Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μπενζεμά: Ο αδικημένος της Ρεάλ!!

Ο Γιώργος Καραμάνος διαφωνεί με όσους θεωρούν τον Γάλλο χασογκόλη και εξηγεί γιατί είναι βελτιωμένος και ο ιδανικός φορ για τον τρόπο που παίζει η Ρεάλ.
Την επομένη του θριάμβου της Ρεάλ επί της Λα Κορούνια, όταν δηλαδή τη διέλυσε με 8-2 στο «Ριαθόρ» και πανηγύρισε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της στην Primera, ένας διάσημος Ισπανός ραδιοφωνικός δημοσιογράφος βγήκε να τα χώσει σε έναν από τους νικητές. «Η Ρεάλ παίζει καλύτερα χωρίς τον Μπενζεμά. Οταν εκείνος βγήκε, η ομάδα έβαλε πέντε γκολ, ενώ όσο εκείνος έπαιζε, μόνο τρία!» Ωστόσο, αυτή η ψυχρή ανάγνωση της γλώσσας τον αριθμών που ερμήνευσε ο Κάρλος Μπουστίγιο στην εκπομπή του, «El Larguero», ακροβατεί στην ίδια αντίληψη που έχουν και πάρα πολλοί οπαδοί της ομάδας: ότι ο Καρίμ Μπενζεμά δεν είναι τόσο καλός επιθετικός, ώστε να βρίσκεται βασικός στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Στην Ισπανία έχουν χυθεί τόνοι δημοσιογραφικού μελανιού, στην προσπάθεια να εξηγηθεί το πως και το γιατί ο Γάλλος φορ απλά δεν κάνει. Οι Μαδριλένοι στις εξέδρες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» τον έχουν κράξει πλειστάκις, ενώ ακόμα και εδώ στο gazzetta.gr, σχεδόν σε κάθε live ή στα σχόλια μετά από τα ματς της Βασίλισσας και ειδικά όσοι τη συμπαθούν, δεν ξεχνούν να επισημαίνουν την αμπαλοσύνη του και το πόσο χασογκόλης είναι.
Η αλήθεια είναι πως στα 27 χρόνια του και ευρισκόμενος στη Μαδρίτη από το 2009, ο Μπενζεμά σαφώς και έχει δώσει το πάτημα για όλα αυτά. Αλλωστε πάντα η απορία για την πάρτη του ήταν η εξής: «Μα καλά τόσο ταλέντο πεταμένο σε κάποιον που τεμπελιάζει;» Ναι, αυτή ήταν η εικόνα του. Οσο παικταράς και ικανός άλλο τόσο βαριεστημένος, να μην πιέζει τον αντίπαλο, να μην μοχθεί για το σύνολο. Τουλάχιστον αρχικά αυτό θυμάμαι. Κάθε αρχή καλοκαιριού λοιπόν ο Τύπος τον «έφευγε» από την ισπανική πρωτεύουσα και κάθε Σεπτέμβριο εκείνος ήταν ξανά η βασική αιχμή στη γραμμή κρούσης.
Σταδιακά ο Ζοσέ Μουρίνιο τον έστρωσε. Μαζί του ο Γάλλος εμφανιζόταν ολοένα και πιο σοβαρός και πειθαρχημένος, κουβαλώντας φυσικά πάντα κάποια από τα αρκετά κουσούρια του χαρακτήρα του. Σε 150 ματς υπό την επίβλεψη, την πίεση και την επήρεια του Πορτογάλου κόουτς έβαλε 79 γκολ και μοίρασε 49 ασίστ. Δηλαδή είχε άμεση συμμετοχή σε γκολ σε 128 περιπτώσεις! Πρόκειται για εξαιρετικό ποσοστό, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι αμφισβητίες του.
Προσωπικά τον θεωρώ τον πιο αδικημένο σε αυτή την ομάδα και γι αυτό βάλθηκα να καταγράψω τις επιδόσεις τους και να διαφωνήσω με όσους τον έχουν... δακτυλοδεικτούμενο. Αφορμή (και όχι αιτία) γι αυτό στάθηκε η είσοδος του στο ματς της Τετάρτης. Κόντρα στη Λουντογκόρετς η Ρεάλ δεν μπορούσε να βγάλει άκρη. Οταν όμως πέρασε στο παιχνίδι στο 57', η ομάδα άλλαξε εντελώς πρόσωπο. Ξέρετε γιατί; Επειδή ο Μπενζεμά είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ. Βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης, τη γέμισε και έγινε το στήριγμα για όσους έρχονταν από πίσω. Το «ξύλο» που εκείνος παίζει, ώστε να ελευθερώνονται οι υπόλοιποι και το ότι αποτελεί τη βάση των Κριστιάνο, Μπέιλ, Χάμες, Κρόος, Μόντριτς, είναι κάτι τόσο πολύτιμο που όμως δεν μεταφράζεται με νούμερα.
Ο Μπενζεμά απλά είναι εκεί. Και δεν το κάνει σαν κούτσουρο. Ξέρει μπάλα όσο ελάχιστοι φορ. Εχει ντρίμπλα, τελειώματα τεχνικά (και ας γελούν μερικοί με αυτό) καλή ταχύτητα (σ.σ.: σίγουρα δεν είναι ο γρήγορος επιθετικός), πλαστικές κινήσεις και πάνω απ' όλα αίσθηση του χώρου, του χρόνου και της θέσεις των συμπαικτών του. Ο,τι δηλαδή χρειάζεται ο Κάρλο Αντσελότι. Προφανώς ο Ιταλός τα εκτιμά όλα αυτά και γι αυτό πριν από λίγες μέρες έσπευσε να σταθεί στο πλάι του, όταν κατηγορήθηκε για χιλιοστή φορά ως χασογκόλης. «Προτιμώ ο επιθετικός μου να δίνει ασίστ και ας μην σκοράρει!» Οπως είπαμε όμως ο Καρλέτο καταλαβαίνει πως σε αυτό το σύνολο τη δουλειά που κάνει ο Μπενζεμά, ο Λουίς Σουάρες για παράδειγμα δεν θα την έκανε το ίδιο καλά, διότι ο δεύτερος θα ήθελε χώρο και τους υπολοίπους να δουλεύουν και γι αυτόν.
Ο Αντσελότι λοιπόν δεν είπε τυχαία ό,τι είπε. Επί των ημερών του ο Γάλλος σκοράρει περίπου το ίδιο όπως και με τον Μουρίνιο (σ.σ.: τώρα έχει 27 γκολ σε 62 αγώνες), αλλά είναι εμφανώς αυξημένη η συνεισφορά του στα... κεράσματα, καθώς σε αυτό το διάστημα έχει ήδη 21 ασίστ. Τούτο σημαίνει ότι συνολικά οι ασίστ του (70 σε 212 ματς) δημιουργούν καλύτερο μέσο όρο ακόμα και από εκείνον του Ρονάλντο (85 ασίστ σε 256 αγώνες). Δηλαδή ο σέντερ φορ μοιράζει πιο πολύ από τον εξτρέμ. Αυτό φυσικά και λέει πολλά για το παιχνίδι του Μπενζεμά, ο οποίος με 24 πάσες για γκολ αποτελεί τον Νο2... προμηθευτής του CR7 στη Ρεάλ μετά τις 27 που του είχε δώσει ο Μεσούτ Οζίλ.
Γενικότερα όμως είναι ουσιαστικός στο παιχνίδι του. Στις τελευταίες 14 εμφανίσεις του με τη Ρεάλ στο Champions League, έχει συμμετοχή σε ισάριθμα τέρματα (8 γκολ, 6 ασίστ), ενώ τα συνολικά 38 γκολ του σε 66 ματς στον θεσμό τον φέρνουν στην 3η θέση της αποτελεσματικότητας στον θεσμό πίσω μόνο από τους Ρουντ Φαν Νίστελροϊ και Μέσι που στο αντίστοιχα διάστημα έβαλαν από 45 και 59 αντίστοιχα!
Αυτά όμως είπαμε, ακόμα και εάν λειτουργούν αυτή τη φορά υπέρ του, είναι νούμερα και στατιστικές. Κάποιοι βέβαια επιλέγουν-επιμένουν να τα διαβάζουν ανάποδα και να τον θεωρούν μέτριο επιθετικό ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Αναμφίβολα κι εγώ έχω εικόνα από κάμποσα χαμένα εύκολα γκολ πάρε βάλε που τα πέταξε στα σκουπίδια. Είναι όμως τέτοια η γενικότερη συνεισφορά του στο χορτάρι που καθιστά τον Μπενζεμά υπερπολύτιμο κρίκο για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της Ρεάλ και να είστε σίγουροι ότι θα τον ήθελαν στην δική τους ομάδα όλοι οι προπονητές του κόσμου...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: