Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ντέρμπι του Μάντσεστερ: Top 10!!

Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει το top 10 των ντέρμπι του Μάντσεστερ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι 0-1, Απρίλιος 1984
ADVERTISEMENT
Όταν το τακουνάκι του Ντένις Λο κατέληξε στα δίχτυα στο τέλος απέναντι στην πρώην ομάδα του, ο Σκωτσέζος νόμιζε ότι θα ήταν εκείνος που θα έβαζε τέλος στην παρουσία 36 ετών στην πρώτη κατηγορία της Γιουνάιτεντ.
Έτσι όπως είχαν τα πράγματα, οι κόκκινοι διάβολοι ούτως ή άλλως θα είχαν υποβιβαστεί μετά τη νίκη της Μπέρμιγχαμ επί της Νόριτς στην τελευταία αγωνιστική, όμως η θλίψη του Λο ήταν από μόνη της μία ολόκληρη ιστορία. Αρνήθηκε να πανηγυρίσει και έγινε αμέσως αλλαγή, για να μην παίξει ποτέ ξανά για τον σύλλογο.
Ήταν κατανοητό. Άλλωστε, ο Λο πέρασε 11 ολόκληρα χρόνια ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σκοράροντας 237 γκολ σε 404 εμφανίσεις μέχρι τη στιγμή που έμεινε ελεύθερος στα 33 του το καλοκαίρι του 1973. Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ μετά την εισβολή των οπαδών της Γιουνάιτεντ 5’ πριν το τέλος…

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι 4-3, Σεπτέμβριος 2009
Το πρώτο από τα συνολικά 4 μεταξύ τους ματς στη σεζόν ήταν και το καλύτερο. Ίσως το καλύτερο ντέρμπι όλων των εποχών. Η Σίτι είχε ξοδέψει περισσότερες από 100 εκατ. λίρες το περασμένο καλοκαίρι για παίκτες όπως ο Αντεμπαγιόρ, ο Λέσκοτ και ο Τέβες. Αποδείχθηκε, όμως, μία μάχη που τα χρήματα δεν μπορούσαν να κερδίσουν.
Η Γιουνάιτεντ πήρε 3 φορές το προβάδισμα, μόνο και μόνο για να ισοφαρίσει η Σίτι και στις 3 περιπτώσεις, πριν έρθει το νικητήριο γκολ στο τέλος. Ο Ρούνεϊ ήταν εκείνος που έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους μόλις στο 2’, για να ισοφαρίσει ο Μπάρι. Ο Φλέτσερ με κεφαλιά έκανε το 2-1, μόνο και μόνο για να έρθει ο Μπέλαμι και να ισοφαρίσει σε 2-2.
Ξανά ο Φλέτσερ το 3-2, ξανά ο Μπέλαμι το 3-3 στο τελευταίο δεκάλεπτο! Το ματς, όμως, δεν είχε τελειώσει, καθώς στο 6’ των καθυστερήσεων ο Γκιγκς έδωσε την ασίστ στον Όουεν, που στη μοναδική του καλή στιγμή για την Γιουνάιτεντ έκανε το τελικό 4-3 και ο Μαρκ Χιουζ άντεξε για άλλους δύο μήνες στον πάγκο των πολιτών, πριν ο Μαντσίνι πάρει τη θέση του.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι 1-1, Απρίλιος 2001
Το παιχνίδι δεν έχει μείνει στη μνήμη για όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά για το τέλος της 4χρονης και πλέον διαμάχης ανάμεσα στον Κιν και στον Χάλαντ. Η ιστορία είναι πάνω-κάτω γνωστή. Το 1997 ο Κιν του είχε κάνει… δολοφονικό τάκλιν, που άφησε τον Χάλαντ με… σακατεμένο μηρό.
Ο Κιν είχε δεχθεί 3 ποινή 3 αγωνιστικών και πρόστιμο 5.000 λιρών, όμως στη συνέχεια παραδέχθηκε στην αυτοβιογραφία του ότι έκανε το μαρκάρισμα εσκεμμένα. Εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι το συγκεκριμένο μαρκάρισμα δεν οδήγησε την καριέρα του Χάλαντ στο τέλος της. Μάλιστα ο τελευταίος είχε συνεχίσει σε εκείνο το παιχνίδι.
Ο Νορβηγός, έχοντας ήδη και άλλα προβλήματα στο αριστερό του γόνατο, μία αποτυχημένη εγχείρηση τον οδήγησε στο να βάλει τέλος το 2003. Όσο για το ματς, ο Στηβ Χόουι ισοφάρισε στο τέλος για την Σίτι, με τον Σέριγχαμ να έχει δώσει το προβάδισμα στην Γιουνάιτεντ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3, Νοέμβριος 1993
Όλα ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο για τους γηπεδούχους, όταν ο Νάιαλ Κουίν τους έδωσε προβάδισμα δύο γκολ λίγο πριν το ημίχρονο. Οι οπαδοί της Σίτι αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσουν την καζούρα και σίγουρα δεν περίμεναν αυτό που θα ακολουθούσε…
Ο Καντονά μείωσε σε 2-1 και στο 78’ ο Γάλλος έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Τρία λεπτά πριν το τέλος η Γιουνάιτεντ έκανε την ολική ανατροπή, όταν ο νεαρός τότε Κιν στο πρώτο του ντέρμπι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 2-3! Οι παίκτες του Φέργκιουσον είχαν ήδη ξεκινήσει να κάνουν εκπληκτικά πράγματα, καθώς εκείνη ήταν η 19ή τους νίκη σε 22 ματς στον δρόμο για την κατάκτηση του δεύτερού τους τίτλου.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι 1-6, Οκτώβριος 2011
Οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι διέλυσαν τους μεγάλους τους αντιπάλους στην έδρα τους, σκοράροντας 6 γκολ στη μέρα που θα έμενε στην ιστορία ως η «χειρότερη» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. «Θα αντιδράσουμε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είχε πει.
Ο Μάριο Μπαλοτέλι άνοιξε το σκορ στο 22’ (μία ημέρα μετά τη γνωστή ιστορία με τα βεγγαλικά στο σπίτι του) και πανηγύρισε δείχνοντας τη νέα του μπλούζα με το μήνυμα «γιατί πάντα εγώ;». Και φυσικά, αντίκρισε την κίτρινη κάρτα.
Εκείνο, όμως, που οδήγησε στη συντριβή των γηπεδούχων ήταν η κόκκινη κάρτα που δέχθηκε ο Έβανς. Ο Μπαλοτέλι βρήκε και πάλι δίχτυα, ο Αγουέρο σκόραρε το τρίτο, πριν ο Τζέκο προσθέσει άλλα δύο γκολ και Σίλβα άλλο ένα στα συνολικά 6.

Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-1, Μάρτιος 2004
Όταν η Γιουνάιτεντ επισκέφθηκε για πρώτη φορά το City of Manchester Stadium τη σεζόν 2003-04, ήταν ήδη 12 βαθμούς πίσω από την αήττητη Άρσεναλ και χρειαζόταν οπωσδήποτε βαθμούς.
Αντί για βαθμούς, όμως, έφυγαν από το ντέρμπι μόνο με ταπείνωση από τη Σίτι, που βρισκόταν μόλις 3 πόντους πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ο Ρόμπι Φάουλερ έδωσε το προβάδισμα στους πολίτες μόλις στο 3’, πριν ο Μάκεν κάνει και το 2-0. Ο Σκόουλς μείωσε γρήγορα για την Γιουνάιτεντ, μόνο και μόνο για να κάνει ακόμη ένα λάθος ο Σιλβέστρ και ο Σινκλέρ το 3-1. Το τελικό 4-1 έκανε ο Σον Ράιτ Φίλιπς, με τις ομάδες τελικά να τελειώνουν το πρωτάθλημα ακριβώς εκεί που ήταν πριν το ντέρμπι.

Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-1, Σεπτέμβριος 1989
Η Σίτι πανηγύρισε την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία με τον καλύτερο τρόπο. Η Γιουνάιτεντ δεν είχε ακόμα ανθίσει υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ένα λάθος του Πάλιστερ επέτρεψε στον Όλντφιλντ να κάνει το 1-0, πριν μία ακόμη χειρότερη αμυντική προσπάθεια από τον Μόρλι οδηγήσει και στο δεύτερο γκολ της Σίτι.
Σύντομα ο Μπίσοπ έκανε και το 3-0 με το πρώτο του με τη Σίτι, πριν ο Χιουζ μειώσει με εκπληκτικό γκολ για τους φιλοξενούμενους. Εξίσου σύντομα, όμως, ήρθε και το επόμενο γκολ του Όλντφιλντ, πριν ο Χίνκλιφ ολοκληρώσει τον θρίαμβο για τους πολίτες. Τελικά, μόνο μία θέση τις χώρισε στο τέλος στην βαθμολογία, με την Γιουνάιτεντ να τερματίζει πιο πάνω χάρη στην καλύτερη διαφορά γκολ.

Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3, Δεκέμβριος 2012
Η Γιουνάιτεντ ήταν στην κορυφή και στο +3 από τη Σίτι μετά από 15 αγώνες. Ο Ρούνεϊ άνοιξε το σκορ, πριν κάνει και το 0-2 στο 29’ μετά τη σέντρα του Ράφαελ από δεξιά. Οι πρωταθλητές (Σίτι), όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Ο Τουρέ μείωσε σε 1-2 και με 4’ να μένουν μέχρι το τέλος ο Σαμπαλέτα σκόραρε για το 2-2!
Το ματς είχε τελειώσει; Μπα… Στο 2’ των καθυστερήσεων ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι εκτέλεση το φάουλ, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα! Ένα κέρμα βρήκε τον Ρίο Φέρντιναντ, πριν ο Χαρτ πετάξει έξω από τον αγωνιστικό χώρο έναν οπαδό που είχε εισβάλει. Η Γιουνάιτεντ τελικά εκτός από το ματς θα κέρδιζε και τον τίτλο, τερματίζοντας 11 βαθμούς πιο πάνω από τη Σίτι. Ο Μαντσίνι απολύθηκε λίγο πριν το τέλος της σεζόν.

Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3, Οκτώβριος 1990
Η Σίτι είχε χάσει μόλις 1 από τα πρώτα 9 παιχνίδια της σεζόν και ήταν στο +3 από την Γιουνάιτεντ. Με 10’ να απομένουν μέχρι το τέλος και τα σκορ να είναι στο 3-1 όλα έδειχναν ότι θα τους έπιαναν στην βαθμολογία.
Τα δύο γκολ του Γουάιτ στο ξεκίνημα είχαν κάνει το ξεκίνημα της Σίτι ιδανικό, πριν ο Χιουζ μειώσει για την Γιουνάιτεντ. Όταν, όμως, ο Χέντρι αποκατέστησε το προβάδισμα των 2 τερμάτων για τους πολίτες, όλα έδειχναν ιδανικά. Η πρώτη ενέργεια του Μπρίτγουελ, όμως, με το που μπήκε στο ματς ήταν να δώσει την μπάλα στον ΜακΚλέρ, που έκανε το 3-2.
Ο ίδιος παίκτης έκανε και το 3-3 στο 88’ μετά την κεφαλιά του Μπρους, για να δώσει τον βαθμό στην Γιουνάιτεντ. Εκείνη τη σεζόν η Σίτι είχε τελικά τερματίσει πιο ψηλά από τους κόκκινους διάβολους, κάτι που θα συνέβαινε ξανά μετά από 21 χρόνια…

Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1, Νοέμβριος 2002
Πριν ξεκινήσει η σεζόν οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για πώληση του Σον Γκόουτερ. Η Σίτι είχε ήδη σπάσει δύο φορές το ρεκόρ μεταγραφής, για να αποκτήσει τους Ανελκά και Μάκεν, όμως παρόλα αυτά ο επιθετικός από τις Βερμούδες έμεινε και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντέρμπι του Μάντσεστερ.
Ανελκά και Σόλσκιερ είχε βρει δίχτυα στα πρώτα 8 λεπτά, με τον 32χρονο επιθετικό να αναδεικνύεται σε ήρωα της Σίτι στη συνέχεια. Αρχικά, στο 26’ βρήκε δίχτυα για πρώτη φορά, κλέβοντας την μπάλα από τον Γκάρι Νέβιλ, πριν πλασάρει εύστοχα τον Μπαρτέζ, ενώ στο 50’ με το 100ό του γκολ για τη Σίτι έκανε το τελικό 3-1!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: