Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

«Εις τον τετρημένον πίθον αντλείν»

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι κόρες του Δαναού, οι Δαναΐδες, καταδικάστηκαν μετά τον θάνατό τους και την κάθοδό τους στον Άδη να μεταφέρουν...Γράφει ο Γιώργος Μαζιάς.

«Εις τον τετρημένον πίθον αντλείν»
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι κόρες του Δαναού, οι Δαναΐδες, καταδικάστηκαν μετά τον θάνατό τους και την κάθοδό τους στον Άδη να μεταφέρουν και να ρίχνουν αιώνια νερό σε ένα πιθάρι με τρύπες («τετρημένον πίθον») για να τιμωρηθούν δήθεν για τη δολοφονία των συζύγων τους την πρώτη νύχτα του γάμου.

Αυτό έγινε στη νεότερη εποχή πολύ γνωστή έκφραση, ο «Πίθος των Δαναΐδων» ή το «άντλημα στον πίθο των Δαναΐδων», που αναφέρεται σε μια μάταιη εργασία ή κόπο χωρίς τέλος. Αυτό είναι και το μαρτύριο του Παναθηναϊκού. Δεν σκότωσε κανένα, μήτε στον Αδη πάει.

Αυτά που τραβάει όμως με τα χάλια της άμυνάς του, είναι ένα τέτοιο αρχαίο βασανιστήριο. Προσπαθεί, κάνει ότι μπορεί κι όμως στο φινάλε είναι σαν να ρίχνει νερό σε άδειο βαρέλι. Με τέτοια άμυνα, που πας;

Τι άμυνα; Αεράμυνα! Οτι πάει μέσα, γράφει.

Μπροστά γίνεται κούκλος, πίσω όμως άστα να πάνε. Γερή σφαλιάρα από τον Πανθρακικό στη Λεωφόρο. Εκεί που ήταν ένα κλικ από το να κάνει νέο άλμα, πάλι πίσω. Παιδικά λάθη.

Δεν μπορεί σε κάθε κατεβασιά του αντιπάλου σου να κινδυνεύεις. Πάει στράφι όλη η δουλειά.

Η επίθεση χτίζει και πίσω η άμυνα γκρεμίζει τα πάντα. Πάνω που πάει να γίνει ομάδα ο Παναθηναϊκός και να πατήσει γερά στα πόδια του το νερό τρέχει έξω από το βαρέλι. Ενα βήμα εμπρός και δυο πίσω.

Το περίμενε ο Αναστασίου πως θα ήταν δύσκολο το παιχνίδι, αλλά το να κάνει τόσο καλό ματς η ομάδα του και να χάσει μάλλον του ήρθε πολύ ανάποδα.

Εκλεισε τον Πανθρακικο στα καρέ του, είχε τη στήριξη του κόσμου, ψυχραιμία, τα πάντα. Κι όμως έχασε αφού ακόμη δεν έχει φτιάξει άμυνα. Μισή δουλειά.

Νωρίς είναι ακόμη θα πει κανείς. Μπορεί. Οσο όμως συνεχίζεται αυτό το μαρτύριο ο Παναθηναϊκός θα θυμίζει όχι μόνο το βασανιστήριο των Δαναϊδων, αλλά κι εκείνο του Σίσυφου.

Εκείνου, που σύμφωνα με τον μύθο, οι «κριτές των νεκρών» του έβαλαν ως βασανιστήριο να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός πανύψηλου βουνού.

Φτάνοντας στην κορυφή, ο βράχος γλυστρούσε και έπεφτε από την άλλη πλευρά. Συνεπακόλουθο ο Σίσυφος να αναγκάζεται να επαναλαμβάνει από την αρχή τη δοκιμασία.

Στο χέρι των παικτών του Παναθηναϊκού είναι να δουλέψουν και το μαρτύριο να πάρει τέλος. Αλλιώς, όντως η τιμωρία θα είναι αιώνια...Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: