Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Τα κρίσιμα, τα καθοριστικά, τα μεγάλα!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Σαλπιγγίδη, τον ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει αδικηθεί στην κρίση των φιλάθλων όσο ελάχιστοι, αν και είναι πάντα ΕΚΕΙ!
Πόσα κρίσιμα γκολ του Σάλπι να θυμηθείς; Πόσα καθοριστικά, πόσα ιστορικά, πόσα μεγάλα; Σχεδόν σου φαίνονται όλα όσα έχει πετύχει στην καριέρα του τέτοια. Γκολ που χάρισαν βαθμούς, γκολ που χάρισαν προκρίσεις, γκολ που χάρισαν τίτλο, γκολ που μας έστειλαν στο Μουντιάλ, όπως αυτό, στο μπαράζ με τους Ουκρανούς, γκολ που μας έστειλαν στο Euro.
 
Κάπως έτσι λοιπόν συνέβη και στην Ολλανδία. Ο “Σάλπι” κλήθηκε στο σημείο μηδέν. Με τον ΠΑΟΚ να έχει βρεθεί ήδη πίσω στο σκορ και να αναζητεί τον “ήρωα”, τον άνθρωπο που θα κάνει ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Εύκολη δουλειά δηλαδή για τον “Σάλπι”, βούτυρο στο ψωμί του... Μπήκε ως αλλαγή και μέσα σε 10 λεπτά “καθάρισε την μπουγάδα”, πέτυχε το γκολ, έστειλε τα φιλιά του στην κερκίδα και αποχώρησε.
 
Ως την επόμενη φορά που πάλι θα κληθεί να κάνει την δουλειά και θα την ξανακάνει. Την επόμενη φορά που η μπάλα θα καίει, ο στόχος και το κίνητρο θα είναι μεγάλο και η πίεση και το άγχος για όλους τους υπόλοιπους θα καθιστά το γκολ, “επικίνδυνη” αποστολή, ο “Σάλπι” θα είναι πάλι εκεί...
 
Μετά όμως οι περισσότεροι θα τον ξεχνούν ή μάλλον θα θυμούνται διάφορα άλλα, εκτός από το πόσο καθοριστικός είναι στην όποια ομάδα παίζει κάθε φορά. Στον ΠΑΟΚ, στον Παναθηναϊκό, στην Εθνική. Θα θυμούνται ότι η τεχνική του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, ότι το ύψος του δεν του επιτρέπει να παίζει φορ, αλλά και η τεχνική του κατάρτιση δεν τον αφήνουν να γίνει ένα καλό εξτρέμ. Και δίκιο να έχουν όλοι αυτοί, σε όλα αυτά, το γεγονός παραμένει ίδιο. Ο “Σάλπι” είναι πάντα εκεί, στα κρίσιμα, στα καθοριστικά, στα μεγάλα ματς.
 
Οσο για την συνολική παρουσία του ΠΑΟΚ, στο ματς με την Αλκμααρ, αυτή είχε στοιχεία που πρέπει να τα κρατήσει και άλλα που πρέπει να τα διορθώσει. Κυρίως όμως είχε ένα ακόμη κακό ματς για τον Στοχ κι' αυτό είναι πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ, πρόβλημα που πρέπει να το λύσει όσο πιο σύντομα γίνεται, διότι κινδυνεύει να γίνει μόνιμη κατάσταση.
 
Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να βοηθήσει τον Σλοβάκο και φυσικά να βοηθηθεί;
 
Πρώτον να του προσφέρει περισσότερα, όσο περισσότερα overlap γίνεται. Ετσι θα του δώσει την επιλογή της εύκολης πάσας αλλά και την δυνατότητα να “ξεφορτωθεί” αντίπαλο. Επίσης χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από τους κεντρικούς χαφ του ΠΑΟΚ οι οποίοι πρέπει να παίξουν πιο κοντά στον Σλοβάκο. Με κοντινές πάσες και την έκρηξη του Στοχ θα βγουν πιο εύκολα τα “1-2” που θα βοηθήσουν τον ακραίο μεσοεπιθετικό να αποφύγει τα μαρκαρίσματα, να βρει χώρους και να πατήσει περιοχή.
 
Το τρικ που ακολουθούσαν μέχρι τώρα στον ΠΑΟΚ, “δώστε του χώρο για να κάνει την κίνηση προς τα μέσα και να σουτάρει” είναι ένα τρικ που κάθε αντίπαλος πλέον το ξέρει και είναι εύκολο να το αντιμετωπίσει. Και γενικά αν δεν υπάρξει ποικιλία στις κινήσεις και τις επιλογές του θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ο Στοχ. Με το να τον πηγαίνει πότε δεξιά και πότε αριστερά ο Στέφενς δεν αλλάζει κάτι. Ηρθε η ώρα αντί ο Στόχ να καθαρίζει για τον ΠΑΟΚ, να καθαρίσει ο ΠΑΟΚ για τον Στοχ. Κι' αυτό απαραίτητο είναι στις ομάδες...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: