Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο Τσάρλι Όστιν στο FourFourTwo!!

Διαβάστε τη συνέντευξη του Τσάρλι Όστιν, που μέσα σε 5 χρόνια βρέθηκε από την 9η στην 1η κατηγορία, στο FourFourTwo.
Όταν φτάσαμε στο προπονητικό κέντρο της ΚΠΡ για τη συζήτηση με τον πιο φορμαρισμένο Άγγλο στην Premier League, διαπιστώσαμε γρήγορα ότι ο Τσάρλι Όστιν δεν είναι σαν τους περισσότερους παίκτες της κατηγορίας. Θα έπρεπε, άλλωστε, να ξέρουμε ότι ο 25χρονος δεν μοιάζει στους υπόλοιπους.
Ο Όστιν μας πλησίασε, συστήθηκε πριν καν έρθει ο υπεύθυνος τύπου της ομάδας για τα επίσημα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να πούμε για την εξαιρετική του φόρμα. Πέντε γκολ σε έξι ματς απέναντι σε ομάδες όπως η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι. Πιο πρόσφατα ο νικητήριο γκολ στο παιχνίδι με την Λέστερ εντός έδρας.
Ξεκινήσαμε με τη δική του φόρμα και τη μέχρι τώρα σεζόν της ΚΠΡ, όμως ο Όστιν δεν έδειχνε και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά. Άλλωστε, τα έχει ακούσει πολύ τελευταία. Χωρίς να είναι αγενής, ήταν γρήγορος και εύστοχος στις απαντήσεις του. Η ΚΠΡ θα ήθελε να έχει και άλλους βαθμούς, όμως είναι ακόμα νωρίς. Ναι, είναι και ο ίδιος εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις του, όμως θα αντάλλαζε όλα του τα γκολ για μία θέση στη μέση της βαθμολογίας. Και όχι, δεν βγάζει ποτέ προσωπικούς στόχους.
Έτσι, αποφασίσαμε να αλλάξουμε κάπως τη ροή της συζήτησης. «Περιέγραψέ μας τον Χάρι Ρέντναπ με τρεις λέξεις», τον ρωτήσαμε. «Ο, αυτή είναι πραγματικά καλή ερώτηση. Τρία θετικά; Είναι δύσκολο. Προσωπικό μάνατζμεντ, γνώση, βοήθεια. Δεν υπάρχουν πολλά τετ α τετ. Μόνο όταν χρειάζεται. Έτσι, μιλήσαμε μόνο όταν ήρθα και όταν τραυματίστηκα. Αυτό ήταν».

Η ζωή στις ακαδημίες

Πήγαμε παρακάτω, σε ποιο ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως η εντυπωσιακή του πορεία από την 9η κατηγορία μέχρι την Premier League μέσα σε 5 χρόνια. Γιατί του πήρε τόσο χρόνο; «Νομίζω ότι περισσότερο έφταιγα εγώ. Ας είμαστε ειλικρινείς. Αφού με έδιωξαν από την Ρέντινγκ δεν ήμουν τόσο αφοσιωμένος στο να είμαι ποδοσφαιριστής. Θα έπαιζα το Σάββατο, στη συνέχεια θα έβγαινα το βράδυ και την Κυριακή θα ξαναέπαιζα. Τόσο σοβαρά έπαιρνα το ποδόσφαιρο».

Όλα μοιάζουν να ήρθαν εύκολα στη συνέχεια. Ο Όστιν θα πετύχει 64 γκολ σε 57 ματς με την Πουλ, πριν κάνει το επόμενο βήμα στην Σουίντον και στη συνέχεια στην Μπέρνλι και τώρα στην ΚΠΡ. Η ζωή στις ακαδημίες ήταν κάτι που τον επηρέασε. «Αν οι γονείς με ρωτήσουν, θα τους πω να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά τους να παίξουν ποδόσφαιρο με τους φίλους τους κάθε Κυριακή. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Άλλοι το βλέπουν διαφορετικά. Γιατί; Δεν δούλεψε με μένα; Οι σύλλογοι αγοράζουν συνεχώς παίκτες, ακόμη και όταν τους βλέπουν σε ηλικίες 8 και 9 ετών. Τα παιδιά δεν μπορούν καν να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Στη συνέχεια, όταν γίνονται 10 ή 11 ετών έρχεται το: συγνώμη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά. Από την άλλη, αν ρωτήσεις κάποιον σαν τον Ονουόχα που πέρασε από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι, θα σου πει άλλα πράγματα. Το ίδιο και ο Μπάρτον. Για μένα, όμως, δεν ήταν έτσι».

Οι καρποί της δουλειάς

Όταν στην ηλικία των 14 ετών η Ρέντινγκ τον έδιωξε για η σωματοδομή του δεν ήταν η κατάλληλη, οι επιλογές του Όστιν ήταν περιορισμένες. Στα 16 του άφησε το σχολείο και όπως λέει ο ίδιος: «πήγα κατευθείαν στα δύσκολα της οικοδομής». Το ποδόσφαιρο ήταν απλά χόμπι. Και ο ίδιος είναι η αλήθεια δεν προσπαθούσε και πολύ να το αλλάξει αυτό.
«Δεν είχα υπογράψει κανένα συμβόλαιο. Η Χάνγκερφορντ δεν ήταν και καμία τόσο μεγάλη μεταγραφή. Ξεκίνησα να το παίρνω πιο σοβαρά, όταν πήγα στην Πουλ. Ήταν μεγαλύτερος σύλλογος. Υπήρχαν και άλλες καλές ομάδες στην περιοχή. Μιλούσα με τον πατέρα μου τότε και σκεφτόμουν ότι αν έκανα έστω μισή καλή σεζόν, τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα».

Στο τέλος, ο Όστιν ανέβηκε 3 ολόκληρες κατηγορίες. Ο βοηθός προπονητή στην Πουλ, Στιβ Κας, τύχαινε να δουλεύει και στην Μπόρνμουθ. Έτσι, ο 20χρονος Όστιν βρέθηκε στα δοκιμαστικά. Από μόλις δύο προπονήσεις την εβδομάδα, ο νεαρός έπρεπε να προετοιμαστεί σωστά για το επόμενο βήμα. Ο Έντι Χάουι ήθελε να τον αποκτήσει, όμως ο σύλλογος είχε τιμωρηθεί με εμπάργκο μεταγραφών.
«Όταν η μεταγραφή χάλασε, ήμουν ακόμη περισσότερο αποφασισμένος. Ήθελα να πάω εκεί το συντομότερο δυνατό. Πάντα έλεγα, όμως, ότι αν δεν είχε περάσει εκείνες τις έξι εβδομάδες στην Μπόρνμουθ, δε είχα πάρει ποτέ την μεταγραφή στη Σουίντον. Όταν επέστρεψα στην Πουλ ήμουν 4-5 επίπεδα πάνω από τους υπόλοιπους».
Φτάνοντας στο σήμερα, ο Όστιν παραμένει προσεκτικός σχετικά με την εξέλιξή του. «Ποτέ δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι τα έχεις καταφέρει. Ακόμη και τώρα ως παίκτης εγνωσμένης αξίας στην Championship, που έχει σκοράρει και κάποια γκολ στην Premier League, δεν μπορώ καν να το σκεφτώ αυτό. Είχα υπογράψει συμβόλαιο για 9 μήνες με τη Σουίντον. Αν δεν είχαν πάει όλα όπως πήγαν, τότε θα είχα επιστρέψει άμεσα στα δύσκολα».
Και τι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση; «Θα σηκωνόμουν κάθε πρωί στις 6. Θα ξεκινούσα δουλειά κατά τις 7:30 και θα τελείωνα στις 4 ή στις 5. Τότε, ήταν οι χειρότερες στιγμές μου. Τώρα, κάνω αυτό που θέλουν όλοι. Έτσι, όταν με ρωτάτε αν τα έχω καταφέρει, πάντα θα λέω: όχι ακριβώς. Στάθηκα τυχερός να γνωρίζω τι συμβαίνει και στον κόσμο έξω από το ποδόσφαιρο. Το χρησιμοποιώ ως πλεονέκτημα».

Η καταστροφή

Μπορεί να μιλάμε για τον παίκτη της στιγμής στην Premier League, όμως εύκολα ξεχνάμε ότι μόλις πριν ένα χρόνο είχε ακόμη ένα εμπόδιο. Δεν πέρασε τα ιατρικά και δεν υπέγραψε ποτέ στη Χαλ. Ένα πισωγύρισμα, που αποδείχθηκε από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα του Όστιν.
«Πως ένιωθα; Για να είμαι ειλικρινής μετά από αυτό δεν ήθελα να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο. Σκεφτόμουν: Αυτό ήταν, δεν παίζω άλλο. Ακόμη και αν είχα συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο με την Μπέρνλι, σκεφτόμουν… Ο Σον Ντάις φέρθηκε άψογα. Με πήρε τηλέφωνο και μου έδωσε 3 μέρες άδεια, πριν πετάξω στην Ιρλανδία για την προετοιμασία. Πήγα και τα παιδιά μου φέρθηκαν φανταστικά. Ήταν χαρούμενοι που έμεινα. Στη συνέχεια δέχθηκα ένα τηλέφωνο, όπου έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ΚΠΡ. Ήταν η ώρα να φύγω».
Βλέποντας πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τελικά και ο ίδιος ο Όστιν πιστεύει ότι ίσως όλα έγιναν για καλό. «Τότε, με πήρε από κάτω. Νομίζω ότι με ωρίμασε. Ίσως αν πήγαινα έναν χρόνο νωρίτερα στην Premier League να ήταν πολύ νωρίς. Ίσως, ο έξτρα χρόνος στην Championship να με έκανε ακόμη πιο ώριμο. Όλοι περίμεναν να δουν τι μπορώ να κάνω, όμως πέτυχα 20 γκολ με την ΚΠΡ και βοήθησα στην άνοδο. Ίσως αυτός ο χρόνος να ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν».

Τα πράγματα αποδεικνύονται πολύ δύσκολα για την ΚΠΡ στην Premier League. «Γυρίζουμε την κατάσταση και σίγουρα θα πάρουμε κάποιους πόντους στα επόμενα παιχνίδια». Όπως το ματς με την Μπέρνλι για παράδειγμα, την ομάδα με την οποία πέτυχε 45 γκολ σε 90 ματς τη διετία 2011-13. «Όταν έφυγα, πίστευα ειλικρινά ότι θα κάνουν εξαιρετική σεζόν. Ο Ντάις έχει κάνει περίφημη δουλειά. Φυσικά, δεν περίμενα να κάνουν την εκπληκτική σεζόν που έκαναν, ούτε τους Ινγκς και Βόουκς να πετύχουν τα γκολ που πέτυχαν, όμως τους βγάζω το καπέλο».
Όπως η καριέρα του Όστιν εκτινάχθηκε τόσο γρήγορα, έτσι και στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς. «Ελάτε τώρα, στο ποδόσφαιρο πρέπει να μάθεις να προχωράς. Φυσικά και έχω φίλους ακόμα εκεί, όμως έχω μία δουλειά και αυτή είναι να αφήνω τα πάντα πίσω, όταν μπαίνω στο γήπεδο».
Όσο για την Αγγλία και την αναμενόμενη κλήση από τον Ρόι Χότζον; «Δεν το σκέφτομαι. Ίσως είναι στο μυαλό όλων, όμως όχι στο δικό μου. Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου για να το καταφέρω και πολλά γκολ να πετύχω με την ΚΠΡ. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον; Είμαι προσγειωμένος και συγκεντρωμένος στο να συνεχίσω παίζω καλά», ολοκλήρωσε.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: