Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Οι μεγάλοι για τον μεγαλύτερο!

Η αναγνώριση όχι (μόνο) του κόσμου, αλλά των συμπαικτών, προπονητών και αντιπάλων είναι που κάνει έναν αθλητή πραγματικά μεγάλο. Και στην περίπτωση του Μάικλ Τζόρνταν αυτή παίρνει τη μορφή υπόκλισης

Οι μεγάλοι για τον μεγαλύτερο

(Αντι)Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Αντί, λοιπόν, να σκαρφιστούμε διθυράμβους, να γράφουμε ραψωδίες και να σχεδιάζουμε αγιογραφίες για τον πενηντάρη πλέον Μάικλ Τζόρνταν, ας αφήσουμε τα λόγια άλλων να μιλήσουν γι’ αυτόν. Αυτών που τον έζησαν, τον αντιμετώπισαν, τον ζήλεψαν…

Μάτζικ Τζόνσον: «Όταν ο Μάικλ είναι στον αέρα σκέφτεται ‘Λοιπόν, ίσως να κάτσω εδώ λίγη ώρα’. Μετά ξαφνικά λέει ‘Μπα, ίσως κάνω μία στροφή 360 μοιρών’ ή ‘Όχι, άλλαξα γνώμη, θα πάω από την άλλη πλευρά’. Υπάρχει ο Μάικλ Τζόρνταν και μετά όλοι εμείς».

Λάρι Μπερντ: «Πιστεύω πως είναι ο Θεός μεταμφιεσμένος σε Μάικλ Τζόρνταν».

Σακίλ Ο’ Νιλ: «Είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Είναι το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο που παρουσιάστηκε ποτέ στο μπάσκετ και ταυτόχρονα μάλλον και ο καλύτερος αμυντικός που έχουμε δει ποτέ».

Λεμπρόν Τζέιμς: «Οι ήρωες των παιδικών μου χρόνων ήταν ο Μπάτμαν, τα Transformers και ο Μάικλ Τζόρνταν».

Φιλ Τζάκσον: «Πρέπει να βγάλουμε τον Τζόρνταν από την εξίσωση. Σταματήστε να συγκρίνετε τους πάντες μαζί του. Δεν είναι δίκαιο».

Έλτζιν Μπέιλορ: «Δεν πιστεύω πως θα εμφανιστεί ποτέ ξανά κάποιος με τόσο μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι όσο ο Τζόρνταν. Αν ψάξεις τη σημασία της λέξης μεγαλείο στο λεξικό, πρέπει να γράφει δίπλα το όνομά του».

Μπομπ Κάουζι: «Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που έχει γίνει για το άθλημα αφότου ο Νέισμιθ κρέμασε το πρώτο καλάθι».

Μπιλ Ράσελ: «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να παίζει καλύτερα το άθλημα του μπάσκετ από τον Τζόρνταν».

Αϊζέια Τόμας: «Όλοι οι παίκτες έχουν ατού και αδυναμίες. Εκείνος έχει το πλήρες πακέτο. Θα μείνει στη μνήμη όλων ως ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ».

Μπιλ Γουόλτον: «Δεν έχει αντίπαλο. Ανταγωνίζεται μόνο τον εαυτό του. Σε αυτό το επίπεδο έχει φτάσει».

Ντιρκ Νοβίτσκι: «Για μένα ο Τζόρνταν είναι ο Θεός του μπάσκετ. Πάντα θα είναι».

Νταγκ Κόλινς: «Το σύστημά μας στους Μπουλς ήταν ‘δώστε την μπάλα στον Τζόρνταν και οι υπόλοιποι κάντε στην άκρη’».

Λένι Γουίλκενς: «Έγινε ο καλύτερος. Δεν ήταν έτσι όταν ξεκίνησε, αλλά έγινε στην πορεία. Έχω δει πολλούς σπουδαίους παίκτες, αλλά κανένας δεν κυριάρχησε στο παιχνίδι όπως ο Μάικλ».

Και για το τέλος, η φιλοσοφία του Μάικλ Τζόρνταν. Ίσως το στοιχείο που πέρα από το θεόσταλτο ταλέντο και τα αθλητικά προσόντα του έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο για να φτάσει στην κορυφή…

«Έχω αστοχήσει σε πάνω από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Έχω χάσει σε σχεδόν 300 ματς. Σε 26 περιπτώσεις μου εμπιστεύτηκαν την τελευταία επίθεση και αστόχησα. Έχω αποτύχει πολλές φορές στη ζωή μου. Και γι’ αυτό πέτυχα. Αποδέχομαι την αποτυχία, όχι όμως και τη μη προσπάθεια. Αν βρεις έναν τοίχο μπροστά σου, δεν πρέπει να γυρίσεις πίσω. Πρέπει να βρεις τρόπο να τον ξεπεράσεις, να τον τρυπήσεις ή να τον πηδήξεις».


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: