Ο Βασίλης Σαμπράκος επιχειρεί να απαντήσει στις πιο βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη γνησιότητα και την ουσία του ενδιαφέροντος του Βιντιάδη για την ΠΑΕ ΑΕΚ.
Σε μια προσπάθεια να απαντήσω στην faq των ΑΕΚτσήδων, που επίμονα γεμίζουν το mailbox και τους λογαριασμούς μου σε twitter και facebook με το ίδιο, γεμάτο αγωνία, ερώτημα, επιχείρησα να σκαλίσω το ζήτημα "Δημήτρης Βιντιάδης", φυσικά στην ΑΕΚ διάστασή του. Εκλεισα έναν κύκλο συνομιλιών με "φίλους και εχθρούς", δηλαδή και με πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο περιβάλλον των συνεργατών του στο AEK project και με πρόσωπα που την αντιλαμβάνονται και αυτή ως μια εικονική ή/και "μαϊμού" περίπτωση ενδιαφέροντος για επένδυση στην ΠΑΕ.
Προσπάθησα να διαβάσω μέσα και πίσω από όσα διαρρέουν ή πληροφορούν αυτοί που συνεργάζονται μαζί του ή απλώς παρατηρούν τις κινήσεις του σχετικά με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Αν κατέληξα σε συμπέρασμα; Θα σας πω στο τέλος του κειμένου.
Τι υποτίθεται ότι κάνει τούτη τη στιγμή ο Βιντιάδης; Εχει ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων με τους πιστωτές, σε μια προσπάθεια να πετύχει ένα γενναίο κούρεμα του χρέους της ΠΑΕ ΑΕΚ προς τρίτους. Τι κάνει; Επικοινωνεί με τους 151 πιστωτές, απέναντι στους οποίους η εταιρεία έχει 188 διαφορετικές υποχρεώσεις και τους προτείνει να συμβιβαστούν με τα μισά, με το 1/3, τα 2/5, το 1/4 των οφειλόμενων σε μετρητά. Η πρόταση που κάνει εξαρτάται από το ύψος της οφειλής. Και η διαδικασία, ακριβώς επειδή είναι σύνθετη, θέλει χρόνο. Θα καθυστερήσει.
Ναι, αλλά αυτή η καθυστέρηση δεν είναι ευνοϊκή για την συντήρηση του virtual ενδιαφέροντος; ρωτούν οι καχύποπτοι. Είναι ευνοϊκή για κάποιον, για όποιον θέλει να συντηρεί αυτό το θέμα, είναι η απάντηση. Δεν μπορώ όμως να βρω μια πειστική απάντηση στην "και καλά ο Βιντιάδης, να θέλει για κάποιο λόγο να κάνει δωρεάν show off, αλλά ο Κιθ Χάρις για ποιο λόγο να μπήκε στο αεροπλάνο για την Αθήνα και να έστειλε εδώ εκ των υστέρων ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη του, με προοπτική να τον εγκαταστήσει εδώ για να εργαστεί στο project ΑΕΚ;". Οσοι δηλαδή αμφισβητούν το βάθος του ενδιαφέροντος Βιντιάδη για την ΑΕΚ, ακόμη και αυτοί, δεν βρίσκουν πειστική απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.
Τι στόχο έχει βάλει ο Βιντιάδης; Να γλιτώσει, λέει, περί τα 2 -2,2 εκατ. ευρώ εκ των περίπου 8,2 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων της ΠΑΕ σε τρίτους. Και γι' αυτό δεν δηλώνει, λένε οι δικοί του, δημοσίως ότι αποφάσισε να βάλει λεφτά στην ΑΕΚ, επειδή το χρησιμοποιεί αυτό ("συμβιβάσου με το 1/3 αυτών που σου χρωστάει η ΠΑΕ, αλλιώς δεν μπαίνω και δεν θα πάρεις τίποτα") στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα.
Πόσα χρήματα θα βάλει ο Βιντιάδης στην ΠΑΕ ΑΕΚ; Αρχικώς άφησε να εννοηθεί ότι επιχειρεί να συγκεντρώσει περί τα 15 εκατ. ευρώ για το 57% της ΠΑΕ. Στην πορεία των συζητήσεων, όταν άκουσε την "αν δεν σκοπεύεις να βάλεις 12 εκατ. ευρώ μέχρι τις 30/6/13 τότε μη συνεχίζεις την κουβέντα, είναι μάταιο" εκτίμηση, ο Βιντιάδης δεσμεύτηκε ότι μπορεί να τα διαθέσει. Θα ήταν άλλωστε πολύ κουτό επιχειρηματικά, έως και αυτοκτονικό, να συζητά να πάρει επάνω του μια εταιρεία η οποία θα κλείσει αν δεν δει αυτά τα 12 εκατ. ευρώ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Οχι μόνο επειδή θα αποτύγχανε, αλλά και επειδή θα έμπλεκε με την Δικαιοσύνη.
"Βγαίνει" το project ΑΕΚ για κάποιον που έχει τα λεφτά; Βγαίνει. Διότι αυτός θα προγραμματίσει την επόμενη σεζόν με τη γνώση των προσδοκώμενων εσόδων που ανέρχονται, κατ' ελάχιστον, σε περίπου 8 εκατ. ευρώ και την παραδοχή ότι τα έξοδα δεν θα υπερβούν τα 5 εκατ. ευρώ.
Και πόσος χρόνος του έχει απομείνει του Βιντιάδη για να αποφασίσει; Το πολύ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Διότι αυτή την εποχή η ΠΑΕ λειτουργεί μόνο με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια, αφού είναι δεσμευμένα όλα τα υπόλοιπα έσοδά της. Εκεί μάλιστα πατούν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι το ενδιαφέρον Βιντιάδη χρησιμοποιείται από αυτούς που θέλουν να εκμεταλλεύονται τις εισπράξεις της ΠΑΕ ΑΕΚ από τα παιχνίδια, οι οποίες συνήθως, σε αριθμό εισιτηρίων, είναι - στη δήλωση - μικρότερες από αυτές που δείχνει η εικόνα του ΟΑΚΑ.
Τα προσδοκώμενα έσοδα της ΠΑΕ μέχρι το τέλος της σεζόν, όσα δεν είναι δεσμευμένα, δεν ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ. Δεν έχει ζωή η ΠΑΕ αν δεν της βάλει κάποιος αυτά τα 12 εκατ. ευρώ για να φτάσει μέχρι τον Ιούνιο. Οσο και αν προσπαθήσει το ποδόσφαιρο να την κρατήσει στη ζωή, στη Superleague, η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Με απλά λόγια, το ταξίδι της στη Βέροια το πλήρωσε από τις εισπράξεις από το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.
Ποιο είναι το "κακό" σενάριο για την ΑΕΚ σε όλη αυτή την ιστορία; Το χειρότερο είναι να διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι κάποιος κρατούσε στη ζωή αυτό το ενδιαφέρον για να συνεχίσει να ελέγχει την ΠΑΕ και να εισπράττει - εκμεταλλεύεται τα έσοδά της. Σε κάθε περίπτωση όμως για την ΠΑΕ ΑΕΚ έχει γίνει σαφές το "Βιντιάδης ή χάος".
Και τι πιστεύω εγώ από όλα αυτά; Δεν μπορώ να πάω παρακάτω από τη διαπίστωση ότι παρατηρώ κάποιους αυτές τις μέρες, ειδικά τις τελευταίες, να προσπαθούν να κουρέψουν το χρέος της ΠΑΕ προτείνοντας μετρητά, ζεστό χρήμα. Και περιμένω την κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης και τη στιγμή που ο Βιντιάδης θα βγάλει το πρώτο ευρώ από την τσέπη του για την ΑΕΚ. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να στέκομαι επιφυλακτικά απέναντι στο ενδιαφέρον του. Και θα συνεχίσω, όπως κι εσείς, να ρωτάω.



πηγή: gazzetta.gr