Ο Σταύρος Θεοδωράκης παίρνει μολύβι και χαρτί και αναλύει τον πιο αγαπημένο σύγχρονο ελληνικό μύθο. Αυτόν της πάμπλουτης Ελλάδας, που κάποιοι κακοί -ο Δρακουμέλ ίσως;- την προδίδουν και της στερούν το μέλλον της...
Σύμφωνα λοιπόν με 2-3 σταρ της δημοσιογραφίας «η Ελλάδα θα βγάλει οσονούπω 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα πετρέλαια που είναι κρυμμένα νότια της Κρήτης». Ελπίζω να προσέξατε την λεπτομέρεια: Όταν μιλάμε για κοιτάσματα, μιλάμε σε δολάρια (επαγγελματικές δουλειές - όπως CNN). Κάποια άλλα τρις δολάρια θα βγάλουμε και από το «οικόπεδο» έξω από το Καστελόριζο, «αν βεβαίως δεν δειλιάσουμε από τις απειλές των Τούρκων και προχωρήσουμε στην εξόρυξη». Και μετά βεβαίως είναι τα πετρέλαια της Καβάλας, του πατραϊκού κόλπου, του Ιονίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων λοιπόν η Ελλάδα θα γίνει μέσα σε λίγα χρόνια ο ενεργειακός κολοσσός της Ευρώπης. Σε πόσα χρόνια; Μόλις τρία, ισχυρίζεται ένας δημοσιογράφος που ειδικεύεται στις εξωγήινες επαφές.
Οι ειδικοί βέβαια λένε ότι θα χρειαστούμε μια πενταετία μόνο για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και άλλα πέντε χρόνια (τουλάχιστον) για να πιάσουν δουλειά τα πραγματικά τρυπάνια, αλλά αυτοί μάλλον δεν ξέρουν τι πάει να πει αξίνα και φτυάρι. Οι δημοσιογράφοι που ξέρουν θέτουν τα πραγματικά χρονοδιαγράμματα. «Το θέμα είναι αν έχουμε θέληση να σκάψουμε γρήγορα», επαναλαμβάνει κάθε πρωί από το ραδιόφωνο, ένας δημοσιογράφος που ειδικεύεται στα φύκια και τις μεταξωτές κορδέλες. Το πιάσατε το υπονοούμενο; «Αν δεν έχετε πνιγεί στο χρήμα σε τρία χρόνια θα φταίει που δεν σκάψατε γρήγορα». Για να γίνουν πιστευτοί οι «φίλοι του λαού – δημοσιογράφοι» επικαλούνται «απόρρητες αναφορές μυστικών υπηρεσιών» και «εμπιστευτικές εκθέσεις ξένων εταιριών». Συνήθως βέβαια οι εκθέσεις αυτές καταλήγουν με την φράση «συστήνεται η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων» αυτό όμως στα ελληνικά μεταφράζεται «εσείς κοιτάσματα έχετε, τις έρευνες τι τις χρειάζεστε;».
Οι Κλουζό της πετρελαϊκής ενημέρωσης αγνοούν ακόμη και το τι γίνεται στην Κύπρο. Οι πρώτες διεθνείς εταιρίες «κλήθηκαν» στην Μεγαλόνησο στις αρχές του 2007 και η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση ολοκληρώθηκε από την αμερικάνικη Noble τον Δεκέμβριο του ‘11 (μετράτε χρόνια;). Η δεύτερη δοκιμαστική γεώτρηση θα γίνει (πιθανότατα) τον ερχόμενο Φεβρουάριο (αυτή θα δώσει τις απαντήσεις και για το πετρέλαιο γιατί μέχρι τώρα υπάρχουν εκτιμήσεις μόνο για το φυσικό αέριο). Αν και η δεύτερη δοκιμαστική γεώτρηση είναι θετική τότε θα αρχίσουν να στήνονται τα μηχανήματα άντλησης και το 2017-18 (στην καλύτερη περίπτωση) θα ξεκινήσει η εξόρυξη.
Ας παραβλέψουμε όμως ότι και οι Κύπριοι αδελφοί μας δεν ξέρουν τι πάει να πει γρήγορο σκάψιμο και ας πάμε στα… πετροδολλάρια. Στο οικόπεδο 12 της Κύπρου έχουν εντοπιστεί 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (η πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου κάτω από το φυσικό αέριο είναι υπαρκτή αλλά όχι μεγάλη). Τα «μισά» θα πάνε στην εταιρία που «σκάβει», το 20% θα πάει στο Ισραήλ και το μερίδιο της Κύπρου θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων 200 με 300 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το νούμερο δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά είναι (περίπου) 50 φορές μικρότερο από αυτό που χρειάζεται σήμερα η κυπριακή οικονομία για να σωθεί (για 10 δις ευρω υπογράφει Μνημόνιο η Κύπρος – για να μην ξεχνιόμαστε).
Ας μιλήσουμε τώρα και για τα δικά μας. Πάρτε χαρτί και μολύβι γιατί θα το χρειαστείτε. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκουμε σήμερα (!) ένα κοίτασμα 100 εκ βαρελιών (100 εκ βαρέλια είναι και ο Πρίνος). Τα 100 εκ βαρέλια με 80 δολάρια το βαρέλι θα μας δώσουν σε 20 χρόνια 8 δις δολάρια. Αν βγάλουμε τα έξοδα (εξέδρα και αγωγοί) μας μένουν έξι δισεκατομμύρια και για να τα μοιραστούμε με την πετρελαϊκή εταιρεία που θα χει κάνει την εξόρυξη. Τρία δις δολάρια θα πάρει λοιπόν η Ελλάδα σε μια 20ετία. 150 εκ. δολάρια ετησίως. Θέλετε το κοίταγμα να είναι διπλάσιο του Πρίνου; 300 εκ δολάρια το χρόνο. Δεν είναι λίγα. Αλλά δεν είναι τα χρήματα που μπορούν να σώσουν την χώρα σήμερα. Θα είναι όμως η αφορμή για έναν νέο γύρο τηλεοπτικών εκπομπών, με τίτλο «ποιος πρόδωσε τους Έλληνες». Γιατί ως γνωστόν τα κοιτάσματα ήταν άπειρα, απλώς δεν τα βγάλαμε σε τρία χρόνια και κάποιοι άλλοι έσκαψαν την νύχτα και τα πήραν. Όπως τις λίρες στα αμερικάνικα γουέστερν.
Πηγή: protagon.gr