Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τα μυστικά της «Μπάρτσα»

Τα μυστικά της «Μπάρτσα»
Ποια είναι τα μυστικά (ίσως) του μεγαλύτερου αθλητικού συλλόγου στον κόσμο; Για ποιον λόγο βρήκε πρόσφορο έδαφος και ευδοκίμησε το (ολλανδικής προέλευσης) ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο στην Βαρκελώνη;

Σε ερωτήματα σαν και αυτά απαντάει το βιβλίο του Σάντρο Μοντέο «BARCA, όλα τα μυστικά της ισχυρότερης ομάδας του πλανήτη». Ο Γιάννης Τζούστας έκανε έναν μικρό πρόλογο για την παρουσίαση που θα επακολουθήσει το απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6 και στην εκπομπή «Μπαμ και κάτω».

Ο δημοσιογράφος και μέλος του Συνδέσμου Φίλων Μπαρτσελόνα Αθήνας, Γιάννης Τζούστας, θα μιλήσει στην σημερινή παρουσίαση του βιβλίου (PassPort, Καραϊσκού 119, πλατεία Κοραή, Πειραιάς, 20:30), μαζί με τους Χρήστο Σωτηρακόπουλο, Χρίστο Χαραλαμπόπουλο, Μιχάλη Λεάνη και Δημήτρη Ελευθερόπουλο.

Διαβάστε όσα δήλωσε στους Μπάμπη Χριστόγλου και Μιχάλη Λεάνη:

«Τον Σάντρο Μοντέο τον ανακάλυψα από ένα βιβλίο για τον Μουρίνιο. Ο τρόπος που αναλύει και βλέπει τα πράγματα είναι μοναδικός. Δεν αναφέρεται μόνο στην Μπαρτσελόνα αλλά αντιμετωπίζει το φαινόμενο «Μπάρτσα», διατρέχοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ποδοσφαίρου, αναλύοντας ποδοσφαιρικά συστήματα και ιδέες. Επεκτείνεται στο πεδίο των επιστημών, από την χημεία και την φυσική, μέχρι την γεωγραφία και την αρχιτεκτονική. Αξίζει να πούμε πως αναφέρεται σε μυστικά αλλά όχι με την έννοια του κουτσομπολιού, αλλά με το τι κρύβεται πίσω από αυτό που παρουσιάζει η Μπαρτσελόνα στον αγωνιστικό χώρο. Συνδυάζει την ανθρωπογεωγραφία, αναλύοντας τον χαρακτήρα των Καταλανών και την πολύ ισχυρή τους εθνική ταυτότητα».

Πόση μελέτη του πήρε για την καταγραφή;

Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά φαίνεται πως έχει μελετήσει τα πάντα. Οι αναφορές του τόσο σε επιστήμες ή και σε άλλους συγγραφείς σε σχέση με μεθοδολογικά παραδείγματα είναι πολύ συχνές. Έχει ψάξει σε όλα τα πεδία των επιστημών και των τεχνών, για να καταλήξει σε αυτό το πόνημα που λέγεται «Μπάρτσα». Έχει πάρει πολλά στοιχεία από το βιβλίο του Τζόναθαν Γουίλσον για την ιστορία των ποδοσφαιρικών συστημάτων» τόνισε και συνέχισε μιλώντας για το «total football»:

Οι συσχετισμοί που κάνει είναι εκπληκτικοί. Εξετάζει ας πούμε γιατί το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε στην Ολλανδία, μια χώρα που το μεγαλύτερο υψόμετρό της είναι τα 600 μέτρα. Έτσι οι κάτοικοί της έχουν εξ ορισμού μία διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Επίσης προσπαθεί να εξηγήσει για ποιον λόγο το υιοθέτησαν συγκεκριμένα οι Καταλανοί (Κρόιφ) και όχι κάποιοι άλλοι. Μιλάει ακόμα για την προσπάθεια του Αρίγκο Σάκι πάνω σε αυτό, με την βοήθεια των Ολλανδών του την Μίλαν. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό όπως αποκαλύπτει μέσω του βιβλίου, είναι πως ο Γκουαρντιόλα μετά τον τελικό του Λονδίνου (Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερρ Γιουνάιτεντ, Τσάμπιονς Λιγκ), έστειλε sms στον Σάκοι λέγοντάς του «μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις». Θέλει προσεκτική μελέτη το βιβλίο, είναι συναρπαστικό αλλά όχι εύκολο. Είναι πολύ πρωτότυπα αυτά που διαπραγματεύεται».

Για το αν θα έπρεπε να το διαβάσουν και να πάρουν πράγματα οι Έλληνες προπονητές και παράγοντες:

«Θα ήταν πολύ καλό αλλά δυστυχώς δεν νομίζω να γίνει από την πλειοψηφία. Εκτιμώ πως θα είναι εκεί (σ.σ παρουσίαση) ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, που κάνει πολλή καλή δουλειά στον Πανιώνιο, έχει μία ξεχωριστή προσωπικότητα και είναι αντικομφορμιστής του ποδοσφαίρου» κατέληξε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: