Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί

Σε ένα χωρίς λόγο παραλογισμό, που πρέπει να σταματήσει άμεσα, έχουν μπει όλοι τις τελευταίες μέρες στον ΠΑΟΚ και τη λύση μπορεί να τη δωσει μόνο Σαββίδης. Γράφει ο Κώστας Πετρωτός.
 
Ειλικρινά, μετά από κάμποσα χρόνια στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ (και αναγνωρίζοντας πώς υπάρχουν πολλοί εμπειρότεροι συνάδελφοι), δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατό ο ιστορικός σύλλογος να μπαίνει σε καταστάσεις και λογικές που δεν αρμόζουν ούτε στο μέγεθός του, ούτε στη δυναμική του, ούτε σ' αυτό που ο Ιβάν Σαββίδης ευαγγελίζεται να πετύχει με την επένδυσή του.
Όλος ο σχεδιασμός, όλο το πλάνο για το πώς θα κινηθεί ο ΠΑΟΚ από τώρα μέχρι και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου έχει στηριχθεί στο αποτέλεσμα ενός αγώνα Κυπέλλου. Αν χαθεί η πρόκριση, λέει το ρεπορτάζ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γιώργου Δώνη και των συνεργατών του, αλλά και γενικότερων αλλαγών στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Προσωπικά, αυτή η λογική μοιάζει στο δικό μου σκεπτικό αδιανόητη.
Άντε, λοιπόν, και ξεπέρασε ο ΠΑΟΚ το εμπόδιο της Καλλιθέας και μένει ο Δώνης. Μετά τι γίνεται; Μόλις θα έρθει το επόμενο στραβοπάτημα, θα φουντώσει ξανά η προπονητολογία; Πώς στ' αλήθεια μπορεί να πορευτεί μία ομάδα που έχει υψηλούς στόχους όπως ο ΠΑΟΚ μ' αυτό τον τρόπο μέχρι το τέλος της περιόδου; Ποια πειθαρχία θα υπάρχει στα αποδυτήρια, όταν οι παίκτες θα γνωρίζουν ότι ο προπονητής τους μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή;
Είναι δυνατό να ζητάει κανείς από το Δώνη και τους συνεργάτες του να παράγουν έργο κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Και οι γενικότερες αλλαγές ποιες είναι; Δηλαδή, ο Σαββίδης (προσέξτε, ο Σαββίδης και όχι ο Τσιστιακόφ) περιμένει από ένα ματς να κρίνει αν κάνουν ή δεν κάνουν ορισμένοι; Ασόβαρα πράγματα που δεν ταιριάζουν σε μία ομάδα που θέλει να λέγεται μεγάλη και αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη που σε ένα-δύο χρόνια θα διεκδικήσει τα σκήπτρα της κορυφής.
Τον θέλεις τον στηρίζεις, δεν τον θέλεις τον διώχνεις
Θα με ρωτήσει κάποιος εύλογα: Και τι πρέπει να γίνει; Δεν διεκδικώ την μία και μόνη αλήθεια, υποκειμενικές απόψεις εκφράζει ο καθένας μας, αλλά για μένα τα πράγματα είναι απλά: Αν ο Σαββίδης (επαναλαμβάνω, ο Σαββίδης και όχι ο Τσιστιακόφ) έχει κατασταλάξει ότι ο Δώνης δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ, καλό είναι να τον αντικαταστήσει... χθες. Αν, όμως, ακόμη τον πιστεύει και θέλει να δει το έργο του και στη συνέχεια, καλό είνα να βγει και να ξεκαθαρίσει ότι ο Έλληνας τεχνικός θα είναι ο προπονητής του ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι ό,τι κι αν γίνει και να του δώσει τα βασικά εργαλεία που εδώ και δύο μήνες ζητά: Δύο ή, τουλάχιστον, ένα ακραίο μεσοεπιθετικό, ξεκάθαρα καλύτερο από τους υπάρχοντες στο ρόστερ (ή αυτούς που αναγκαστικά... παριστάνουν τους ακραίους), χωρίς δοκιμές και μικροσκόπια.
Δεν είναι καλό να τα παίρνει όλα πάνω του ο Ιβάν
Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί επιμένω τόσο πολύ στον Σαββίδη και όχι στον Τσιστιακόφ. Δεν είναι ο στρατηγικός σύμβουλός του; Δεν αποφασίζει αυτός; Αποδεικνύυεται πώς όχι, όταν πρόκειται για σημαντικά πράγματα. Το σύστημα είναι προσωποκεντρικό, στηριγμένο γύρω από τον ίδιο τον Σαββίδη που νομίζω ότι με αυτή την τακτική του αδικεί την ίδια του την επένδυση.
Οφείλει, αν θέλει να δει τα χρήματά του να πιάνουν τόπο, να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους άμεσους συνεργάτες του. Απόδειξη για όσα αναφέρω αποτελεί το κεφάλαιο των μεταγραφών το οποίο δεν χρειάζεται να ανοίξουμε παραπάνω τώρα. Σε λίγες μέρες η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται και τότε θα μπορούμε να αναλύσουμε πολλά περισσότερα.
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: