Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

«Θέλουμε τον Τάτο και δύο ακόμα έμπειρους»

Ο ΟΦΗ θέλει τον Ανδρέα Τάτο και αυτό επιβεβαιώνεται δια στόματος Γιάννη Πετράκη στο www.sport-fm.gr.

«Θέλουμε τον Τάτο και δύο ακόμα έμπειρους»
Διάθεση να κινηθεί για τον Ανδρέα Τάτο έχει ο ΟΦΗ, σύμφωνα με τον Γιάννη Πετράκη. Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στο www.sport-fm.gr για το αν θα κάνει η ομάδα του μεταγραφές, αποκάλυψε πως θέλει να αποκτηθούν 2-3 έμπειροι παίκτες, ενώ αναφέρθηκε και στην εικόνα στα τελευταία δύο παιχνίδια, τα οποία έφεραν τα τρίποντα.

Κ. Πετράκη θα μας πείτε δύο λόγια για τη πορεία του ΟΦΗ όπως τον ζήσατε ως παίχτης, ως φίλαθλος και τώρα ως προπονητής;

«Θα μιλήσω για τη φετινή χρονιά που έχω δει όλα τα παιχνίδια. Πιστεύω ότι η ομάδα τηρουμένων των αναλογιών βρίσκεται σε καλή πορεία. Βρήκα μια ομάδα που ήταν σε καλή ετοιμότητα και η εκτίμηση που είχα σαν φίλαθλος για την ομάδα, μπαίνοντας μέσα σ’ αυτήν δεν άλλαξε. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, κρατάμε τα θετικά που έχουμε, πρέπει να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα και αυτό είναι το μέλημά μας και η ευθύνη μας και η δουλεία μας. Να προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι και αυτό θα κάνουμε».

Κάνατε δυο πολύ σημαντικές νίκες που σας έφεραν κοντά στη ζώνη των play off. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας από δω και πέρα;

«Εμάς η φιλοσοφία μας ,η κουλτούρα μας και η σκέψη μας είναι αυτό που είπα και προηγουμένως, ότι θέλουμε κάθε μέρα να δουλεύουμε σκληρά, ν’ αποκτήσουμε μια βάση σαν ομάδα για το πώς θ’ αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Στην καθημερινότητα να γινόμαστε καλύτεροι. Μέσα απ’ αυτό να προσπαθούμε να κερδίζουμε ότι καλύτερο από κάθε παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας. Αυτό είναι που θα μας καθορίσει τη πορεία μας μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα. Δε βλέπουμε τίποτα περισσότερο απ’ το επόμενο παιχνίδι, ούτε κάποια στιγμή τώρα αλλάζουμε στόχους. Αυτά είναι έξω απ’ τη φυσιογνωμία μας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι, αυτό που είπα, να αποκτήσουμε τη βάση μας για το πώς σκεφτόμαστε, για το πώς συμπεριφερόμαστε, για το πώς δουλεύουμε , για το πώς βελτιωνόμαστε και τα υπόλοιπα να είναι φυσικό επακόλουθο της διαδικασίας αυτής. Στο τέλος θα δούμε τι έχουμε καταφέρει».

Έχουν μείνει μόνο λίγες μέρες για την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου. Σκοπεύετε να τις εκμεταλλευτείτε για κάποια πιθανή μεταγραφή, όπως ακούγεται με τον κ. Τάτο;

«Η ομάδα έχει μια βάση πολύ καλή αυτή τη στιγμή. Για μένα, αποτελείται από αξιόλογους ποδοσφαιριστές με ποιότητα και ταλέντο. Θέλουμε τη βάση αυτή να την απλώσουμε, να τη κάνουμε μεγαλύτερη γιατί είμαστε λίγοι στον αριθμό. Χρειάζεται να έρθουν 2-3 παίχτες ακόμα, που να δώσουν περισσότερη ωριμότητα και εμπειρία στην ομάδα και αυτό να είναι η αιτία να βοηθηθούν και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι με ταλέντο αλλά προέρχονται από χαμηλότερες κατηγορίες. Σίγουρα χρειάζονται την υποστήριξη ανθρώπων και παιχτών που έχουν παραστάσεις από επίπεδο Superleague. Κινούμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο Τάτος είναι ένας παίχτης που μας απασχολεί. Είναι ένας παίχτης που έχουμε μιλήσει μαζί του. Δε ξέρω ακριβώς σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα αυτό. Εγώ έχω κάνει την εισήγησή μου, από κει και πέρα είναι θέμα διοικητικό για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα».

Πως είναι η συνεργασία σας με τη διοίκηση; Αυτά που είχατε στο μυαλό σας ως προπονητής είναι κοντά σ’ αυτά που βρήκατε;

«Θέλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και από το πρόεδρο και από το κ. Μαχλά και απ’ τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ σπουδαία επικοινωνία και μια πολύ σπουδαία συνεργασία. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι η βάση γιατί όλοι μας προσπαθούμε για το καλύτερο και να κάνουμε όσο πιο σπουδαία πράγματα για το καλύτερο της ομάδας. Γενικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος».

Πιστεύετε ότι το 4-4-2, που ήταν κάτι καινούριο στον ΟΦΗ, έκανε πιο ανταγωνιστική την ομάδα;

«Τα συστήματα σε έναν αγώνα παίζουν το ρόλο τους, αλλά δε πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα ή αυτό που κρίνει ένα παιχνίδι. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει καλή χημεία και ισορροπία στην ομάδα ούτως ώστε, με τη διάταξη να βοηθιέται η ομάδα να αναδεικνύει όσο γίνεται περισσότερο τις ικανότητες των παιχτών που έχει. Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα, που είναι η καλύτερη ομάδα στο κόσμο παίζει 4-3-3. Θα μπορούσα να πω ότι αυτό το σύστημα είναι το καλύτερο. Δεν είναι , για μένα, πάντα το σύστημα αυτό που παίζει το κυρίαρχο ρόλο. Το πιο σπουδαίο είναι να υπάρχει χημεία, ο καθένας να ξέρει το ρόλο του και να μπορεί να ανταποκριθεί με το καλύτερο τρόπο, για να μπορέσει να γίνει αξιοποίηση των ικανοτήτων όλων των ποδοσφαιριστών μέσα από το ρόλο που παίρνουν στην ομάδα. Εξάλλου το σύστημα στο παιχνίδι μέσα μεταβάλλεται και οι σχηματισμοί αλλάζουν».

Για τον κόσμο του ΟΦΗ;

«Η μεγαλύτερη δύναμη του ΟΦΗ είναι ο κόσμος του. Το έχει δείξει κατ’ επανάληψη και όταν ήταν η ομάδα στη β’ εθνική και στη περιπέτεια που περάσαμε το 2000, όταν ήμουν στη 2η ομάδα, με τα μπαράζ στη Ρόδο. Γενικά σε κάθε δύσκολη στιγμή ο κόσμος είναι δίπλα στην ομάδα. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο μέγεθος ο ΟΦΗ εξαιτίας αυτό που εκπροσωπεί και αυτό εμείς το θέλουμε κοντά μας γιατί αισθανόμαστε πως είναι ο 12ος παίχτης μας, είτε παίζουμε μέσα είτε παίζουμε έξω, και τον θέλουμε πάντα κοντά μας να μας βοηθήσει και ειδικά στις δύσκολες στιγμές, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα».

Συμβάλλει στην απόδοση της ομάδας, η ομόνοια της διοίκησης και η στήριξη των φιλάθλων;

«Όταν λέμε ομάδα εννοούμε ένα σύνολο ανθρώπων που δουλεύουν όλοι για τον ίδιο σκοπό, συνεργάζονται δηλαδή προκειμένου να επιτευχθεί ο εκάστοτε στόχος. Μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία δε θα πρέπει να υπάρχουν ανταγωνιστές, παρά μόνο συναγωνιστές. Θεωρώ όλοι μας προσπαθούμε, και εμείς που είμαστε προπονητές και οι ποδοσφαιριστές και η διοίκηση. Ότι έχουμε υποχρέωση ο καθένας απ’ τη μεριά του να υπηρετήσει όσο γίνεται περισσότερο και να κάνει το καλύτερο προς τη κατεύθυνση να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή να πάει η ομάδα όσο καλύτερα γίνεται. Άρα η θετική ενέργεια , για μένα, γενικά στη ζωή αλλά και ειδικά όταν γίνονται ομαδικές προσπάθειες είναι η βάση και το πιο σπουδαίο πράγμα που θα πρέπει να υπάρχει σε μια ομαδική προσπάθεια για να υπάρχει και το καλό αποτέλεσμα».

Ποιες είναι οι αρχές που σας διέπουν ως προπονητή;

«Πιστεύω ότι το πιο σπουδαίο πράγμα για να γίνει μια καλή ομάδα είναι να γίνει οικογένεια. Για να γίνεις μια καλή οικογένεια θα πρέπει να υπάρχουν πολλά πράγματα που να υποστηρίζουν αυτή τη προσπάθεια. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει σεβασμός, εκτίμηση και πειθαρχεία σ’ αυτά που πιστεύουμε ότι είναι σπουδαία για να μας κάνουν οικογένεια και να μας κάνουν σπουδαίους σαν ομάδα. Και σε επίπεδο δεσίματος αλλά και σε επίπεδο τακτικών σχεδιασμών και στρατηγικών πραγμάτων που θέλουμε να κάνουμε σαν ομάδα».

Έχοντας πλούσιο βιογραφικό στους αγωνιστικούς χώρους και αφού έχετε συνεργαστεί με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, υπάρχει για σας κάποιο μυστικό που βοηθάει ή τονώνει την εκάστοτε ομάδα πριν από κάθε αγώνα;

«Ο αγώνας είναι ένα αποτέλεσμα που ξεκινάει από την αρχή της εβδομάδας ή από την αρχή της χρονιάς και είναι το φυσικό επακόλουθο της προσπάθειας που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Για μένα δεν υπάρχει κάποιο μυστικό πριν το παιχνίδι παρά μόνο δουλειά, πίστη και εφαρμογή αυτών που είπα παραπάνω και μέσα απ’ αυτά προσδοκούμε πάντα να είμαστε σε καλή κατάσταση, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σαν ομάδα και να θέλουμε το καλύτερο, όποιον αντίπαλο και αν έχουμε μπροστά μας».

Λόγω της κρίσης, οι ομάδες έχουν στραφεί στα τμήματα υποδομής αναζητώντας παίχτες από τα σπλάχνα τους. Ποια πιστεύετε είναι τα θετικά και τα αρνητικά;

«Δε πιστεύω ότι υπάρχει κάτι το οποίο να είναι αρνητικό. Όταν κάποια στιγμή ασχολείσαι με τα τμήματα υποδομής και μπεις στη διαδικασία για να παράγεις παίχτες νομίζω ότι μόνο θετικά υπάρχουν. Αναδεικνύεις το στοιχείο του τόπου σου, που είναι για μένα σημαντικό γιατί η κάθε ομάδα έχει τη δικιά της φυσιογνωμία και ειδικά εμείς εδώ στη Κρήτη σαν ομάδα. Και επίσης δίνεις δικαίωμα σε παιδιά που είναι απ’ το τόπο σου να αναδειχθούν και ταυτόχρονα να αποφεύγονται σπατάλες που είχαμε πολλές τα τελευταία χρόνια, που είχαμε καταστάσεις δυσάρεστες για όλες τις ομάδες και για την ομάδα τη δικιά μας. Θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη αυτό και θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε απ’ τους μεγάλους συλλόγους που υπάρχουν στην Ευρώπη, που επενδύουν πάρα πολύ σ’ αυτό το κομμάτι και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Μπαρτσελόνα».


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: