Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Το ακριβότερο τοπικό ντέρμπι στον πλανήτη!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει από το Μάντσεστερ για το ντέρμπι του 1 δις. ευρώ και μεταφέρει τις εικόνες μιας πόλης που περιμένει να αποκτήσει γαλάζιο ή κόκκινο χρώμα την Κυριακή το απόγευμα…  
O Μάνουελ Πελεγκρίνι όταν ρωτήθηκε πέρυσι τέτοιο καιρό αν ανυπομονεί να ζήσει το πρώτο ντέρμπι της ζωής του ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Μάντσεστερ Σίτι, κι’ αν αυτό το ματς του δημιουργεί έξτρα πίεση από την συνηθισμένη, μειδίασε…
ADVERTISEMENT
«Εχοντας ζήσει τα ντέρμπι ανάμεσα στην Ρίβερ και την Μπόκα δεν υπάρχει τίποτα που να μου δημιουργεί έξτρα πίεση, ούτε καν τα Ρεάλ – Μπαρτσελόνα τα οποία επίσης έχω ζήσει. Τα απολαμβάνω αυτά τα ματς…», απάντησε ο Χιλιανός κόουτς της Σίτι και τον… έκοψε τον βήχα των Αγγλων.
Παρά ταύτα το ντέρμπι του Μάντσεστερ έχει ήδη μπει στη λίστα με τα τοπικά ντέρμπι με την μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως. Φτάνει να σκεφτεί κανείς ότι το ματς αυτής της Κυριακής 2 Νοεμβρίου είναι το δεύτερο ακριβότερο φετινό ματς στον πλανήτη ποδόσφαιρο σε επίπεδο πρωταθλήματος. Το ακριβότερο μετά το Ρεάλ – Μπαρτσελόνα… Επειδή όμως στην περίπτωση μας δεν μιλάμε για ντέρμπι μιας χώρας, αλλά για ντέρμπι μιας πόλης, αυτό, το Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι το ακριβότερο τοπικό ντέρμπι στον κόσμο. Το κόστος της μεταγραφής των παικτών που απαρτίζουν τα δύο φετινά ρόστερ των γαλάζιων και των κόκκινων του Μάντσεστερ αγγίζει το 1 δις. Ευρώ!!!
Άλλωστε οι εποχές στο Μάντσεστερ έχουν αλλάξει πολύ. Εχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από εκείνο το απόγευμα της 3 Νοεμβρίου του 1894 (ακριβώς 120 χρόνια πριν) όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι δύο τους σε αγώνα πρωταθλήματος. Πολύ λιγότερο βέβαια έχει κυλήσει από τότε που οι Αραβες αγόρασαν τη Σίτι και πλέον τα ντέρμπι του Μάντσεστερ κρίνουν και τίτλους.
Το αυριανό (Κυριακή) στο «Ετιχαντ» προφανώς και δεν κρίνει τίτλο (είναι νωρίς άλλωστε), αλλά είναι πιθανό να κρίνει την πορεία των δύο ομάδων στη συνέχεια της σεζόν ή την πορεία τους ακόμη και προς… τον τίτλο, αν και με τέτοια Τσέλσι φέτος, κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ δύσκολο.  Στην πόλη του Μάντσεστερ στην οποία βρίσκομαι ως απεσταλμένος του ΟΤΕ TV από τον οποίο θα παρακολουθήσετε το μεγάλο ματς την Κυριακή το μεσημέρι στις 15.30, είναι ευδιάκριτες οι πινελιές ότι αύριο (Κυριακή) έχει ντέρμπι. Δεν αλλάζει κάτι στη ρουτίνα της μουντής και θορυβώδης πόλης, αλλά οι πινελιές υπάρχουν… Μία αφίσα, ένας μαυροπίνακας έξω από μία pub που γράφει ότι θα δείξει live το ματς, ένας άλλος μαυροπίνακας έξω από ένα μπαρ που αναφέρει ότι το βράδυ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους φορούν φανέλα ή κρατούν κασκόλ της μίας ή της άλλης ομάδας. Είπαμε ποδοσφαιρικός πολιτισμός, αλλά όχι και στα μπαρ μετά από 20 μπύρες που θα έχει πιει ο καθένας…
Τα τελευταία χρόνια στα μεταξύ τους ντέρμπι η μία από τις δύο ομάδες συνήθως βρίσκονταν σε μαύρα φεγγάρια. Η διαφορά φέτος είναι ότι το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι τους βρίσκει και τους δύο σε… μαύρα φεγγάρια.
Η φιλοξενούμενη Γιουνάιτεντ γιατί είναι μία ολοκαίνουργια ομάδα με τόσες πολλές (έστω και καλές) μεταγραφές και νέο προπονητή που ακόμη αναζητεί τα πατήματα της και σε τέσσερα ταξίδια μακριά από το «Ολντ Τράφορντ» στο φετινό πρωτάθλημα δεν έχει ακόμη καταφέρει να πάρει την πρώτη νίκη της.
Η δε Σίτι είναι στο πιο… μαύρο φεγγάρι της τελευταίας τετραετίας. Ισοπαλία σοκ που την άφησε πίσω από Μπάγερν και Ρόμα στη Μόσχα πριν 10 μέρες για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ήττα πριν μία εβδομάδα στο Λονδίνο από την Γουέστ  Χαμ για το πρωτάθλημα και ήττα αποκλεισμός την περασμένη Τετάρτη στο «Ετιχαντ» από την Νιουκάστλ από την οποία δεν είχε χάσει ποτέ από την ημέρα που την αγόρασαν οι Αραβες. Τρία συνεχόμενα ματς χωρίς νίκη, αν γίνουν τέσσερα θα ψάχνουμε στα βιβλία να δούμε πόσα χρόνια έχει να συμβεί.
Υπάρχουν όμως εξηγήσεις και μάλιστα πειστικές γιατί και οι δύο είναι σε… μαύρο χάλι.
Ο Γιάγια είναι η αιτία…
Η Σίτι γιατί είναι ασορτί με τον ηγέτη της, τον Γιάγια Τουρέ. Πέρυσι πήρε το πρωτάθλημα χάρη στα 20 γκολ και τις 9 ασίστ του. Πήρε το πρωτάθλημα γιατί ο Γιάγια ήταν ένας από τους τρεις πρώτους παίκτες όλων των ομάδων στην στατιστική κατηγορία: δημιουργός ευκαιριών. Φέτος ο Γιάγια ως τώρα έχει 1 γκολ, 0 ασίστ και το πλέον σοκαριστικό είναι ότι είναι ο 11ος παίκτης, όχι του πρωταθλήματος, αλλά της Σίτι στην παραγωγή φάσεων! Δέκα συμπαίκτες του είναι πιο παραγωγικοί από αυτόν φέτος.
Παρά ταύτα η Σίτι παίζει, δημιουργεί, φτιάχνει φάσεις, αλλά δεν τις τελειώνει καλά. Με εξαίρεση τον Αγκουέρο κανείς άλλος δεν τραβάει στο σκοράρισμα. Δεν λείπουν μόνο τα γκολ του Γιάγια, αλλά και του Νεγρέδο που πέρυσι στο πρώτο μισό σκόραρε ασταμάτητα και του Ντζέκο. Ο πρώτος σκόρερ της Σίτι είναι ο Αγκουέρο με 9 και μετά το χάος… Ο επόμενος έχει 2 γκολ. Δεύτερος σκόρερ της Σίτι είναι το… δοκάρι, αφού συνολικά οι παίκτες της, σε 9 ματς ως τώρα, έχουν 9 δοκάρια!
Πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ότι δεν σκοράρει με τον ρυθμό που το έκανε πέρυσι, πρόβλημα είναι και ότι δέχεται ασταμάτητα γκολ. Μόλις σε δύο φετινά ματς έχει κρατήσει το 0 πίσω και στα τρία τελευταία ματς που δεν νίκησε δέχτηκε σε κάθε ένα από αυτά από 2 τέρματα! Η μεταγραφή του Μανγκαλά ως τώρα (είναι βέβαια νωρίς ακόμη) δεν βγαίνει, το αντίθετο, ο Σανιά είναι καθηλωμένος στον πάγκο και όποτε παίζει δεν… και έχει μείνει ο Κομπανί και ο Σαμπαλέτα να παίζουν ασταμάτητα και να προσπαθούν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Δεν είναι κι’ εύκολο.
Ακόμη μοντάρει ενδεκάδα ο Φαν Χάαλ…
Την ίδια ώρα στην κόκκινη πλευρά της πόλης τα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσης. Πρώτον και σημαντικότερον ότι ο Φαν Χάαλ ακόμη ψάχνεται. Εννιά ματς, εννιά διαφορετικές ενδεκάδες. Και όχι μόνο. Ο Ολλανδός έχει προλάβει σε 9 ματς του πρωταθλήματος να χρησιμοποιήσει 30 διαφορετικούς παίκτες! Η Γιουνάιτεντ μοιάζει να είναι σε φάση προετοιμασίας, κάτι βέβαια το οποίο ο Φαν Χάαλ είχε πει από την πρώτη στιγμή. Μετά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος στα μέσα του Αυγούστου είχε δηλώσει ότι «θα πρέπει να κάνετε υπομονή 3 μήνες». Ο χρόνος πλέον που ο ίδιος ζήτησε, τελειώνει… Εχουμε μπει στον Νοέμβριο και η Μαν. Γιουνάιτεντ είναι εκτός τετράδας (8η) και 10 βαθμούς μακριά από την κορυφή κι’ από την Τσέλσι. Αν χάσει και στο «Ετιχαντ» η απόσταση ακόμη και από την τέταρτη θέση και τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα αρχίσει να μεγαλώνει, όπως και η πίεση…
Πίεση που όπως φαίνεται θα έχουν ανήμερα του αγώνα και οι 400 αστυνομικοί που έχουν επιφορτιστεί την αποστολή της ομαλής διεξαγωγής του. Η μόδα με τα αεροπλανάκια και τα ελικοπτεράκια που έχει εξαπλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως, είναι μία μόδα που την ξεκίνησαν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ. Αν βρήκαν τον τρόπο να πετάξει ένα τέτοιο, στην Ισπανία, πάνω από το «Μαδριγάλ» για να στείλουν το μήνυμα στον Κριστιάνο Ρονάλντο ότι θέλουν να γυρίσει πίσω, την ώρα διεξαγωγής της αναμέτρησης Βιγιαρεάλ – Ρεάλ, σιγά μην δυσκολευτούν να σηκώσουν ένα, πάνω από το «Ετιχαντ» που απέχει μόλις 4,9 μίλια από το «Ολντ Τράφορντ»…
Τι μπορεί να γράφει το αεροπανό που θα το συνοδεύει; Σίγουρα πάντως δεν θα ζητεί την επιστροφή του Μόγιες, εκτός κι’ αν αυτοσαρκάζονται ή μας τρολάρουν. Όπως και να έχει μικρή σημασία έχει αν θα απογειωθεί ελικοπτεράκι ή αεροπλανάκι.
Σημασία έχει αν το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ (Νο169), θα αποτελέσει τον… διάδρομο απογείωσης για κάποια από τις δύο ομάδες της πόλης και κυρίως για ποια από τις δύο; Την γαλάζια, ή την κόκκινη;
Η απάντηση επί της οθόνης του ΟΤΕ ΤV, την Κυριακή το μεσημέρι στις 15.30…
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: