Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Το μέλλον είναι… μπλε!!




Ο Ρομέλου Λουκάκου αναδείχθηκε κορυφαίος της Γουέστ Μπρομ για τον Φεβρουάριο και ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης παρουσιάζει το… scouting report των δανεικών Βέλγων της Τσέλσι.
Βελγική… αποικία ακόμα δεν τη λες, καθώς 4 από τους συνολικά 7 είναι δανεικοί, ενώ οι 2 παίζουν στις μικρότερες ομάδες. Στο μέλλον, όμως, φαίνεται ότι θα γίνει. Εντέν Αζάρ (ο μόνος στην πρώτη ομάδα), Λαμίσα και Τίκα Μουσόντα (ο πρώτος 20 ετών, ο δεύτερος 18, αμφότεροι αποκτήθηκαν από την Άντερλεχτ το περασμένο καλοκαίρι), Τιμπό Κουρτουά (δανεικός στην Ατλέτικο), Ρομέλου Λουκάκου (δανεικός στην Γουέστ Μπρομ), Κέβιν Ντε Μπρούιν (δανεικός στην Βέρντερ) και Τοργκάν Αζάρ (δανεικός στην Ζούλτε Βαρέγκεμ) αποτελούν το βελγικό… χρυσάφι της Τσέλσι.
Από το ξεκίνημα της σεζόν η περιέργεια για το πώς θα τα πάνε οι δανεικοί, μου ήταν τεράστια. Τον Κουρτουά τον ξέραμε, όμως οι άλλοι 3 βάλθηκαν με τις φετινές τους εμφανίσεις να αποδείξουν ότι μελλοντικά έχουν θέση στο ρόστερ των μπλε. Αφού, λοιπόν, είδα και τον… μικρότερο Αζάρ αρκετές φορές εν δράση, «ντύνομαι» scout και παρουσιάζω το report με το αγωνιστικό προφίλ και τα επιτεύγματά τους για όσους δεν είχατε τη δυνατότητα να τους παρακολουθήσετε με… μπόνους την εκτίμηση για το άμεσο μέλλον τους.
Ρομέλου Λουκάκου (Γουέστ Μπρομ)
Κόστισε στην Τσέλσι 14,5 εκατ. ευρώ (με τα μπόνους μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 22) και σε ηλικία 18 ετών άφησε την Άντερλεχτ για την Αγγλία. Η πρώτη του σεζόν απογοητευτική με την συνδρομή του να περιορίζεται στις… προπονήσεις. Ξεκίνησε μόλις μία φορά στην Πρέμιερ Λιγκ, στην οποία συνολικά αγωνίστηκε 164’, γκολ φυσικά δεν πέτυχε ούτε στο πρωτάθλημα ούτε στο Κύπελλο ούτε στο Λιγκ Καπ, όπου αγωνίστηκε για 215’, ενώ στην Ευρώπη δεν έπαιξε καθόλου. Η γκρίνια άρχισε να μεγαλώνει, με τον Λουκάκου να μοιάζει ακόμη ένα από τα πολλά υπερεκτιμημένα ταλέντα, που στο σημερινό ποδόσφαιρο χάνονται το ένα μετά το άλλο…

Σε αυτό το διάστημα είδε πολλά που δεν είχε… συνηθίσει.  Τις παλιοσειρές στην ουσία να ωθούν τον Βίλας Μπόας στην έξοδο, την ομιλία του Αμπράμοβιτς μετά την απόλυση του Πορτογάλου, την πίεση από τον τύπο και τους οπαδούς. Αποδείχθηκαν πολλά για έναν 18χρονο, που είχε μεγαλώσει με άλλα… ήθη και έθιμα.

«Η Τσέλσι με ήθελε πολύ το προηγούμενο καλοκαίρι και πλήρωσε πολλά για μένα, όμως μετά από λίγο σκέφτηκα αν πετάνε απλά τα χρήματά τους έτσι… Θα μιλήσω με τον προπονητή για να δω αν με υπολογίζει ή όχι. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε θέλω να φύγω δανεικός. Θέλω να παίζω», είχε πει το περασμένο καλοκαίρι και μετά τη συζήτηση με τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο και τελικά η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα.

Στις αρχές του Αυγούστου η Γουέστ Μπρομ ανακοίνωσε τον δανεισμό του. Αυτό ήταν… Ο 19χρονος έκανε το ντεμπούτο του στο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ, μπήκε στο παιχνίδι στο 68’ και 9’ αργότερα πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ! Από τότε ο Λουκάκου παρουσιάζεται καλύτερος από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ότι έπαιζε με ωριμότητα… 30άρη όλοι το ήξεραν, όμως σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε πιο αξιόπιστη λύση από τον Σέιν Λονγκ, «ανάγκασε» τον Οντεμβιγκί να παίζει μόνιμα στα πλάγια (που είναι και ο λόγος που «φαγώθηκε» να φύγει), ενώ ο Μάρκους Ρόζενμπεργκ είναι σαν να μην… υπάρχει.

Στη νίκη 2-0 επί της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» έφτασε τα 10 γκολ στη σεζόν και έγινε μόλις ο 3ος παίκτης της Γουέστ Μπρομ που φτάνει διψήφιο αριθμό γκολ στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ μετά τους Έρνσο (2004-05) και Οντεμβιγκί (2010-11 και 2011-12), με το ρεκόρ να ανήκει στον Νιγηριανό από τη σεζόν 2010-11 με 15. «Θα δούμε τι θα γίνει. Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, όμως το σημαντικότερο είναι η ομάδα να κερδίζει», ήταν το σχόλιο του Λουκάκου.

Ο Βέλγος ψηφίστηκε από τους οπαδούς καλύτερος παίκτης για τον Φεβρουάριο και μία σύγκριση με τον νεοαποκτηθή Ντεμπά Μπα, τον Φερνάντο Τόρες και τον Ντιντιέ Ντρογκμπά (με βάση την περσινή του σεζόν) αποδεικνύει τη βελτίωση του Βέλγου και το ότι αν συνεχίσει έτσι έχει και με το παραπάνω θέση στην Τσέλσι.

Παίκτης Λουκάκου Ντεμπά Μπα** Τόρες Ντρογκμπά
Γκολ 10 14 7 5
Αγώνες* 11 (13) 22 (3) 23 (3) 16 (8)
Συνολικά σουτ 60 112 57 65
Σουτ ανά παιχνίδι 2,5 4,5 2,2 2,71
Σουτ εντός εστίας 24 45 29 21
Σουτ ανά γκολ 4,5 8 8,15 13
Ποσοστό σουτ που έγιναν γκολ 16,7% 12,5% 13,2% 7,7%
Λεπτά ανά σουτ 20 16,8 5,1 22,8
Ποσοστό ευστοχίας (σουτ) 51,1% 39,7% 50,8% 32,3%

*Σε παρένθεση οι αγώνες που έπαιξαν ως αλλαγή.
**Με Νιούκαστλ και Τσέλσι.
Εκτίμηση: Όταν οι φήμες ήθελαν την Τσέλσι να σκέφτεται την επιστροφή του τον περασμένο Ιανουάριο (είχε δικαίωμα να διακόψει τον δανεισμό του μέχρι περίπου τα μέσα του μήνα) ο Λουκάκου δήλωνε ότι θέλει να μείνει στην Γουέστ Μπρομ, όπου ο χρόνος συμμετοχής είναι μεγαλύτερος. Τελικά, οι μπλε απέκτησαν τον Ντεμπά Μπα και ο νεαρός Βέλγος έχει ανοιχτά δηλώσει ότι θέλει να μείνει και την επόμενη σεζόν στην ομάδα του Κλαρκ. Από τη στιγμή που η Τσέλσι βρίσκεται σε αναζήτηση έτοιμου επιθετικού και μάλιστα μεγάλου ονόματος, ο Λουκάκου δύσκολα θα βρει θέση στο ρόστερ. Φυσικά, πολλά εξαρτώνται και από τον επόμενο προπονητή και το σύστημα που θα θέλει να παίζει, όμως ακόμη μία σεζόν με τη μορφή δανεισμού στην Γουέστ Μπρομ μοιάζει το ιδανικό σενάριο για τον Βέλγο.
Κέβιν Ντε Μπρούιν (Βέρντερ Βρέμης)
Η Τσέλσι τον απέκτησε την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου του 2012 για 8 εκατ. ευρώ από την Γκενκ, στην οποία συνέχιζε να παίζει μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν. Ήδη γνωστός και πρωταθλητής στο Βέλγιο το 2011, οι μπλε τον απέκτησαν ως εξτρέμ και το περασμένο καλοκαίρι δεν βρήκε θέση στο ρόστερ.

Αποφασίστηκε να παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού και μετά την μεταγραφή του Μάρκο Μαρίν από την Βέρντερ στην Τσέλσι, ο Κλάους Άλοφς αποφάσισε να κινηθεί για την απόκτησή του. Ο Ντε Μπρούιν παραχωρήθηκε στους Γερμανούς με τη μορφή δανεισμού για την τρέχουσα σεζόν χωρίς οψιόν αγοράς, προσαρμόστηκε με το… καλημέρα στην Μπουντεσλίγκα και μαζί με τους Πέτρσεν και Παπασταθόπουλο είναι οι καλύτεροι και πιο σταθεροί της Βέρντερ σε μία κατά τα άλλα μέτρια σεζόν. Η έκπληξη είναι ότι ο Σάαφ του βρήκε έναν νέο ρόλο, στον οποίο ο 21χρονος Βέλγος έχει αποδώσει εξαιρετικά.

Πλέον σπάνια παίζει στα άκρα (έχει και τα δύο πόδια), αλλά στον άξονα σε ρόλο «6αριού». Μπορεί να μην μαρκάρει δυνατά, όμως έχει εξαιρετική αίσθηση του χώρου, οι κάθετες μπαλιές του είναι… ξυράφι, οι μακρινές του γίνονται με… μοιρογνωμόνιο και ήδη έχει 5 γκολ και 7 ασίστ σε 22 παιχνίδια στην Μπουντεσλίγκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 2,3 πάσες-κλειδιά που κάνει ανά παιχνίδι η Τσέλσι της βλέπει μόνο από τον Μάτα, που έχει 2,6 κατά μέσο όρο, ενώ τον ακολουθεί ο Αζάρ με 1,8.

Οι μπλε αναμφίβολα έχουν κενά στον άξονα, ενώ φυσικά μπορούν να δοκιμάσουν τον νεαρό Βέλγο και στη θέση που έγινε γνωστός στα άκρα. Είναι βέβαιο ότι η προσφορά του θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Μαρίν για παράδειγμα, καθώς και πιο γρήγορος είναι και πιο δυνατός.  Όταν ρωτήθηκε για το αν από την επόμενη σεζόν θα είναι κάτοικος Λονδίνου πριν λίγες ημέρες απάντησε: «Θα σας κάνω μία εξομολόγηση: δε νομίζω. Πρόσφατα, ένας scout της Τσέλσι ήρθε να με δει στο παιχνίδι με το Αμβούργο και μετά το τέλος του αγώνα συζητήσαμε για λίγο. Αυτό που μου είπε είναι ότι η εξέλιξή μου συνεχίζεται», σχολίασε.

Εκτίμηση: Είναι πολύ πιθανό ο Ντε Μπρούιν να παραχωρηθεί για ακόμη μία σεζόν δανεικός, καθώς ούτως ή άλλως έχει συμβόλαιο μέχρι το 2017. Η Τσέλσι, όμως, αφού λύσει το θέμα του προπονητή, θα πρέπει να τον δοκιμάσει στην προετοιμασία είτε στα άκρα είτε στον άξονα στη θέση που παίζει όταν παίζει ο Μπέρτραντ. Δεδομένα είναι ποιοτικότερος του Άγγλου και θα δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι των μπλε, ενώ στα άκρα θα μπορούσε μαζί με τους Μάτα, Αζάρ, Οσκάρ και Μόζες να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάθος και λύσεις.
Τιμπό Κουρτουά (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Για τον Βέλγο γκολκίπερ θα γράψω τα λιγότερα, καθώς πλέον είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θα ξέρετε τις δυνατότητές του. Αποκτήθηκε επίσης από την Γκενκ το 2011 για περίπου 9 εκατ. ευρώ και τις δύο τελευταίες σεζόν αγωνίζεται στην Ατλέτικο, με την οποία κατέκτησε το Europa League, το Super Cup Ευρώπης (απέναντι στην Τσέλσι) και οι εμφανίσεις του στην Πριμέρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Όταν οι μπλε τον απέκτησαν ο ίδιος αποκάλυψε ότι εκείνο που τον κέρδισε είναι ότι του είπαν ότι θα είναι μακροπρόθεσμα ο αντικαταστάτης του Τσεχ, όμως αυτή η μέρα δεν έχει έρθει ακόμη. Κάποια σενάρια θέλουν τους Άγγλους να τον χρησιμοποιούν ως… δέλεαρ για την απόκτηση του Φαλκάο, όμως η αλήθεια είναι ότι ο Κουρτουά ίσως είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο στην ηλικία του αυτή τη στιγμή.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα επιστρέψει στην Τσέλσι το καλοκαίρι, καθώς θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται, αν οι Λονδρέζοι αποφασίσουν να τον δώσουν και πάλι δανεικό (που είναι και το πιο λογικό) η Ατλέτικο θα είναι και πάλι το φαβορί, με τον 20χρονο Βέλγο να στάζει μέλι για τη συνεργασία του με τον Σιμεόνε, έστω και αν η ομάδα στην οποία ανήκει θα ήθελε να πάρει παραστάσεις και από την Πρέμιερ Λιγκ.

Τοργκάν Αζάρ (Ζούλτε Βαρέγκεμ)
Έχοντας παίξει ελάχιστα παιχνίδια με την Λανς (μόλις 14 στην Λιγκ 2), όταν τον αγόρασε η Τσέλσι το περασμένο καλοκαίρι, πολλοί αναρωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα της μεταγραφής, ανάμεσά τους και εγώ. Οι μπλε είχαν ήδη αγοράσει τον μεγαλύτερο και… καλό Αζάρ και έκαναν ακόμη μία επένδυση στο πρόσωπο του 19χρονου μέσου. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής, παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στην Ζούλτε Βαρέγκεμ, ώστε να κάνει τα πρώτα του παιχνίδια σε – σχετικά – κορυφαίο επίπεδο.

Άλλωστε, την προηγούμενη σεζόν η Ζούλτε είχε τερματίσει στην 13η θέση της κανονικής περιόδου στο Βέλγιο. Κι όμως… Με τον ίδιο να παίρνει φανέλα βασικού από την 7η αγωνιστική και μετά η ομάδα του Φράνκι Ντουρί κάνει πράγματα και θαύματα. Με τον μικρό Αζάρ να έχει 3 γκολ και 5 ασίστ σε 20 παιχνίδια βρίσκεται στη 2η θέση στο -8 από την Άντερλεχτ λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος (αμφότερες έχουν άλλους 4 αγώνες να δώσουν).

Σε καμία περίπτωση τόσο γρήγορος και εκρηκτικός όσο ο αδερφός του, όμως του μοιάζει αρκετά με την μπάλα στα πόδια. Στην πρώτη του σεζόν πρωταθλητισμού θυμίζει περισσότερο στον Κέβιν Ντε Μπρούιν, καθώς βοηθάει πολύ περισσότερο αμυντικά. Μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα, όμως δείχνει… φτιαγμένος για τον άξονα. Σίγουρες κοντινές πάσες, καλές κάθετες και μακρινές ακριβείας. Όλο το παιχνίδι της Ζούλτε περνάει είτε από τα δικά του πόδια είτε από του Μπεριέ και με τόσα λίγα παιχνίδια στα πόδια του δείχνει ότι οι δυνατότητες είναι τεράστιες. «Είναι καλύτερος από μένα» έλεγε ο Εντέν, όταν η Τσέλσι αποκτούσε τον αδερφό του, όμως φυσικά κανένας δεν τον πίστεψε. Όπως κάναμε παλιότερα και με τον Κόλο Τουρέ, που επέμενε ότι ο αδερφός του, ο Γιάγια ντε, είναι καλύτερος από εκείνον, όμως τότε ο δεύτερος έπαιζε στα… χαμένα στην Ουκρανία. Σήμερα ξέρουμε ότι το εννοούσε…

Εκτίμηση: Φυσικά, πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο Τοργκάν να επιστρέψει σύντομα στην Τσέλσι. Σε ηλικία 19 ετών έχει πολλά ακόμη να κάνει για να αποδείξει ότι αξίζει μία θέση στο ρόστερ των μπλε, όμως σίγουρα είναι ικανοποιημένοι και με το παραπάνω από την παρουσία του στο Βέλγιο. «Δεν είμαι έτοιμος να επιστρέψω στην Τσέλσι. Διάλεξα την Ζούλτε, προκειμένου να παίζω και να βελτιώνομαι. Προπονούμαι καλά και είμαι ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις μου», σχολίασε ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για το… αυτονόητο. Δανεικός και του χρόνου σε καλύτερη ομάδα και αν τα καταφέρει και εκεί εξίσου καλά η πόρτα για επιστροφή θα είναι ορθάνοιχτη…  Το 1 εκατ. ευρώ, πάντως, που ξόδεψαν οι μπλε φαίνεται ότι θα πιάσει τόπο.

Αν στους παραπάνω Βέλγους (αναφέρω μόνο όσους δείχνουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέχρι 25 ετών) προσθέσουμε τους Οσκάρ (21 ετών), Εντέν Αζάρ (22 ετών), Μόζες (22 ετών), Μάτα (24 ετών), Μίκελ (25 ετών), Αθπιλικουέτα (23 ετών), Νταβίντ Λουίζ (25 ετών), Ραμίρες (25 ετών), Γουάλας (18 ετών, έχει κλείσει από την Φλουμινένσε για το καλοκαίρι), Πιαζόν (δανεικός στη Μάλαγα, 18 ετών), Αμίν Αφάνε (δανεικός στην Ρόντα, 18 ετών) και Τζος ΜακΊκραν (δανεικός στην Μίντλσμπρο, 19 ετών) ένα είναι σίγουρο. Ότι το μέλλον είναι… μπλε!
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: