Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Υπάρχουν και τα... άλλα παιχνίδια!!

O Δημήτρης Τσορμπατζόγλου σχολιάζει από μια άλλη σκοπιά την ήττα από την Γκινγκάμπ και εξηγεί το γιατί ο ΠΑΟΚ πρέπει να μάθει και να "σκοτώνει" το ποδόσφαιρο... Είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε Γαλλική ομάδα (ακόμη και η χειρότερη του Σαμπιονά) μπορεί να παίξει καλύτερα από οποιαδήποτε Ελληνική! Πολλοί στην χώρα μας έπρεπε να το… ξαναδούν αυτό για να το εμπεδώσουν! Η Γκινγκάμπ κέρδισε δίκαια και πανάξια τον ΠΑΟΚ με 2-0…

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ένας αγώνας και στο τέλος του να έχεις καταλάβει τι ακριβώς συνέβη. Όταν μάλιστα ακολουθούν τόσο ψύχραιμες και ξεκάθαρες δηλώσεις από τους δύο προπονητές, τότε τα συμπεράσματα που βγάζουν οι… απέξω, βγαίνουν πολύ πιο εύκολα.

Ο ΠΑΟΚ είναι μία πολύ αθλητική ομάδα για τα Ελληνικά δεδομένα. Πολλά τρεξίματα, πολλά χιλιόμετρα, φοβερή πίεση, δύναμη στην προσωπική μονομαχία και από εκεί και πέρα μία καλή χημεία που συνδυάζεται το τελευταίο διάστημα και με φόρμα στην απόδοση κομβικών παικτών. Αυτά είναι στοιχεία που αρκούν για να κερδίσεις ή να συντρίψεις Ελληνικές ομάδες.

Οι Γάλλοι όμως είναι εξ’ ορισμού πιο αθλητικοί. Το μάθαμε και επί Μπόλονι, όταν ήρθε και η προπόνηση του ΠΑΟΚ διαρκούσε δύο και δυόμιση ώρες! Άλλη αθλητική παιδεία… Πολύ πιο μπροστά. Η Γκινγκάμπ «χτύπησε» τον ΠΑΟΚ εκεί που συνήθιζε εκείνος να «κερδίζει» τους αντιπάλους του. Οι Γάλλοι κέρδισαν προσωπικές μονομαχίες και πέρα από το μεγαλύτερο κίνητρο που είχαν να κερδίσουν –επιτέλους- ένα παιχνίδι, ήταν και σαφώς πιο διαβασμένοι για τον αντίπαλο. Ο Γκουβερνέκ ήξερε τα πάντα για τον ΠΑΟΚ: Φυσικά και το πόσο ανεβαίνουν τα πλάγια μπακ του…

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα ακόμη μειονέκτημα, που απόψε προφανώς πρέπει να αποτελέσει και ένα μεγάλο μάθημα για την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να μάθει να «σκοτώνει» το ποδόσφαιρο, όταν η ομάδα δεν είναι καλά. Πρέπει να μάθει και σε μία πιο συντηρητική αντιμετώπιση στα παιχνίδια του. Δεν γίνεται σε κάθε ματς, ανεξάρτητα από έδρα και αντίπαλο να είναι πάντα καλύτερος του αντιπάλου. Δεν γίνεται να επιβάλει πάντα το παιχνίδι του. Δεν γίνεται να παίρνει πάντα τόσα ρίσκα στο παιχνίδι του. Χρειάζεται η εμπειρία έτσι ώστε να καταλαβαίνουν όλοι εντός ομάδας, ότι κάποιες βραδιές που δεν βγαίνει το παιχνίδι, κάποιες φορές που ο αντίπαλος θα εμφανιστεί καλύτερος, εσύ θα πρέπει να πας συντηρητικά. Θα πρέπει να κάνεις τεράστια υπομονή. Θα πρέπει να μάθεις και σε ένα πιο παθητικό παιχνίδι. Θα πρέπει και να καταστρέψεις. Ειδικά στην Ευρώπη. Και στο τέλος, θα πρέπει να μοχθήσεις έτσι ώστε πάνω απ’ όλα, να μην χάσεις.

Τέτοιο ματς ήταν το αποψινό.
Πάντα παίζεις για να κερδίσεις! Σε πολλές περιπτώσεις όμως στην διάρκεια των αγώνων, το καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς! Εκεί επάνω παίζεις για να μην χάσεις!
Σήμερα βέβαια ήταν σε τόσο κακή βραδιά η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που ήθελε πραγματικά μεγάλη τύχη για να μην χάσει ο ΠΑΟΚ. Ανύπαρκτος Σαλπιγγίδης. Πουθενά ο Μακ. Κακός ο Τζανδάρης. Λίγα πράγματα ο Ρατ, το ίδιο ο Αθανασιάδης και ο Τζιόλης, προβληματικός και ο Σκόνδρας. Ο Γλύκος επιμένουμε ότι δεν έπρεπε να παίξει. Για πολλούς λόγους. Από εκεί και πέρα καταπληκτικός ήταν ο Κατσικάς, θετικός ο Βίτορ, ενώ καλό δεύτερο μέρος έκανε ο Κάτσε. Δεν μπορούσαν να αλλάξουν πολλά πράγματα Μάρτενς, Παπαδόπουλος και Γκολάσα. Σήμερα για τον ΠΑΟΚ ούτε οι αλλαγές σε αγώνα μπάσκετ ή χαντμπολ μπορεί να μην έδιναν λύση.

Καλό ήταν και το αποψινό μάθημα! Νωρίς είναι στην χρονιά και καλό είναι να τα βλέπουμε όλα νωρίς.

Όπως για παράδειγμα το ότι ο ΠΑΟΚ για τέταρτη φορά δέχεται πρώτος γκολ και δεν κερδίζει. Έχασε από Ζίμπρου, Απόλλωνα, Γκινγκάμπ, έφερε ισοπαλία με την Καλλονή και όλα αυτά σε ματς που δεν έβαλε πρώτος γκολ. Πρόβλημα και αυτό! Δεν γίνεται πάντα να σκοράρεις πρώτος!

Από εδώ και πέρα υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με το πρόγραμμα του ομίλου. Μετά από αυτή την ήττα είναι δύσκολο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ παίζει δύο φορές με την Φιορεντίνα. Δύσκολο και επικίνδυνο. Αν δεν πάρει μία νίκη και η Γκινγκάμπ κερδίσει 4 ή 6 βαθμούς από τους Λευκορώσους τότε «έσφιξε» ο όμιλος.

Έχει δρόμο όμως ακόμη… Και ο ΠΑΟΚ ακόμη χτίζεται. Και έχει πολλά να μάθει…*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: