμούς. Μπάλα είναι και γυρίζει, όπως και η τύχη, αυτός ο αστάθμητος παράγοντας και μπορεί να σε οδηγήσει σε απώλεια βαθμών. Αυτό άλλωστε, το βλέπουμε στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς, με το... σταγονόμετρο στο ελληνικό πρωτάθλημα.
  Επιτέλους, ας καταλάβουν όλοι στο ελληνικό πρωτάθλημα ότι οι εκπλήξεις, το απρόσμενο, το θέαμα, οι ηρωικές νίκες ακόμη και των νάνων επί των γιγάντων είναι αυτές που θα δώσουν το κάτι παραπάνω σε ένα άνοστο πρωτάθλημα. Αυτά τα στοιχεία, όπως και βελτίωση όλων των ομάδων είναι το αλατοπίπερο που θα δώσει τη γεύση στο πρωτάθλημα.      Η ζωή των μεγάλων αγωνιστικά πάντα, πρέπει να γίνεται... δύσκολη και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα τους κάνει ακόμη πιό σκληρούς και έτοιμους για την Ευρώπη.
    Δεν είναι τα ρεκόρ  του ενός ή των δύο που θα δώσουν την ώθηση που θέλει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε αυτό δεν είναι το στοιχείο που μας ενοχλεί και στην κοινωνία μας; Ο πλουτισμός των λίγων οδηγεί σε περισσότερους φτωχούς και σε πιό άδικο σύστημα...Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: