Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Που το… πάνε με τη διαιτησία;

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει για τη διαιτησία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα και αναρωτιέται αν θα υπήρχαν παρόμοια σφυρίγματα και στο «Καραϊσκάκη».  
Ο διαιτητής Κώστας Ιωαννίδης που κατάγεται από τον Πειραιά αλλά πήρε… μεταγραφή στον σύνδεσμο διαιτητών Αργολίδας, κατάφερε να «κλέψει» την παράσταση την Κυριακή στην Τούμπα. Η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Αστέρα Τρίπολης επισκιάστηκε από την απόδοση του καθώς λίγο έλειψε ένα πολύ ωραίο –κατά τα άλλα- παιχνίδι να τιναχθεί στον αέρα.
Θα μπορούσα να αποδώσω την κάκιστη απόδοση του και να δικαιολογήσω τις αψυχολόγητες αποφάσεις του αναλογιζόμενος ότι έχει νευρικότητα λόγω του γεγονότος ότι σφυρίζει για πρώτη φορά στην Τούμπα. Αυτό θα μπορούσα να ισχυριστώ αν τα λάθη του δημιουργούσαν πρόβλημα και στις δυο ομάδες. Δυστυχώς τα… λάθη του Ιωαννίδη δημιουργούσαν πρόβλημα μόνο στον ΠΑΟΚ.
Δεν ήταν λοιπόν η νευρικότητα για το ντεμπούτο στην Τούμπα που τον οδήγησε σε μια κάκιστη διαιτησία αλλά κάτι… άλλο το οποίο δεν μπορώ να ξέρω, γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό κανενός Ιωαννίδη. Όπως δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό κανενός Θάνου (που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει πρόβλημα στον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τον Παναθηναικό) κανενός Αμπάρκιολη και κανενός Βοσκάκη.
Απλά αναρωτιέμαι αν ο Ιωαννίδης θα έκανε όσα έκανε εις βάρος του ΠΑΟΚ και εις βάρος του Ολυμπιακού (παράδειγμα… τυχαίο) αν έπαιζε στο «Καραισκάκης» απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης. Νομίζω ότι την απάντηση (στην επιμελώς αφελή αυτή ερώτηση) την γνωρίζουμε όλοι. Κανείς διαιτητής δεν θα τολμούσε να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα στον Ολυμπιακό.
Έχουμε το παράδειγμα του Σιδηρόπουλου που «εξαφανίστηκε» από τους ορισμούς γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνος της ισοπαλίας στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Ξαναδείτε εκείνο το παιχνίδι και πείτε μου που αδίκησε τον Ολυμπιακό ο Σιδηρόπουλος; Αν μια ομάδα δικαιούται να έχει παράπονα από το συγκεκριμένο αγώνα είναι ο Παναιτωλικός για τις αποφάσεις του ρέφερι στο α΄ ημίχρονο.
Κι όμως ο Σιδηρόπουλος «μπήκε» στην… κατάψυξη. Προφανώς για να παραδειγματίζονται οι υπόλοιποι διαιτητές που θα σφυρίξουν τα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Προσπαθώ να αποφεύγω τις αναφορές στην διαιτησία αλλά ορισμένες φορές διαπιστώνω ότι τους κάνω τη χάρη όταν δεν ασχολούμαι.
Το θέμα δεν είναι απλώς η κόντρα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα (άνιση η μάχη με όσα συμβαίνουν) αλλά γενικότερα ο βαθμός αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου που συνεχώς μειώνεται. Και υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν δεν είναι οι διαιτητές αλλά η ΕΠΟ και η ΚΕΔ. Τα όργανα που ελέγχουν, καθοδηγούν, τιμωρούν και αξιολογούν τους διαιτητές φροντίζουν με την τακτική τους να δίνουν γραμμή για τις επιθυμίες τους.
Μάλλον αυτή την πολιτική είχε στο μυαλό του ο Ιωαννίδης και πολλοί ακόμα συνάδελφοι του όταν σφυρίζουν αγώνες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω τυχαίο το γεγονός ότι οι παίκτες του Δικεφάλου έχουν δεχθεί 29 κίτρινες κάρτες στο πρωτάθλημα ενώ οι παίκτες του Ολυμπιακού ΜΟΛΙΣ 6!
Ακόμα κι αν δεχθώ ότι δικαίως οι παίκτες του ΠΑΟΚ δέχθηκαν 29 κάρτες στους 8 αγώνες πρωταθλήματος δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν τόσο αθλητική συμπεριφορά ώστε να δεχθούν μόνο 6 κίτρινες κάρτες.
Με λίγα λόγια θα πω ότι έχει εντελώς η… μπάλα. Ο έλεγχος δηλαδή. Και την ευθύνη καθαρά φέρουν η ΕΠΟ και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Ξέρω ότι δεν γράφω τίποτα καινούργιο. Ότι ενδεχομένως είναι κουραστικό να γράφουμε συνέχεια για την διαιτησία. Ότι είναι προτιμότερο να ασχολούμαστε με την απόδοση των παικτών, την τακτική των προπονητών και άλλα τέτοια ψευτοκουλτουριάρικα που ρίχνουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση προς όφελος μιας και μόνο ομάδας. Και των δορυφόρων της βεβαίως, βεβαίως!
Υ. Γ. Σε ότι αφορά την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ, σαφώς ήταν βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια. Ο Δικέφαλος έδειξε σημάδια βελτίωσης στην οργάνωση του παιχνιδιού, στην αμυντική λειτουργία (αν και πάλι δεν έλειψαν τα λάθη) ενώ είχε σταθερή απόδοση αν εξαιρέσουμε ένα μικρό διάστημα 15΄ λεπτών στο Β’ ημίχρονο. Ίσως ήταν το καλύτερο φετινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όσο κυλά ο χρόνος, η απόδοση της ομάδας θα παρουσιάζει βελτίωση. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Σύντομα θα φθάσει η ομάδα στο επίπεδο, όχι απλά να κερδίζει τους αντιπάλους αλλά και να αποδίδει ικανοποιητικό ποδόσφαιρο.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: