Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Μία ιστορία που... καίει!!

Ο Γιώργος Καραμάνος θυμάται τον Μπρένο, τον «εμπρηστή» της Μπάγερν, ο οποίος αποφυλακίζεται, διατηρώντας ακόμα μέσα του τη… φλόγα για να κυνηγήσει το τόπι.
ADVERTISEMENTΕκείνη η παρέα που είχε ταξιδέψει στο Πεκίνο ήταν εξαιρετική. Η πιτσιρικαρία που είχε μαζέψει ο Κάρλος Ντούνγκα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 περιλάμβανε εκτός από την αφεντιά του ήρωα της εν λόγω ιστορίας, τους σούπερ ταλαντούχους Ραφίνια, Μαρσέλο, Ντιέγκο, Πάτο, Αντερσον, Λούκας και Ζο. Στην αποστολή ως over 23 είχαν προστεθεί και οι Ροναλντίνιο, Ρομπίνιο, Τιάγκο Σίλβα. Οπότε καταλαβαίνετε. Σε αυτή την ομαδάρα που κατέληξε με το χάλκινο μετάλλιο, εκείνος που ξεχώρισε στην πορεία, ήταν ένας ψηλός, γεροδεμένος σέντερ μπακ με το όνομα Μπρένο Μπόρζες, ο οποίος θα γινόταν διάσημος λιγότερο για τους σωστούς και περισσότερο για τους λάθος λόγους ως σκέτος Μπρένο.
Βέβαια οι μεγάλοι της Ευρώπης δεν περίμεναν εκείνες τις εμφανίσεις του. Τον είχαν εντοπίσει από το 2007, όταν έκανε το ξεπέταγμα ως μέλος των Ελπίδων της Σελεσάο. Τους πρόλαβε όμως τον Ιούλιο, όπως ήταν αναμενόμενο, η Σάο Πάουλο, που τον προβίβασε από την ακαδημία της στους Ανδρες, του έκανε τετραετές συμβόλαιο, για να τον μοσχοπουλήσει με τη σειρά της λίγους μήνες αργότερα. Για την ακρίβεια ήταν η Ρεάλ που είχε πάρει προβάδισμα στον ανταγωνισμό με τις Μίλαν, Γιουβέντους, Φιορεντίνα και Μπάγερν που έκαναν επίσης την πρόταση τους.
Στη Μαδρίτη όμως με το που έφτασε Δεκέμβρη μήνα, έμεινε μόνο για λίγες ώρες. Οι γιατροί της Βασίλισσας ήθελαν να του κάνουν τεστ στα οστά, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι η ηλικία του ήταν πραγματική. Εκείνος για τους δικούς του λόγους δεν το δέχτηκε. Δεν επέστρεψε όμως στη Βραζιλία. Τον περίμεναν με ανοικτές αγκάλες στο Μόναχο, όπου είχαν συμφωνήσει να αποπληρώσουν τη ρήτρα αποδέσμευσης του, δηλαδή να δώσουν 12 εκατ. ευρώ, σε ένα deal που τότε οι Γερμανοί είχαν θεωρήσει εξαιρετικό. Το είχαν κάνει έπειτα από έντονη προτροπή του πρώην αστεριού τους στην επίθεση, Τζοβάνι Ελμπερ. Μόνο που θα διαψεύδονταν άμεσα...

Από την αρχή δεν τα πήγε καλά στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Με το ντεμπούτο του κιόλας φάνηκε ότι τα πράγματα θα στράβωναν. Τότε που σε νοκ άουτ ματς του Europa League, εκείνος έπαιξε, μα η Μπάγερν ηττήθηκε 2-1 από την Αντερλεχτ. Στα δύο επόμενα χρόνια δεν θα γινόταν ποτέ βασικός. Αγωνίστηκε για 22 ματς πριν δοθεί δανεικός στη Νυρεμβέργη, έχοντας αρκετά μυϊκά προβληματάκια που τον κρατούσαν συχνά πυκνά εκτός δράσης και δεν τον άφηναν να βρει ρυθμό. Ηταν ακριβώς Παραμονή Πρωτοχρονιάς όταν άλλαξε ποδοσφαιρική στέγη και Μάρτιος όταν άκουσε το άσχημο κρακ στο πόδι του και υπέστη τη ρήξη χιαστών που θα τον άφηνε εκτός έως το Νοέμβριο του 2010, έχοντας επιστρέψει πλέον στην «Αλιάνζ Αρένα».
Και πάλι όμως οι τραυματισμοί θα διαδέχονταν ο ένας τον άλλον και θα έδιναν συνέχεια στην κατάθλιψη, την οποία πρώτοι εντόπισαν οι άνθρωποι της Μπάγερν. Ο Ούλι Χένες μάλιστα του είχε προτείνει συγκεκριμένο υποστηρικτικό ψυχοθεραπευτικό κέντρο, ώστε να ακολουθήσει συνεδρίες που θα τον βοηθούσαν να ξεπεράσει τη θλίψη του, η οποία ήταν απόρροια της άσχημης τροπής που είχε πάρει η πολλά υποσχόμενη καριέρα του. Οπως συμβαίνει όμως με την πλειονότητα όσων αντιμετωπίζουν αυτή τη ρημάδα την ψυχική νόσο, ο 22χρονος τότε Μπρένο, δεν εισάκουσε τις προτροπές και το άφησε στην τύχη του ή για να είμαστε πιο ακριβείς: στην ατυχία του.

Στις 24 Σεπτεμβρίου το ήσυχο προάστιο Γκρούνβαλντ αναστατώθηκε από τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων που έτρεχαν δαιμονισμένα να σβήσουν μία φωτιά. Η οικεία του Βραζιλιάνου είχε παραδοθεί στις φλόγες. Ευτυχώς μέσα ήταν μόνο εκείνος και όχι η σύζυγος και τα τρία παιδιά του. Λίγο αργότερα θα κυκλοφορούσε η είδηση σοκ. Ο «εμπρηστής» ήταν ο ίδιος ο ένοικος της κατεστραμμένη βίλας, η ζημιά της οποίας ανήλθε στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ο Μπρένο προφυλακίστηκε και έπειτα από εισήγηση του κατήγορου, τον Απρίλιο του 2012, μεταφέρθηκε στη φυλακή «Στάντελχαϊμ» λίγο έξω από το Μόναχο. Ουσιαστικά τον είχε... δώσει η γυναίκα του, Ρενάτα, κάνοντας την ακόλουθη αφήγηση ενώπιον του Δικαστή:
«Ξαφνικά του γύρισε το μυαλό και φώναζε πως πρέπει να βοηθήσει τον φίλο του τον Ραφίνια, που κινδύνευε. Αρχισε να περπατά με μια βερμούδα στον δρόμο και στη συνέχεια να κυλιέται στο έδαφος. Είχε παραισθήσεις. Επέστρεψε στο σπίτι και ήθελε να πηδήξει από το παράθυρο, τον αγκάλιασα και προσευχήθηκα. Δεν πρόλαβα όμως να τον σταματήσω, έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων. Δεν έπαθε όμως τίποτα. Πήρε ένα μεγάλο μαχαίρι και βγήκε στο δρόμο για να βοηθήσει(;) τον Ραφίνια! Εγώ έφυγα τρομοκρατημένη από το σπίτι και οδήγησα μέχρι την επόμενη γωνία του δρόμου. Από εκεί αντίκρισα τα πυροσβεστικά έξω από το σπίτι που είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Φώναξα στην αστυνομία να σώσει τον άνδρα μου. Παρακολουθούσα τους πυροσβέστες να μπάινουν μέσα. Νόμιζα για ένα 20λεπτο πως ήταν νεκρός!»

Αναμφίβολα ήταν ένοχος. Η ποινή προέβλεπε τρία χρόνια και εννέα μήνες πίσω από τα σίδερα. Για καλή του τύχη όμως οι δύο μεγάλες ομάδες της τόσο σύντομης καριέρας του δεν τον παράτησαν. Ο ίδιος ο Πεπ Γκουαρδιόλα εισηγήθηκε να τον κάνουν βοηθό προπονητή στην ακαδημία της Μπάγερν. Ο εισαγγελέας το επέτρεψε και από τον Αύγουστο του 2013 η ζωή του Μπρένο άρχισε να αποκτάει και πάλι χρώμα: το πράσινο του γρασιδιού του γηπέδου. Εκτοτε, κάθε μέρα έβγαινε για πέντε ώρες, δούλευε με τους πιτσιρικάδες και επέστρεφε απόγευμα στο κελί του. Η καλή διαγωγή και η ανταπόκριση του στην ψυχοθεραπεία στην οποία υπεβλήθη, έφεραν και τον ολοκληρωτική αποφυλάκιση του. Οπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, θα αφεθεί ελεύθερος στις 20 Δεκεμβρίου, έχοντας δηλαδή γλυτώσει το 1/3 της ποινής του.
Πλέον θα έχει μπροστά όλη την ζωή του για να την διαχειριστεί όπως ακριβώς ονειρεύεται. Λογικά θα μπορεί ακόμα και να παίξει μπάλα. Η Σάο Πάουλο, όπως και η Μπάγερν, του έχει κλέψει την καρδιά. Ενόσω εκείνος ήταν στη φυλακή, του έκανε συμβόλαιο που έχει ισχύ έως το 2015. Ηταν τιμής ένεκεν για να βοηθήσει τον ίδιο και την οικογένεια του. Εκείνος όμως προφανώς και θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να διεκδικήσει μία θέση ακόμα και στο ρόστερ της. Μπάλα ήξερε καντάρια. Το θέμα είναι να έχει καταφέρει να έχει σβήσει την... πυρκαγιά που του έτρωγε την ψυχή και να έχει διάθεση να ζήσει την επόμενη ημέρα. Αλλωστε ένα 25χρονο παιδί είναι ακόμα...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: