Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

4-6-0 ή το σύστημα… σταυρός!!

4-6-0 ή το σύστημα… σταυρός!
«Υπήρξαν στιγμές στον αγώνα που είμασταν ανώτεροι….» Αυτά είναι λόγια του Ζεσουάλδο Φερέϊρα, λίγα λεπτά μετά την ντροπιαστική ήττα του Παναθηναϊκού με 3-0 στην Σλοβενία, από την Μάριμπορ.
άρθρο του Γιάννη Θειακού
Ειλικρινά, εκεινή την στιγμή, πίστεψα ότι είχα δει άλλο ματς στην τηλεόραση. Ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να γνωρίζει πολλά περισσότερα όπως και η διοίκηση της ομάδας, που στηρίζει την συγκεκριμένη επιλογή. Εγώ μόνο θα παραθέσω κάποιες σκέψεις βλέποντας την χθεσινή αναμέτρηση, αλλά και το ξεκίνημα της ομάδας την εφετινή σεζόν.
Ο Φερέϊρα επιλέγει στην πρεμιέρα του Europa League, να παίξει ένα σύστημα 4-6-0 με τον Χριστοδουλόπουλο σε ρόλο κρυφού φορ. Σύστημα που ο ίδιος δεν έχει παίξει ξανά εφέτος, αλλά με επιτυχία στο παρελθόν, τότε που υπήρχε ο Λέτο. Η επιλογή του δεν τον δικαίωσε, καθώς η ομάδα δεν έκανε φάση και έδειξε ότι οι παίκτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς, ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή παίκτης με τα χαρακτηριστικά του Λέτο στο ρόστερ.
Με αυτή την επιλογή ακυρώνει και τους τρεις επιθετικούς που έχει στις τάξεις της η ομάδα. Τους επιθετικούς που ο ίδιος επέλεξε ,όπως Φορναρόλι και Τοτσέ, αλλά και τον Πετρόπουλο που βρήκε και είναι ξεκάθαρο, ότι δεν τον πιστεύει.
Αυτό το 4-6-0 περισσότερο μου έμοιαζε με το σύστημα σταυρός. Δηλαδή δίνουμε την μπάλα στον Κατσουράνη ή στον Σισοκό και κάνουμε τον σταυρό μας να γίνει κάτι καλό! Πολλοί λένε ότι τα συστήματα, τα κάνουν οι παίκτες και άλλα τέτοια. Εγώ λέω ότι τα συστήματα τα δουλεύουν οι προπονητές, για να τα εμπεδώσουν οι παίκτες.
Φυσικά και δεν ευθύνεται μόνο η διάταξη για την εικόνα της ομάδας κόντρα στην Μάριμπορ. Ο κάθε προπονητής μπορεί να κάνει λάθος επιλογή σε διάταξη και σε πρόσωπα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι κανονισμοί σου δίνουν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, να διορθώσεις τα κακώς κείμενα…
Στο πρώτο ημίχρονο όμως, που ο Παναθηναϊκός δεν βλέπεται και χάνει, ο Φερέϊρα επιμένει στην ίδια 11αδα, χωρίς να κάνει καμία διορθωτική κίνηση από τον πάγκο, στην ανάπαυλα. Και στο 56ο λεπτό, όταν έρχεται η ώρα για την πρώτη αλλαγή -και ενώ οι πράσινοι είναι πίσω στο σκορ και εντελώς ακίνδυνοι- ο Πορτογάλος προτιμάει να βγάλει τον Χριστοδουλόπουλο και όχι να ρισκάρει με ένα πιο επιθετικό σχήμα.
Μέχρι χθες άπαντες εστίαζαν το πρόβλημα της ομάδας στην επίθεση, ο Κώστας Κατσουράνης που δεν κρύφτηκε είπε την αλήθεια «Δεν κάνουμε τα βασικά σαν ομάδα…». Προφανώς με τον διεθνή μέσο μιλάμε για το ίδιο ματς. Ο Παναθηναϊκός δεν μάρκαρε στιγμή, κανείς δεν πήγαινε πρώτος στη μπάλα, αλλά όλοι πίσω πίσω….
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δύο πρώτα γκολ, που οι γηπεδούχοι κάνουν επίθεση με αριθμητικό μειονέκτημα (6-2) κι όμως καταφέρνουν να κάνουν περίπατο, μέσα στην περιοχή σου! Καμία συνοχή, κανένας αυτοματισμός, καμία κομπίνα στις στημένες μπάλες, κανένα πλάνο!
Το όνομα του αντιπάλου δεν ήταν φόβητρο, το μπάτζετ σαφώς μικρότερο και το σλοβενικό πρωτάθλημα, υποδιέστερο του ελληνικού. Κι, όμως, η Μάριμπορ χθες βράδυ έμοιαζε με Μπαρτσελόνα…
Κλείνοντας να θυμίσω ότι ο Φερέϊρα είναι σχεδόν δύο χρόνια στο τιμόνι της ομάδας (Νοέμβριος του 2010) περισσότερο από κάθε άλλο προπονητή, που βρίσκεται σε πάγκο ομάδας Super League. Και μην πει κανείς ότι η ομάδα είναι καινούργια, γιατί στην ενδεκάδα υπήρχαν μόλις δύο μεταγραφές (Βελάσκες, Σισοκό) με τον τελευταίο, μάλιστα, να είναι ο μόνος διακριθέντας…

πηγή: www.aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: