Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Το παράδειγμα της Γιουβέντους!!

Μου είχε λείψει πολύ η Γιουβέντους από το Τσάμπιονς Λιγκ και το κατάλαβα όταν την έβλεπα να παίζει απέναντι στην περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι. Κι όμως, η Γιουβέντους νομίζω πως αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη τακτικά ομάδα στην Ευρώπη. Έχει απίστευτο στήσιμο. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

Βέβαια για να στηθεί η σημερινή ομάδα της Γιουβέντους, αυτός το τεράστιος σύλλογος αναθεώρησε πολλά γύρω από τη λειτουργία του και εκμεταλλεύτηκε το δράμα του, τον υποβιβασμό της λόγω του γνωστού σκανδάλου.
Από εκεί άρχισε να δουλεύει γύρω από τη δημιουργία βάσεων, έβγαλε παίκτες που ακόμη και σήμερα η ποδοσφαιρική Ευρώπη δεν έχει σε καμία εκτίμηση και έφτασε να την θεωρώ – εγώ τουλάχιστον –φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί και να βιάζομαι, αλλά αυτό που είδα τακτικά στο Στάμφορντ Μπριτζ, με ενθουσίασε.
Τη Γιουβέντους πάντα τη συνδύαζα με τον ΠΑΟΚ, λόγω χρωμάτων βέβαια γιατί αν μετρήσω τους τίτλους θα με πιάσει κατάθλιψη. Όμως είναι γεγονός πως το αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ απαξιώθηκε συνειδητά από το νέο ιδιοκτήτη για να στηθεί από την αρχή. Όπως και ολόκληρη η δομή της ΠΑΕ.
Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουλέψει ο ΠΑΟΚ πάνω στην ίδια λογική. Πρώτα απ όλα, να αξιολογήσει τους προερχόμενους από τις ακαδημίες παίκτες οι οποίοι θα κληθούν να αποτελέσουν  μία βάση ρόστερ που θα στηριχτεί μελλοντικά η ομάδα. Έτσι έγινε και με τη Γιουβέντους.
Στη συνέχεια, υπάρχουν δύο μεταγραφικές περίοδοι μπροστά μας, που ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποκτήσει ως ελεύθερους ή να αγοράσει, παίκτες που θα τον ανεβάσουν επίπεδο. Όταν αυτό μάλιστα συμβεί με τη σωστή σειρά και η ομάδα αποκτήσει και την τακτική της δομή σταδιακά, είναι πολύ πιο εύκολο να βάλει νέα πρόσωπα μέσα της.
Εννοείται πως δεν θεωρώ πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει Γιουβέντους, αλλά μπορεί να πιστέψουμε όλοι πως είναι σε θέση να ακολουθήσει την πρακτική που εξελίχθηκε. Νομίζω πως ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να βιαστεί, γιατί αν το κάνει θα χάσει το κεντρικό νόημα που για εμένα είναι η δημιουργία βάσεων σε όλα τα επίπεδα.
Και ειδικά όταν μιλάμε για αγωνιστικό τμήμα, οι βάσεις χτίζονται δύσκολα και αν είσαι απρόσεκτος, στην Ελλάδα ειδικά, γκρεμίζονται εύκολα.



πηγή: onsports.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: