Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Σάντος: «Εμείς τη δουλειά μας»

Το απόλυτο στα δύο εναπομείναντα ματς της Εθνικής Ελλάδας στην προκριματική φάση του Μουντιάλ, ελπίζοντας ότι η Βοσνία θα στραβοπατήσει, ζήτησε ο Φερνάντο Σάντος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Σάντος: «Εμείς τη δουλειά μας»
Το σύνθημα για τους δύο εναπομείναντες αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου με στόχο την παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στα γήπεδα της Βραζιλίας έδωσε ο Φερνάντο Σάντος, στο περιθώριο της ανακοίνωσης της «γαλανόλευκης» αποστολής.

«Όσο έχουμε μαθηματικές ελπίδες θα κυνηγήσουμε τις πιθανότητές μας. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να κερδίσουμε τα δύο παιχνίδια με την Σλοβακία και το Λιχτενστάιν», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και πρόσθεσε:

«Το μυαλό μας πρέπει να είναι πρώτα στον αγώνα με την Σλοβακία, ενώ παράλληλα θα ελπίζουμε ότι η Βοσνία θα μας κάνει ένα δώρο και θα περάσουμε ως πρώτοι του ομίλου στο Μουντιάλ».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου

Για την κλήση στην Εθνική του Ανδρέα Σάμαρη, ο οποίος έχει παρουσιάσει δύο «πρόσωπα» στους αγώνες του Ολυμπιακού στο Champions League:

«Πρώτα από όλα είναι μία επιβράβευση για τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει δείξει τεράστια σημάδια εξέλιξης και αγωνίζεται συχνά με τον Ολυμπιακό. Από την άλλη, κλήθηκε γιατί ο Κατσουράνης δεν μπορεί να παίξει στο πρώτο ματς και είναι μία επιπλέον λύση για εμάς. Θέλω να τον δω και στις προπονήσεις, αν και έχουμε δει κάποια θετικά στοιχεία στους μέχρι τώρα αγώνες που έχει αγωνιστεί».

Για την κλήση του Στέφανου Καπίνο:

«Είχε κληθεί κάποιες φορές στο παρελθόν. Τον ξέρουμε αρκετά καλά και έχει ματς στα πόδια του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Επίσης, έχουμε τον Καρνέζη, ο οποίος αν τιμωρηθεί με μία κίτρινη κάρτα, δεν θα παίξει στο τελευταίο ματς. Η σκέψη μας για τον Καπίνο είναι να ενσωματωθεί ακόμη περισσότερο στην αποστολή μας».

Για το γεγονός ότι ο Ορέστης Καρνέζης δεν έχει αγωνιστεί ακόμα με την Γρανάδα και για την παρουσία του Μιχάλη Σηφάκη στον Ατρόμητο:

«Η αλήθεια είναι ότι ο Καρνέζης δεν αγωνίζεται στην ομάδα του και αυτό είναι κάτι που δεν μας ευχαριστεί, όπως και τον ποδοσφαιριστή. Μην ξεχνάμε ότι ο Καρνέζης όλο αυτό τι διάστημα είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα είναι σωστό από μέρους μου να μην το καλέσω. Είναι μέλος της Εθνικής και θα συνεχίσει να είναι. Είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τα κριτήρια μου, δηλαδή δεν αγωνίζεται στον σύλλογό του, ωστόσο το γεγονός ότι ήταν βασικός στην Εθνική το προηγούμενο και “ζυγίζοντας” όλες τις παραμέτρους αποφάσισα να τον καλέσω. Με βάση την εικόνα που θα δείξει στις προπονήσεις θα αποφασίσω για τη χρησιμοποίησή του.

Όσον αφορά τώρα τον Σηφάκη, είναι ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται λιγότερο σε σχέση με την αρχή της σεζόν. Δεν είναι εντελώς εκτός ρυθμού, είναι σταθερό μέλος τη Εθνικής και είναι σταθερή η παρουσία του στην ομάδα».

Για το πόσο σημαντικός είναι για την Εθνική ο Κώστας Μήτρογλου:

«Νομίζω ότι αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την Εθνική, αφού από στιγμή που δεν ήταν στο παρελθόν βασικός στον Ολυμπιακό είχα σχηματίσει καλή εικόνα για την αξία του και τον έχω καλέσει στην αποστολή. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που διαθέτει το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να έχουν οι επιθετικοί: έχει το ένστικτο του γκολ. Είναι ένας παίκτης που έχει τεράστια εξέλιξη. Κάνει πολλά παραπάνω μέσα στο γήπεδο και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται για να γίνει ακόμη καλύτερος ποδοσφαιριστής».

Για την εικόνα που παρουσιάζουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού:

«Δεν αφορά μόνο τον Παναθηναϊκό, αλλά γενικότερα το ελληνικό πρωτάθλημα, τον Παναθηναϊκό τον έχουν δει ο Φύσσας, ο Ρικάρντο και ο Βόκολος. Έχουμε εικόνα για τους παίκτες που αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό και το εξωτερικό. Σίγουρα οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν σημειώσει σημάδια προόδου και όταν κρίνω ότι κάποιος από τους Έλληνες έχει εξελιχθεί, τότε θα τον καλέσω στην Εθνική. Αυτό, όμως, δεν ισχύει μόνο για τους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Αυτή την προσοχή την έχουμε σε μεγάλο βαθμό για να είμαστε δίκαιοι στις κλήσεις που κάνουμε. Αυτό γίνεται με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν οι παίκτες στις ομάδες του και τι εικόνα παρουσιάζουν στις προπονήσεις όταν είναι εδώ μαζί μας.

Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει 100%, αφού κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να κληθούν στην Εθνική. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν τόσοι συνεργάτες στην ΕΠΟ για να μπορούμε να βγάζουμε τις πιο δίκαιες κλήσεις και να μην έχει κανείς παράπονο».

Για τα δύο τελευταία παιχνίδι με την Σλοβακία και το Λιχτενστάιν

«Είναι δύο πάρα πολύ σημαντικά παιχνίδια. Όσο έχουμε μαθηματικές ελπίδες θα κυνηγήσουμε τις πιθανότητές μας. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να κερδίσουμε τα δύο παιχνίδια με την Σλοβακία και το Λιχτενστάιν. Σας το είχα πει και την προηγούμενη φορά ότι πρέπει να κερδίσουμε και τα τέσσερα παιχνίδια. Τα δύο πέρασαν, μας απομένουν δύο ακόμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το Λιχτενστάιν αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες, αν και στο μυαλό μας πρέπει να είναι πρώτα ο αγώνας με την Σλοβακία. Εμείς θα ελπίζουμε ότι η Βοσνία θα μας κάνει ένα δώρο και θα περάσουμε ως πρώτοι του ομίλου στο Μουντιάλ».

Για την απουσία του Κατσουράνη, λόγω τιμωρίας, και πώς σκοπεύει να την καλύψει

«Μικρό προβάδισμα για να πάρει τη θέση του Κατσουράνη στο αρχικό σχήμα έχει ο Τζιόλης».

Για το ποια είναι διαίσθησή του για το παιχνίδι της Βοσνίας στη Λιθουανία

«Πιστεύω ότι δεν θα είναι εύκολα για εκείνη στη Λιθουανία. Σημασία, όμως, για εμάς, έχει να κερδίσουμε εμείς τους δικούς μας αγώνες στην έδρα μας».

Για τις κάρτες:

«Στο μυαλό μου έχω ότι θα παίξουμε δύο παιχνίδια και όχι τέσσερα. Πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε απευθείας πρέπει να πάρουμε αυτά τα δύο ματς που έχουμε. Αν τους έλεγα να προσέξουν, είναι σα να παραδέχομαι ότι θα παίξουν και στα μπαράζ. Αν φτάσουμε στο σημείο να είμαστε οριστικά δεύτεροι, τότε θα το συζητήσουμε».

Για το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του:

«Είναι πολύ φυσιολογικό να κάνετε ερωτήσεις για αυτό το θέμα, όμως εκείνο που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να πάρουμε την πρόκριση στο Μουντιάλ. Είναι σημαντικό για εμένα ότι το 70-80% των παικτών θα είναι στις επόμενες δύο διοργανώσεις. Δηλαδή, στο Euro και στο επόμενο Μουντιάλ. Στόχος μου όταν είχα έρθει ήταν να δημιουργήσει μία Εθνική ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και να δημιουργήσουμε ένα σύνολο με μέλλον, ανεξάρτητα ποιος θα είναι στον πάγκο. Έχουμε παίκτες που έχουν έρθει στην Εθνική και έχουν μέλλον, όπως ο Σταφυλλίδης και ο Πέτσος και κάποιοι άλλοι που τους παρακολουθούμε και είναι κοντά, όπως ο Κίτσιου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: