Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Boring Tottenham?

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα επιθετικά προβλήματα της Τότεναμ, τα αίτια και τις λύσεις. Το ματς με τη Νιούκαστλ είχε τελειώσει και οι Λονδρέζοι έψαχναν να βρουν τι πήγε στραβά. «Νομίζω ότι ήμασταν άτυχοι, όμως δεν παίξαμε καλά στο πρώτο μέρος. Επιτρέψαμε στη Νιούκαστλ να πάρει το προβάδισμα και το πληρώσαμε.
Είναι ικανοποιημένος από την αντίδρασή μας στο δεύτερο μέρος, όπου σταθήκαμε και πολύ άτυχοι στο να μην σκοράρουμε τουλάχιστον ένα γκολ. Ο Κρουλ έκανε την διαφορά, κράτησε ζωντανή τη Νιούκαστλ και της έδωσε τη νίκη. Είχαμε πολλές ευκαιρίες και αν σκοράραμε ένα γκολ θα μας ανέβαζε και ψυχολογικά. Δεν ήταν η μέρα μας», σχολίασε ο Βίλας Μπόας.
Τα πράγματα είναι… μυστήρια στην Τότεναμ και οι αριθμοί αμείλικτοι. Τα «σπιρούνια» τελείωσαν το ματς με 14 τελικές προσπάθειες εντός εστίας (συνολικά 31 έναντι 8 των φιλοξενούμενων), τις περισσότερες στην Πρέμιερ Λιγκ από τη σεζόν 2006-07. Το σκορ, όμως, έδειχνε 0-1… Τα 9 γκολ που έχουν οι Λονδρέζοι είναι από τις χειρότερες επιδόσεις στην  Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα μόνο οι Κρίσταλ Πάλας (6), Κιέβο (7), Κατάνια, Σάντερλαντ και Μπράουνσβαϊγκ (8) έχουν λιγότερα, ενώ μαζί με την Τότεναμ στα 9 είναι οι Αζαξιό, Κάρντιφ, Νόριτς, Γουέστ Χαμ και Χαλ… Αυτά σε σύνολο 98 ομάδων.
*Στο γράφημα οι τελικές προσπάθειες της Τότεναμ στην ήττα 1-0 από τη Νιούκαστλ (πηγή Squawka)

Οι αμυντικές επιδόσεις είναι εξαιρετικές και έχουν ισοσταθμίσει κάπως τα πράγματα, όμως είναι εμφανές – ιδίως στα τελευταία ματς – ότι κάτι… λείπει. Οι παίκτες του Βίλας Μπόας είναι πρώτοι σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες στην επίθεση στην Πρέμιερ Λιγκ εκτός από τα… γκολ!
Έχουν δημιουργήσει 149 ευκαιρίες, με τις Μάντσεστερ Σίτι (143) και Λίβερπουλ (125) να ακολουθούν, κάνουν 18,7 τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι (Σίτι και Τσέλσι ακολουθούν με 17,4 και 17 αντίστοιχα) από τις οποίες κατά μέσο όρο οι 6,6 βρίσκουν δίχτυα (μπροστά από Σίτι με 6,5 και Λίβερπουλ με 6,2), ενώ και οι 14,5 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι είναι η κορυφαία επίδοση! Το ερώτημα στον τίτλο, λοιπόν, έχει απάντηση και είναι κατηγορηματικά «όχι». Τι φταίει, λοιπόν, και τι πρέπει να αλλάξει;
Με βάση τα τελευταία ματς είναι εμφανή αρκετά πράγματα. Το πρώτο, έστω και αν δεν έχει σχέση με την επίθεση, είναι ότι ο Γιορίς είναι… αναντικατάστατος. Ο Φρίντελ μπορεί να μην έκανε εμφανές λάθος στο γκολ του Ρεμί, όμως οι πιθανότητες ο Γάλλος να είχε διαβάσει τη φάση και να είχε προλάβει το… κακό είναι σαφώς υψηλότερες.
Στην άμυνα ο Κιρίκες (ή όπως αλλιώς προφέρεται) έδειξε ότι είναι εξαιρετική μεταγραφή. Ο Ρουμάνος, που τραυματίστηκε, μαζί με τον Φερτόνχεν αναμένεται να συνθέσουν ένα γρήγορο και πολύ καλό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, όμως για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να επιστρέψει ο Ρόουζ. Ο Άγγλος μπακ εμφανίζεται πολύ βελτιωμένος φέτος και η απουσία του έχει δημιουργήσει απροσδόκητο κενό στα αριστερά.
«Όταν υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών, είμαι ο πρώτος υποψήφιος για να γεμίσω το κενό. Κάποιες φορές είναι καλύτερο να παίζεις σε μόνο μία θέση. Άλλοι παίκτες μπορούν να συγκεντρωθούν απόλυτα σε μία θέση και πιο εύκολα. Μπορώ να παίξω ως αριστερός μπακ και θα βοηθήσω την ομάδα. Όλοι ξέρουν, όμως, ότι δεν είναι αυτή η θέση μου», είχε δηλώσει ο Βέλγος πριν λίγες ημέρες και αυτό το… ντόμινο αναμένεται να βελτιώσει πολλά και επιθετικά για τον απλούστατο λόγο ότι θα έχει επίδραση και στα χαφ.
Ο Σίγκουρντσον είναι αργός για τα άκρα, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι δε θα πρέπει να παίζει εκεί. Οι πάσες του, η διορατικότητά του και το εκπληκτικό του σουτ τον βοηθούν σε όποια θέση και αν αγωνίζεται, όμως με έναν επιθετικογενή μπακ θα μπορεί να συγκλίνει και να προσφέρει περισσότερα. Άλλωστε, στο καλύτερό του ματς φέτος (στο 2-0 με τη Νόριτς με 2 δικά του γκολ) αριστερά έπαιζε και μαντέψτε ποιον είχε πίσω του… Φυσικά, για τη θέση υπάρχει και ο Τσαντλί, ο οποίος χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.
*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Σίγκουρντσον στη νίκη 2-0 επί της Νόριτς (πηγή Squawka)

Στον άξονα ο Παουλίνιο δείχνει λίγο κουρασμένος τελευταία, όμως λύσεις πλέον υπάρχουν. Ο Καπού επέστρεψε από τον τραυματισμό του, ο Ντεμπελέ είναι αξιόπιστη λύση (έχει φυσικά και αυτός τις κακές του μέρες), ενώ και ο Έρικσεν αν χρειαστεί μπορεί να παίξει λίγο πιο πίσω με τον Χόλτμπι ή τον Σίγκουρντσον μπροστά του. Οι τρεις τελευταίοι είναι και εκείνοι που παίζουν ως επιτελικοί, δίνοντας πολλές λύσεις στον Βίλας Μπόας.
Η σίγουρη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι εκείνη του Τάουνσεντ με τον Λαμέλα. Ο Άγγλος ξεκίνησε εξαιρετικά στη σεζόν, όμως αφενός θα πρέπει να πάρει ανάσες, αφετέρου να καθαρίσει το μυαλό του. Στα τελευταία ματς οι αντίπαλοι τον κλείνουν σωστά, καθώς πλέον είναι γνωστό τι μπορεί να κάνει και παρότι έχει τα φόντα να γίνει επικίνδυνος δεν… γίνεται. Ο Αργεντίνος προσαρμόζεται σιγά-σιγά, έκανε πολύ καλή εμφάνιση στο Europa League (έστω και αν ήταν απέναντι στην Σέριφ) και θα πρέπει να πάρει την ευκαιρία του και στο πρωτάθλημα. «Η ώρα μου θα έρθει και θα κάνω τη διαφορά. Όταν θα έρθει, θα είμαι έτοιμος», είχε δηλώσει και μάλλον αυτή η ώρα έφτασε.
Τέλος, πρόβλημα στην επίθεση χωρίς να έχει ευθύνες και ο επιθετικός δεν υφίσταται… Ο Σολδάδο αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με στόχο να δώσει άλλη ώθηση στην Τότεναμ, όμως τα πράγματα αποδεικνύονται δύσκολα για τον Ισπανό. Ο 28χρονος επιθετικός έχει σκοράρει 4 φορές σε 11 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ σε συνολικά 22 προσπάθειες για γκολ (12 εντός εστίας και 10 εκτός).
Οι πρώτοι σκόρερ της κατηγορίας ως αντιπαράθεση έχουν: ο Αγουέρο 8 γκολ σε συνολικά 27 τελικές προσπάθειες (18 εντός εστίας, 9 εκτός), ο Στάριτζ 8 γκολ σε συνολικά 35 τελικές προσπάθειες (20 εντός εστίας, 15 εκτός) και ο Σουάρες 8 γκολ σε συνολικά 30 προσπάθειες (16 εντός εστίας, 14 εκτός).
  Γκολ Συμμετοχές Τελικές προσπάθειες Εντός εστίας Εκτός εστίας Ποσοστό ευστοχίας (γκολ)
Σολδάδο 4 11 22 12 10 18,1%
Αγουέρο 8 10 27 18 9 29,6%
Στάριτζ 8 11 35 20 15 22,85%
Σουάρες 8 6 30 16 14 26,7
Ναι μεν ο Σολδάδο συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι της Τότεναμ και πολλές φορές ως απόρροια της προβληματικής ανάπτυξης αναγκάζεται να γυρίσει πίσω για να πάρει μπάλα, όμως με ποσοστό ευστοχίας μόλις στο 18,1% θα πρέπει να βελτιωθεί στη συνέχεια. Ειδικά, από την στιγμή που τα 3 από τα 4 γκολ του είναι με πέναλτι… Στο ματς με τη Νιούκαστλ ο Ισπανός είχε 35 επαφές με την μπάλα και 5 τελικές προσπάθειες (2 εντός εστίας).
*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Σολδάδο στην ήττα 1-0 από τη Νιούκαστλ (πηγή Squawka)

Αυτά τα 9 γκολ στο πρωτάθλημα έχουν έρθει είτε στο ανοιχτό παιχνίδι (6) είτε από την βούλα του πέναλτι (3). Ούτε ένα δεν έρθει από αντεπίθεση ή στημένη φάση και ο Βίλας Μπόας έχει πολλή δουλειά να κάνει και στους δύο τομείς… Μέχρι τώρα υπήρξαν και προβλήματα τραυματισμών, ενώ μην ξεχνάμε ότι η Τότεναμ είναι «νέα» ομάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, μοιάζει να είναι ψυχολογίας. Οι δυνατότητες υπάρχουν και το μόνο που αναμένουμε είναι το... ξέσπασμα.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: